torsdag 29 augusti 2013

Lundsberg - reflektioner efter skandalen

Lundsberg är en skola som får en massa bidrag för att undervisa överklassens barn. Trots dessa bidrag tar de dessutom ut dryga terminsavgifter av de rika föräldrarna. Av en storlek som nästan inga andra internatskolor tar ut.

På Lundsberg finns en dold läroplan. Som går ut på att lära ut ett hierarkiskt system. Eller "leka" ut.... Där de äldre eleverna "leker" att de är överklass i förhållande till de yngre ("tarmarna"). De lär sig att förnedra underklassen, vars roll här "spelas" av "tarmarna".

Denna förnedring tar sig även formen av misshandel. Som tydligen åtminstone till stora delar varit känd och accepterad  av skolledningen.

På Lundsberg formas en bild att de som går där går på en ovanligt "fin" skola. Där det går "fina" elever. Med en "fin" rektor som jagar ripa på helgerna. Men vissa är mer fina än andra. Med ålder följer privilegier. Och makt.

På Lundsberg lär man ut över- och underordning. Och (för att nu låna en term från Eva Lundgren) "normaliserar" tortyr. Visserligen en "mild" form, förvisso, men någonstans ska man väl börja. .. Eller?

Vad är det för speciellt med en del av överklassens barn och ungdomar som gjort att de år efter år tyst har accepterat en sådan pennalism, byggd på ålderklasser? På en normal skola kan också elakartat mobbing förekomma, men inte så systematiskt, inte institutionaliserat, och framförallt inte så nedtystat.

När jag blev mobbad i lågstadiet rörde jag upp himmel och jord. Det upphörde inte för det, men nedtystat blev det inte. När jag blev det i mellanstadiet gick jag också till lärarna. Och berättade. Vår klassföreståndare skällde ut den värste mobbaren och sedan la han av. Vad skulle ha hänt på Lundsberg?

På högstadiet skulle en person som försökt göra något som ens avlägset liknar det som sker på Lundsberg levt mycket farligt. Det kan jag garantera.

För att nu inte tala om vad som skulle ha hänt på den folkhögskola jag gick på senare.

Men det är något speciellt med sekt-överklasskolor av denna typ. Mobbing förekommer alltså överallt, men institutionaliserad misshandel skyddad av en maffialiknade "omerta" förekommer, dessbättre, inte överallt.

Naturligtvis bör Lundsberg och de andra riksinternaten stängas. Och de bör inte göras om till "vanliga" friskolor. Någon sorts Lundsberg light. Rika föräldrars barn ska inte gå i andra skolor än fattigas. De ska inte uppodla överklasslater i drivhus där de ska få lära sig hur man ser ner på andra. Vare sig det nu handlar om "tarmar" eller om - underklassen.

Det finns överhuvudtaget ingen ursäkt för privatskolor. Vare sig deras specialitet nu är att lära ut (exempelvis) Livets Ords framgångsteologi, överklassideal, islamism - eller att ge osedvanligt många höga betyg för att få fler elever - och högre vinster.

Eller ens om det handlar om intressanta pedagogiska system. Sådana kan vara bra, men de bör integreras i den offentliga skolan, inte odlas upp i drivhus.

En sak till. På 80-talet förekom en serie av anklagelser om organiserade (sexuella och andra) övergrepp mot barn i amerikanska förskolor. De hade en sak gemensamt. De var alla privata. Med ett enda undantag. Ett som ägdes av - USA:s armé.

Något att fundera lite över.

4 kommentarer:

Hmm sa...

Nå en liten invändning då. Bidtag och bidrag, de får samma pengar som andra skolor får, dvs skolpengne som följer med alla. Att de utöver det har en avgift beror ju på bl a att de är inkvarterade där med mat och bostad, extra personal mm.

Jag har inget emot internat som sådant, utan mer hur bl a denna skötts.

Erik Rodenborg sa...

Hmm

Jo, så klart, du har rätt i att även andra internatskolor tar ut avgifter. Det borde jag ju veta, jag har själv varit internatelev på folkhögskola. Jag har ändrat en formulering efter att ha läst din kommentar..

Internatelever på folkhögskolor betalar alltså avgifter, men de ligger oerhört långt från de summor som Lundsberg tar ut från eleverna och deras familjer. Det är därför Lundsberg är en skola för rika. De andra har inte råd.

När det gäller de pengar de får från samhället, byggde jag på något jag läste nyligen där jag fick intrycket att just riksinternaten fick en form av bidrag som andra skolor inte fick. Men jag läste kanske slarvigt och missförstod kanske. Jag ska leta och se om jag kan hitta det igen.

Vänliga hälsningar Erik

Anonym sa...

De tre riksinternatskolorna får extra statliga bidrag, utöver de kommunala skolpengarna, för att ta hand om barn till utlandssvenskar.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Ja, just det, så var det. Tack för info.