lördag 31 maj 2014

"Påven jämför pedofili med satanism"

Det mest entydiga uttalandet hittills från den katolska kyrkan om övergrepp mot barn. Det är i sig betydelsefullt, eftersom logiken i det med nödvändighet borde leda till ett arbete för att pedofilprästerna måste avslöjas, kartläggas - och avskedas. För man kan väl ändå inte ha satanister som präster i katolska kyrkan?

Läs artikeln i SvD här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

O andra sidan kan det vara bra att ha dem kvar, men skicka dem till tjänstgöring... där de inte kan göra skada...

Att utesluta dem, rentvår bara kyrkan... dock så botar det inte deras läggning... Förutom att de springer lösa. Utom kontroll...

Sen har vi alltid den komplicerade tolkningen... att dö för andras synder... o alla är välkommen till guds hus på jorden.... Så även de onda..

Får väl utgå från att även satanister ska bli frälsta.. Även om det är mycket lättare att tro på mörkret för den svage....

Vi ska även förlåta andras synder och vända andra kinden till...

Men rent värderingsmässigt.. kan pedofiler ruttna bort på en plats här på jorden... Fall i fall inte helvetet existerar...

Förövrigt, hur vet vi att inte påven o allt det runt omkring är det onda... de har vetenskapligt o historiskt varigt med och skapat en hel del skit på jorden...Är de goda för att DE sagt det... ord är ord och handling är mer än bara ord...

Erik Rodenborg sa...

Frågan om katolska kyrkan och sexuella övergrepp mot barn är komplicerad, och jag kanske kommer att ta upp den igen senare, mer grundligt.

Tills vidare vill jag bara säga att påvens uttalande måste ses som väldigt positivt, i många avseenden. Alldeles oavsett på hur man ser på denna kyrka i övrigt.

Erik Rodenborg sa...

PS. Fast jag ersätter "uteslutas" med "avskedas". Katolska kyrkorna är i många länder folkkyrkor, där även grova syndare ju kan vara med. Men präster bör de inte få vara. Arkivarier på katolska bibliotek skulle man ju ex.vis kunna tänka sig... om de tagit avstånd från sina handlingar!

Verutschkow sa...

"Katolska kyrkorna är i många länder folkkyrkor, där även grova syndare ju kan vara med."

Men det där med avlaten har de väl avskaffat i alla fall ...

Erik Rodenborg sa...

Jag tror faktiskt att den avskaffades redan på 1500-talet. Faktum är att även katolska historieskrivare som tar upp saken ger Luther rätt i just den frågan.