måndag 12 augusti 2013

Grace Slick och Jefferson Airplane

Har just lyssnat på en samlings-CD med Jefferson Airplane.

Jefferson Airplane var en av de många nya grupperna som blev kända 1967. Inspirerade av flower power-ideologin gjorde de musik som brukar definieras som psykedelisk. Fast när det gäller just Jefferson Airplane märks detta inte alltid. Många av deras låtar ger faktiskt inte intryck av att vara så där oerhört psykedeliska.

Men framför allt tycker jag många av dem faktiskt är lite tråkiga. Det är på sätt och vis konstigt. För i två låtar där Grace Slick är solosångerska är stämningen otrolig och närmast elektrifierad. Dessa två låtar är väl de sånger av denna grupp som man mest minns idag. De är på många sätt enastående.

Jag undrar lite om det var manligt prestigetänkande som gjorde att Slick inte släpptes fram mer. Hon var tveklöst gruppens mest karismatiska medlem, och männen kanske inte ville komma alltför mycket i bakgrunden.
 
Så både lyssna och se gärna på White Rabbit och Somebody to Love med Grace Slick som sångerska. Det var nog något av det mest fascinerande som producerades detta nästan magiska år.

PS. För undvikande av alla missförstånd. Jag gillar psykedelisk musik men är definitivt inte för att använda de droger som hade sin del i denna musiktyps uppkomst...

PPS. För övrigt har jag alltid gillat texten till Somebody to Love.

6 kommentarer:

Leroy sa...

De blev kända redan 1966 med sitt första Album.

http://youtu.be/MUbx3RhcyLs

Med vänlig hälsning

Leroy

Erik Rodenborg sa...

OK, men i Sverige blev de knappast kända förrän 1967...

Anonym sa...

Jag hade inte ens börjat i lågstadiet när dessa låtar kom ut men det spelar ingen roll för min del för musikaliskt sett är flower power perioden en av de allra starkaste för mig.

Även för min del är droger och sån skit något av ondo så att säga men det går inte att förneka att låtskrivarna under den här tiden på något sätt hittade utanför det vanliga och experimentlustan var oerhört stark vilket gjorde den här periodens musik grymt intressant.

Vad gäller Jefferson Airplane har jag tre favoritlåtar. De två du nämner plus en låt som Lather. Dessa är de tre som jag ofta funderat över när jag dragit ihop greatest hits skivor från 60-talet. För mig är dock Mr Tamburine Man med Byrds ouppnåelig. Lika ouppnåelig som Beatles var som grupp betraktad.

Även jag ser Grace Slick som Jefferson Airplanes verkliga motor, den som fick det att tända till lite extra. Såg en intervju med henne för många år sedan där hon just pratade om det att många menade på att hon skulle trätt fram mer. Enligt vad hon sa berodde det mest på att hon var väldigt blyg i början. Killarna fick nästan putta fram henne men med tiden tog hon mer plats *

Erik Rodenborg sa...

"...hon just pratade om det att många menade på att hon skulle trätt fram mer. Enligt vad hon sa berodde det mest på att hon var väldigt blyg i början. Killarna fick nästan putta fram henne men med tiden tog hon mer plats."

Detta scenario ger ju i så fall en mer positiv bild av killarna i bandet än det som jag hade föreställt mig....

Verutschkow sa...

Grace Slick och Jefferson Airplane har gjort fler än 2 låtar, även om de två nämnda så klart är de mest kända. Jefferson Airplane övergick i Jefferson Starship när rymdåldern inträdde och i samband med ett bråk i mitten på 80talet kortades namnet till bara Starship eftersom Paul Kantner som då lämnade gruppen ägde rätten till namnet Jefferson. Men vill man verkligen lyssna på Grace finns det material av alla de sorter och själv är jag svag för det mesta. "Show yourself" från 1978 års LP "Earth" är t ex politisk så det bara stänker om det !

Kan f ö sägas att på Tyrol 25/6/2013 spelade Jefferson Starship efter New Generation och Blåblus och p g a en mängd märkliga omständigheter var det pinsamt folktomt. Paul Kantner och David Freiberg var de 2 medlemmar som faktiskt ingått i Jefferson Airplane. Sången sköttes av Darby Gould. Grace Slick (74 år i år) ägnar sig sedan länge åt måleri. "Old people look ridiculous on
stage" lär hon ha sagt vid något tillfälle ! Och hennes favoritdrog lär f ö ha varit alkohol trots att "White rabbit" flera gånger utsetts till bästa droglåt i olika musiktidningar !

Verutschkow sa...

Apropå Grace Slick, så kan sägas att hennes "Greatest hits" är en märklig blandning av musikstilar i kronologisk ordning. Först kommer de 2 hitsen från 60talet, sist de 2 listettorna från sena 80talet ...