tisdag 24 december 2013

Julfirande och matrilinjärt släktskap

Ni har kanake inte har tänkt på det, men på julen firar vi ett barn vars släktskap var helt och hållet matrilinjärt. Enligt Matteus- och Lukasevangeliernas födelseberättelser saknade Jesus allt släktskap på faderslinjen.

Att sedan samma evangelier på andra ställen ologiskt nog presenterar två (sinsemellan oförenliga) patrilinjära släktträd till Jesus måste ses som en eftergift till patriarkal konvenans.

Enligt Bibeln behövde alltså frälsaren, som ska förlösa mänskligheten från all synd, en biologisk moder, men ingen biologisk fader. Och den formelle fadern, Josef, är en blek figur som snabbt försvinner från berättelsen.

Och i Markus och Johannes nämns han inte alls.

På så sätt kommer Jesus till världen på samma sätt som enligt trobrianderna alla barn kommer till världen.

Intressant, eller hur?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att det är viktigt att ha ej bara koncentrera sig på att förbinda mödrar och barn utan också binda fäderna till barnen även fast det inte känns rätt för många känslomässigt.Erik Rodenborg sa...

Anonym

Det beror (bland annat) lite på med vad man menar med "binda" och "förbinda". Det finns en del föräldrar som så att säga lever, inte för, utan GENOM sina barn, och det slutar ofta olustigt.

Det finns åtskilligt annat att säga om ämnet., men det tar jag någon annan gång.

Johanna sa...

berättelsen om Jesus innehåller många intressanta saker; men att endast den biologiska modern har värde för släktskap är gammal judisk sed, och han var ju trots allt jude. det är det kristna arvet som efterskapar oförenliga patriarkala linjer.

Johanna sa...

Ja, och god röd helg! ♥

Erik Rodenborg sa...

Johanna 13.00

Tack detsamma!!!!!!!!

Johanna 12.59

Egenskapen "att vara jude" kunde efter ett tag endast ärvas på moderns sida. Men i praktiskt taget alla andra avseenden var släktskapet i Juda och tidigare Israel patrilinjärt, vilket blir ganska uppenbart vid en läsning av Gamla Testamentet.

Johanna sa...

säger inte att de inte hade en patriarkal struktur säger bara att de var och är mer pragmatiska...vem modern är VET man ju nästan alltid :)
Dessutom gillar jag undantag från den patriarkala strukturen även om orsaken ändå går i linje med den samma ...
det var bättre förr - många gudar är att föredra - om vi nu måste ta till gudar alls...

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag ska kolla upp saken lite. Jag tror att regeln att den judiska identiteten ärvs från modern uppkom under diasporan, men det verkar råda delade meningar om saken.

Men jag googlade lite och hittade en judisk sida som verkade mena att mödrar är mer andliga än fäder. Det låter ju i så fall riktigt intressant.

:-)