fredag 22 april 2016

En fråga om att skaka hand

Det där med att avgå för att man inte vill skaka hand. Eftersom det i det aktuella fallet är en man som vägrar skaka hand med en kvinna kan en del tolka det som att han inte vill det för att han föraktar kvinnor.

Men då bör man ju tänka på denna händelse för några år sedan när Carl Hamilton fick ett raserianfall för att en muslimsk kvinna inte ville skaka hand med honom. Han skrek att hon borde bo i en jordhåla. Sedan tog han hennes hand i alla fall, mot hennes vilja, vilket jag nog ser som ett form av övergrepp.

Jag kommenterade fallet så här när det begav sig.

Det är säkert så att det kan finnas underliggande sexualmoraliska värderingar bakom vägran att skaka hand med en person av motsatt kön som de flesta av oss (inklusive jag själv) ogillar, men de bör inte bekämpas genom att tvinga människor att skaka hand mot sin vilja.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I mitt tidigare arbete i en förort till Stockholm hände det flera gånger per månad att muslimska män vägrade ta min utsträckta hand och hälsa på mig på grund av att jag är kvinna. Rätt eller fel? En vande sig i alla fall med fenomenet.
R

Erik Rodenborg sa...

Min grundinställning är att det är fel. Men två fel gör inte ett rätt. Att försöka tvinga dem att ta i hand gör inte saken bättre. Bättre då att försöka få dem att förklara varför, vilka suror som man kan tolka på det sättet (så vitt jag vet ingen), och gradvis försöka få dem att problematisera sina egna ställningstaganden, om så är möjligt.