måndag 5 januari 2015

Rorsmannen

De flesta progglåtar från 70-talet kan man hitta något bra med, men det finns några undantag.

Rorsmannen* är ett av dem. Det är en absurd hyllningssång till Mao Zedong, som spelades in av dåvarande KFML(r):s sånggrupp Knutna Nävar 1971. Den har en svensk översättning av en kinesisk text och det är personkult av det mest tankedödande slag.

Kommer att tänka på den eftersom jag fick Jung Changs och Jon Hallidays bok Mao - den sanna historien till födelsedagspresent. Den är lite av en symmetrisk motsats till Rorsmannen. Om Rorsmannen beskriver Mao som en gud, ger Chang/Halliday närmast bilden av en demon från helvetet som föddes ond...

Det känns lite konstigt. På tidigt 70-tal fick man gång på gång diskutera med naiva maoister; nu får man istället konfrontera de som vill demonisera, inte endast Mao själv (som förvisso var en såväl maktfullkomlig som djupt olustig stalinistledare!!!) utan hela den kinesiska revolutionen.
-----------------------
*Låten dröjer några sekunder, först kommer några rader från en hyllningssång till KPMl(r), eller nåt.
frf
"Rorsmannen" möter Tricky Dick...

4 kommentarer:

Gunnar Wall sa...

Ja, den är rätt fasaväckande. Men på samma LP sjunger Knutna Nävar en annan låt som också är minnesvärd: "Lär av historien". Melodin har de lånat från Creedencelåten "Proud Mary" och det musikaliska framförandet är högst kompetent om än ganska så Las Vegasaktigt med saxofonsektion, doa-kör och mäktig ekoeffekt. Texten är en egenhändigt skriven skildring av splittringen i KFML och den låter till exempel så här: "Vi läste Lenin och Stalin / och angrep akademikernas reformism / vi valde den skoningslösa kampens väg / och enhet på arbetarklassens grund" osv. Förhållandet mellan text och musik skapar en overklighetskänsla som närmast för tankarna till poetens Lautréamonts beskrivning av surrealismen som 'mötet mellan ett paraply och en symaskin på ett obduktionsbord'

Verutschkow sa...

Den låt Gunnar Wall refererar till har jag också hört i samband med någon sorts föredrag/bokförsäljning. Och om inte den melodin är fullständigt obetalbar så vet jag inte vad som är det ! Stefan Wermelin var föreläsare/författare.

Verutschkow sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xfeber_(musikalbum)

Det helkvinnliga proggbandet Häxfeber åstadkom några riktiga plakattexter på sitt självbetitlade album från 1980. Men sista låten på plattan, "Syntesen", med text av Gittan Jönsson är fullständigt lysande !

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gittan_J%C3%B6nsson

Erik Rodenborg sa...

Ja, min kommentar om att (r):arna inte skulle kunna skriva en så bisarr text som den som de tagit från Kina var nog mindre genomtänkt, och möjligen lite etnocentrisk... Jag har nu ändrat i texten och tagit bort att (r) inte skrev lika bisarra texter själva. "Lär av historien" kan man höra här https://www.youtube.com/watch?v=VNsGZrl2OOM

Jag hade nog trängt bort /sic!/ hur bisarr "Lär av historien" faktiskt var.

Möjligen kan man önska att det låg en underliggande självironi bakom den, men, nej det gjorde det ju inte.

Jag hörde den fredagen den 14 maj 1971 på ett möte av ganska så sekteristisk karaktär. Det var de fyra organisationerna KFML(r), RMF, FK, och KAG, som hade ett halvinternt möte för de som hade haft en aktionsemhet för att gå i Röd Front första maj, trots att KFML som styrde Röd Front förbjöd dem att delta.

De hade lyckats med detta, de hade motstått trycket från KFML:s ordningsvakter och nu hade de alltså ett gemensamt möte. Det var sista gången som (r) samarbetade med "trotskister" för övrigt. Redan på mötet förklarade Frank Baude med eftertryck att detta var helt fel.

Nej, jag hade inte gått med i aktionsenheten första maj, men jag var inbjuden till mötet eftersom jag gick i en studiecirkel för RMF. Mötet var en märklig upplevelse och sången var nog pricken över i:t. Jag trodde inte mina öron, och jag frågande en aktiv RMF:are som satt bredvid mig om var melodin från sången kom från, den verkade så välbekant. Då berättade han att det var "Proud Mary".

Jag var ganska så omtumlad när jag gick hem efter mötet. Något sånt här hade jag nog aldrig varit på förut i mitt liv...