onsdag 20 april 2016

Abdullah Öcalans "Kvinnans Revolution".

Läser en anmälan i Aftonbladet, där Kajsa Ekis Ekman presenterar en nyutkommen bok med titeln Kvinnans Revolution. En bok som sägs hävda att kvinnorna en gång hade en dominerande roll i samhället,  men att de förlorade den genom en "kontrarevolution" och att det nu är dags att de återfår den. Om jag nu tolkar Ekmans referat rätt.

Vem är då författaren? En universitetsutbildad radikalfeminist från Kalifornien? Nej, det handlar om den (som jag alltid trott) ganske så hårdföre ledaren för den kurdiska PKK-gerillan, som skrivit boken  i det turkiska säkerhetsfängelse, där han nu sitter på livstid: Abdullah Öcalan....
.
Om Öcalans bok skriver Ekman bland annat:

"Boken om kvinnan inleds med en mening som kan ses som en radikalfeministisk parafras på Marx: 'Våra senaste 5 000 år av civilisation är i grunden historien om förslavandet av kvinnan.' Öcalan ligger nära Bachofen och Elin Wägner i sin analys av äldre tiders matrilinjära samhällen.

Att kvinnan en gång styrt över samhället, både i himlen och i familjen, samt att dessa samhällen praktiserade en form av 'primitiv socialism' utan tvång....

Religionerna är också en viktig komponent i förtrycket, och precis som historikern Birgitta Onsell ser Öcalan de monoteistiska religionerna som stöldgods och förvrängningar av tidigare gudinnereligioner....

Islam innebar från början en framgång för kvinnor, men övertog snabbt praktiker som polygami, vilket gjorde att strukturerna stelnade och finns kvar än i dag.

...Öcalan konstaterar att inte bara kvinnans, utan även barnens situation är bedrövlig och menar att förekomsten av hedersmord är kopplad till kurdernas ofrihet. Hedersmord är 'den symboliskt laddade hämnden på samhället i stort. Kvinnan blir i sammanhanget den som ska betala för samhällets förlorade heder. En förlorad manlighet tas ut på kvinnan.'...

I bokens avslutande kapitel förespråkar Öcalan ett dödande av den dominante mannen. 'Den grundläggande frågan är varför mannen är så avundsjuk, dominant och ond så fort kvinnan kommer på tal.'"


Gå gärna till länken ovan och läs vidare.

Jag måste nog säga att jag blir positivt överraskad. Öcalan visar sig ha helt oanade sidor, och jag måste helt enkelt få tag i boken....

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det är förståeligt att du är överraskad. Det är mycket tack vare Öcalan att vi ser kurdiska kvinnor besegra IS i Syrien, men tyvärr har samma människor blivit terroriststämplade av västvärlden eftersom Turkiet är en Nato-allierad och har ansetts vara en viktigare partner än kurderna, iallafall tills idag. Öcalan påbörjade sin kamp när han var student vid ett universitet i Ankara, redan då hade han en examen i statsvetenskap men valde att läsa vidare. Under denna tid väckte han frågor om minoriteters rättigheter och därför fängslades han tillsammans med många fler studenter. Det var först efter en flera års period av fängelsevistelser som dessa studenter till slut tog till vapen mot staten. Det som förvånar mig personligen är att Öcalan är den första pragmatiska kommunisten jag har hört talas om genom historien. Han har t ex sagt att "kommunismen gör staten allt men individen ingenting" och drog slutsatsen till varför Sovjet föll men USA står starkt ur detta. Som sagt, det kommer nog dröja länge till innan jag hör en "kommunist" uttrycka sig så igen. Han är ett hopp för mellanöstern, men när vi står och diskuterar huruvida islamister och fascister ska få bidrag eller bli statsråd så har vi samtidigt terroriststämplat deras värsta fiende.

Erik Rodenborg sa...

Tack för kommentaren. Ska som sagt läsa Öcalans bok med stort intresse när jag får tag i den....

Anonym sa...

Tack själv. Efter att ha skrivit inlägget blev jag osäker på om Öcalan var en av de fängslade studenterna och vill be om ursäkt om jag har "desinformerat" dig på något sätt. Situationen för akademiker är än idag svår i Turkiet, men nu gäller det inte bara pro-minoriteter utan alla som motsätter sig Erdogan. Jag har själv kurdisk påbrå och har aldrig varit anhängare av någon som helst kurdisk organisation/parti, men däremot anser jag att västvärlden inte har gjort en korrekt bedömning av vilka som är dess vänner respektive fiender. Eftersom Öcalan inspirerades av västerländska ideologier så har också PKK:s kamp kommit att bli västvärldens egentliga kamp mot de förlegade synsätten som råder i mellanöstern. Detta har aktualiserats i och med IS:s framfart och Öcalan-inspirerade rörelsers motreaktioner. Eftersom ekonomiska intressen har varit primära vid valet av vänner så har de ideologiska intressena och värderingsfrågorna "glömts bort". PKK må vara radikal, men vi måste betrakta den i förhållande till vilka krafter som bekämpas. PKK utgör inte ett hot mot Sverige, men däremot gör Saudi-arabien det i och med att mycket av finansieringen av islamisternas framfart i Sverige kommer från det landet, men också andra. Som sagt tycker jag att Öcalan är ett hopp för mellanöstern, ett ljus i mörkret för framförallt kvinnorna som riskerar att återigen förslavas i Syrien och Irak, men också i Erdogans Turkiet mfl. Återigen, tack och ha överseende med mitt potentiella faktafel. Jag har inte för avsikt att vilseleda någon :). Skriv gärna om vad du tycker om boken när du har läst den.


Dagens Turkiet:
http://www.svt.se/kultur/akademiker-gripna-i-turkiet

Erik Rodenborg sa...

Tack för kommentaren. Fast jag håller inte med om formuleringen "Eftersom Öcalan inspirerades av västerländska ideologier så har också PKK:s kamp kommit att bli västvärldens egentliga kamp mot de förlegade synsätten som råder i mellanöstern."

Jag ser inte "västvärlden" som en enhet, och stöder inte dess "kamp". Jag är för mycket marxist för att kunna se det på det sättet.

"Västvärlden" är precis som "Mellanöstern" uppdelat i klasser. De härskande klasserna i väst utnyttjar alla de krafter de kan, inklusive islamism när det passar dem. Om de har terrorstämplat PKK beror det troligen på att de ser dem som ett hot, inte mot "västvärlden" i allmänhet, men mot imperialismen.

Anonym sa...

Öcalan är en fängslad ledare för en terroristorganisationen PKK.
Ha talar inte kurdiska, han mor och farmor var turkar.
Så var det med den kurden.
En skurk och sektledare.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

"Terroristorganisationen PKK". Vad är det man nu säger, den enes terrorist är den andres frihetskämpe? Eller? Bör också påpekas att en gång sågs Nelson Mandela som terrorist, idag ses han nästan som ett helgon.

"Han talar inte kurdiska, hans mor och farmor var turkar." För det första vet jag inte om det är sant. för det andra är det faktiskt irrelevant även om det är sant.

"Så var det med den kurden." Jag är vare sig svensk eller kurdisk nationalist så argumentet att någon inte är en "riktig" kurd (eller svensk, eller.. etc.) är för mig helt meningslöst.

"Skurk" och "sektledare" är pejorativa begrepp som klistrats på många personer genom världshistorien - från Jesus till Marx (inga jämförelser i övrigt!).

Anonym sa...

http://www.trelleborgsallehanda.se/tt-utrikes/pkk-beklagar-barnoffer-i-attentat/

Mördare.

Erik Rodenborg sa...

Det är en mycket tragisk och otäck händelse som beskrivs. Men ingenting som får mig att dra några definitiva slutsatser om PKK:s karaktär.

Anonym sa...

Till skillnad mot den turkiska staten så ber PKK om ursäkt när de begår misstag som får fruktansvärda konsekvenser för civila. Turkiet har fortfarande inte erkänt folkmordet på armenierna, då ska vi inte tala om allt annat de har gjort, t ex bränt upp 4000 kurdiska byar och fördrivit miljontals kurder på flykt osv.