lördag 3 maj 2014

Huset Silfvercronas gåta

En form av tidsresa får man också när man ser Huset Silfvercronas gåta, en serie för barn som sändes i början av 1974. Det är nämligen en SVT-producerad äventyrsserie för barn, som handlar om klasskamp. Den skulle inte kunna produceras av SVT idag, garanterat inte. Eller om den gjorde det av misstag skulle den ändå inte sändas.

Förutom klasskamp är det andra grundtemat just tidsresor. På så sätt blir det två tidsresor i en - dels en till tidigt 70-tal, dels en som börjar i feodaltidens Sverige.

På något sätt presenteras dock temat klasskamp pedagogiskt att det ter sig lite fyrkantigt. Ibland får man känslan av att serien skulle kunna ha varit producerad av KFML.* Men det var ändå definitivt bättre när (låt vara lite stereotypa) presentationer av ett sådant ämne kunde ingå bland barn- och ungdomsprogrammen i TV, i jämförelse med hur det ser ut idag...

Det första avsnittet är rysligt spännande, sedan är det fortsatt spännande, men kanske lite mer förutsägbart.

Jag köpte den i en DVD-box på Akademibokhandeln, som kostade 99 kronor, och som också innehöll Kullamannen och Kråkguldet. Men alla dessa tre finns ju också på SVT Öppet Arkiv (se länken ovan) så det är ju kanske onödigt att skaffa DVD-box.
---------------------------------------------------------------------------------------
* Fast KFML skulle med all säkerhet inte plockat in tidsresor och andra övernaturliga element i handlingen. De var lite mer åt det socialrealistiska hållet...

Inga kommentarer: