torsdag 29 januari 2015

Blir machosatanister nervösa nu?

Per Faxnelds avhandlng ”Satanic feminism: Lucifer as the liberator of woman in nineteenth-century culture” har nu uppmärksammats i en understreckare i SvD.

Jag har tidigare skrivit en del om både avhandlingen och Per Faxnelds metod och bland annat varit kritisk till de begrepp och definitioner han använder. Samtidigt som jag noterat att avhandlingen är ett imponerade arbete, som sammanställer en myriad av fakta, och som nog kan användas som ett grundligt uppslagsverk för ett i och för sig ganska så udda ämne.

Men det finns en annan aspekt av det hela, som jag inte berört men som jag har tänkt på en del.

Satanistgrupper är i stort sett nästan alltid mansdominerade, machobetonade och auktoritära. Skulle inte en bok av denna typ kunna fylla någon form av subversiv funktion i sådana "sataniska" machomiljöer? "The Prince of ´Darkness" ser sig plötsligt hotad, inte endast av alla dessa irriterande anti-satanister av olika schatteringar - utan kanske även av "The Princess of Darkness"?

Man kan ju alltid hoppas att det skulle kunna leda till riktigt intressanta motsättningar här och var...

11 kommentarer:

Verutschkow sa...

"Prince of Darkness is a box set of four CDs by Ozzy Osbourne released in 2005. The first two CDs are Osbourne's solo work containing various studio recordings ..."

Var det det här du tänkte på ?

Erik Rodenborg sa...

Nej, "Prince of Darkness" är en allmänt använd synonym för Satan.

Jag har aldrig hört talas om Osbournes CD-box. Jag slutade nog att lyssna på honom när han lämnade Black Sabbath.

Anonym sa...

Erik: När jag tänker på satanister så tänker jag unga män under trettio. Är det så? Är de unga?

Tycker alltid att det är intressant att titta på personerna som ansluter sig till en grupp, organisation eller politiskt parti. I t.ex. SD läste jag någonstans att deras medlemmar framförallt är män som är lågutbildade och bor på landsbyggden.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

Jag tror att det finns satanister av de mest olika slag. Men du har nog rätt att det är de unga som syns. Det gällde ännu mer för låt oss säga ca 15 år sedan. då fanns det en "ungdsomssatanism" som var väldigt synlig.

Idag är den nog inte lika synlig, men den finns på olika sätt i alla fall.

Anonym sa...

Erik: Vad är det som får en människa att tillbedja en sådan destruktiv kraft som satan? Och jag undrar hur deras liv förändrats sedan de gjorde det.

Jag är djupt troende i den mening att jag tror på både satan och Gud. Och den förstnämnda fick jag tyvärr in i mitt liv för ett par år sedan. Tro mig, man blir aldrig sig själv efter en sådan upplevelse och jag är en känslig person som har svårt att värja mig mot sådana attacker. Man blir helt förstörd i psyket.

Själv försöker jag, trots allt elände han ställt till för mig med sjukdomsvistelser och diagnoser att tycka synd om honom. Det kan inte ha varit så lätt att bli utkastad från himlen.

Och det bästa man kan göra är att ignorera honom - umgås med människor som vill andra människor väl och vi är i majoritet.

Däremot tar de människorna som tillber satan en stor risk vad gäller deras väl och ve. Han finns, enligt mig på riktigt, och han är en rå och destruktiv kraft som drar in i människors liv där de minst anar det.

Sjukdomar, barn som blir sexuellt utnyttjade och trakasserade, tsunamikatastrofer, missbruk, våld och död. allt är hans verk.

Jag har försökt att slänga ut honom ur mitt liv, men av någon anledning tränger han sig kvar. Och han är fullkomligt likgiltig, och ointresserad.

Ändå så kan jag inte låta bli att tycka jag synd om honom. Han har inga relationer, ingen som tänker på och bryr sig om honom. han är helt ensam och väcker ingen sympati eller empati i andra vare sig här eller på den andra sidan.

När jag legat på sjukhus har jag lagt min bibel under huvudkudden. Just för att jag är så rädd för honom.

Erik Rodenborg sa...

Tack för kommentaren.

Det ÄR svåra frågor, och jag tror mig inte ha några bra svar på dessa.

Jag tror att den överväldigade majoriteten av alla de strömmingar som ser sig som satanistiska idag är destruktiva. just därför att de har valt att hylla den närmast arketypiska symbolen (eller vad man ska kalla det) för ondska.

Annat var det nog ibland på 1800-talet, då en del fick sympatier för Satan för att makten och överhögheten var allierad med kyrkan. Då kunde man få sympatier för Satansfiguren för att man var emot de härskande, men idag är det nästan aldrig så.

De allra flesta satanister idag hyllar antingen egoism eller en aggressiv destruktivitet (eller en kombination av båda). i en eller annan form.

Vilket inte hindrar att det kan finnas excentriska undantag.

Anonym sa...

Tack själv Erik.

När jag blir ledsen försöker jag tillbedja det goda. Googla på Lalleh och snö och dröm dig bort. Säkert inte din musiksmak men det är en fantastisk låt.

Jag hoppas verkligen att det goda vinner i världen och att satan blir besegrad. Han är så bitter och har det råa hatet inom sig. Spelar ingen roll om man försöker prata med honom eller erbjuder honom en kram. Han har bestämt sig.

Inte undra på att Gud slängde ut honom från himlen.

Men det är märkligt att det finns människor som tillber honom. De har ingen aning om vad det gett sig in på, tror jag.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

"Han har inga relationer, ingen som tänker på och bryr sig om honom. han är helt ensam och väcker ingen sympati eller empati i andra vare sig här eller på den andra sidan."

Ja, om den Satan som beskrivs i Nya Testamentet existerar torde hen vara den ensammaste varelsen (eller väsendet) i universum.

Anonym sa...

Jag vill också säga en annan sak. Det är helt fel att lägga allt mörker på satan. Mörkret har vi alla människor inom oss. Det är otroligt smärtsamt att göra den upptäckten.

När man drabbas av det mörkret finns det dock två vägar att välja; antingen fortsätter man på ondskans väg eller så väljer man att ta på sig sin finaste klänning, resa, älska och leva i ljuset.

Jag har för länge sedan gjort mitt val.

Anonym sa...

Erik, när jag inte kan sova lyssnar jag på musik.

Lyssna på "Stunder av längtan" eller "Utan dig" av sussies orkester. Sussie och hennes musik är fantastisk anser jag.

Så långt bort från satan och satanister som man kan komma.

:-)

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte
Tack för tipset: :-)