onsdag 7 maj 2014

Operation Argus

Hösten 1966 kunde man på SVT se en TV-serie med ovanstående titel. Nu finns den på SVT Öppet Arkiv och kan ses här.

Manuset var skrivet av Arvid Rundberg och Kjell Forsting. Forsting vet jag inget om, men Rundberg var en ganska känd författare, och Moskvakommunist, som skrev många böcker.

Serien utspelar sig under andra världskriget och handlar om en man som mot sin vilja dras in i en spionhistoria, med nazi-tyska agenter. . Den är faktiskt väldigt bra gjord, och jag blev också mycket fascinerad av den som elvaåring.

I synnerhet fascinerades jag av den kvinnliga huvudpersonen Liselotte, mycket bra spelad av Catrin Westerlund.

Fast egentligen gör Liselotte serien något mindre realistisk. Nazi-Tyskland var ju definitivt ett extremt patriarkalt samhälle, och i alla fall har jag inte hört talas om att de hade spionnätverk ledda av kvinnor. Men å andra sidan tillhör jag inte de som brukar gräva ner mig i en massa böcker om andra världskrigets historia.

Men även om realismen minskar, gör Liselotte, i Westerlunds tolkning, ändå serien betydligt mer intressant.

Det finns förresten en del märkliga paralleller mellan handlingen i Operation Argus, och den i barnserien Kullamannen, som gick lite mer än ett år senare (och som jag skrivit om tidigare). I synnerhet verkar Kullamannens slut vara nästan kalkerat efter Operation Argus´. Seriernas karaktär är ju mycket olika - Operation Argus var gjord för vuxna, Kullamannens för barn - men jag misstänker att likheteten i handlingarna inte var en ren slump.

5 kommentarer:

Verutschkow sa...

Catrin Westerlund var väl en riktig femme fatale i den rollen. Har själv väldigt vaga minnen av serien.

Verutschkow sa...

OT, men du kan ju alltid flytta/stryka. Såg att ditt namn fanns med rättstavat inför helgen. Verkar som man skall kunna se vissa av evenemangen på "ABFPLAY" eller vad det nu hette. Kommer knappast att vara där.

Så nu är du "feministisk debattör" officiellt eftersom det har stått i "tidningen" !

Erik Rodenborg sa...

Flytta eller stryka vad?

Verutschkow sa...

Mitt andra inlägg handlar ju inte om ämnet för krönikan utan jag ville bara visa att jag är uppdaterad !

Erik Rodenborg sa...

OK, då förstår jag. OT är nog bara förbjudet här när jag av andra skäl inte vill ha en kommentar... och jag letar efter en förevändning för att ta bort den. ;-)