fredag 6 december 2013

Jag har inte sett dokumentären om Alice Babs.....

... jag väntar tills den kommer på SVT Play (där den inte verkar finnas nu).

Men det är två saker jag vill säga. Dels att de stora media verkar nästan generade, när de alls skriver om den. Jämför det entusiastiska omfamnandet av Dan Josefsson!

Det andra är att bakom hela historien (och medias reaktioner) verkar ligga en grundprincip: familjen är helig. Många utgår automatiskt från att Alica Babs barn nog måste göra den bästa bedömningen, och att de väl ändå vill sin mor väl.

Det är naturligtvis klart möjligt att det är så. Men det kan vi inte veta. Om man på förhand utgår från det har man samma logik  som gör att många ofta avvisar anklagelser att barn far illa i en familj med att föräldrar ju ändå vill sina barn väl, det här kan man väl inte spekulera i, det här är säkert överdrivet etc.

Saken är den att när det gäller misstankar om att barn far illa i en familj är det inte föräldrarna (eller med dem nära allierade personer eller myndigheter) som bör ha tolkningsföreträdet.  På samma sätt är det om det är "tvärtom" - dvs misstankar om att åldrade föräldrar behandlas illa av sina barn. Att reagera med att automatiskt utgå från att barnen förstås vill sina föräldrar väl, och alla vet ju hur hemsk demens är etc. etc. räcker inte. Så länge inga oberoende fått utreda anklagelser och motanklagelser kan vi inte veta.

Barn äger inte sina föräldrar, lika lite som föräldrar äger sina barn.

På 60-och 70-talen började den slutna familjen ifrågasättas av många. Men utvecklingen bröts någon gång på vägen. Idag ses den av alltför många som helig igen.

Det bådar inte gott. Inte för utsatta barn. Och inte heller för åldrade föräldrar, som är utlämnade till barnens beslut - och godtycke.
--------------------------------------------
PS.  Nu går programmet att se här.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Är det bättre att bli utlämnad till kärlekslös stat som äger dig och dina barn ? Där myndighet kan göra vad de godtyckligt vill med familjen ? Gestapo samhälle ?

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Genom att formulera dig som du gör har du ju själv presenterat ett underförstått svar. Men är inte dina formuleringar i så fall kanske en aning - demagogiska?

Anonym sa...

Jag blev lindrigt sagt upprörd av dokumentären om Alice Babs. Inte så som det framställs på Monicas blogg utan som på Anybody´s Place blogg och fler. Fruktansvärt att se hur man kan göra en sån dokumentär. Samma människor som fördömde SVT dokumentären om pappan och dottern sitter nu och hyllar SVT för den här dokumentären.

Jag vet ingenting om pappan och dottern lika lite som sanningen om Alice Babs men jag är noga med att inte sätta mig som expert över något jag ingenting vet om. Önskar fler kände likadant.

Jag hoppas och tror att Alice hamnat i bra hände men jag vet inte. Däremot hemskt att se människor som Jan Malmsjö yla om att han inte får besöka henne. Va!!!! Varför har han då inte besökt henne tidigare under hela hennes långa liv. Lider med Alice Babs släktingar som nu får hat och mordhot mot sig från rena dårar.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

När det gäller pappan och dottern visste jag nästan inget om fallet, men reagerade på den underförstådda åsikten att den som är friad för övergrepp pga brist på bevis därigenom nästan automatiskt borde få vårdnad.

Vad gäller Alice Babs vet jag mycket lite men har åsikten att om det finns viktiga misstankar om att inte allt står rätt till borde detta undersöka av oberoende, som bland annat borde få intervjua Alice Babs, för att få höra vad hon själv tycker.

Anonym sa...

Jag förstår hur du tänker men har du någonsin pratat med en dement människa? Jag har pratat med flera och det är inget roligt.

Min mormor och morfar var gifta längre än jag har levt och ett finare par är svårt att hitta. I slutet av sitt liv blev morfar dement. De fick ett gemensamt rum på ett boende men bara en kort tid. Morfar gapade och skrek. "Ta bort henne. Jag vill inte ha en okänd kvinna i mitt rum."

Det var ingen rolig syn att se kan jag lova dig. Att "intervjua" honom så som du vill med Alice hade varit totalt meningslöst. Tyvärr

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Du utgår från det som ska bevisas. Nämligen att Alice Babs är så pass dement.

Det enda sättet att få veta om hon är eller inte är det är ju att - intervjua henne! Om det då visar sig att hon beter sig som du säger så är det ju så. Det är ju en typ av svar, det med.

Om hon å andra sidan säger saker som liknar den VERKLIGA intervju som finns med henne och som gjordes för nio månader sedan är det en annan typ av svar.

Vilket som är fallet kan vi inte veta förrän - hon intervjuats!!!

Anonym sa...

Den "VERKLIGA" intervjun!

Menar du den som Lodenius gjorde" Snacka om en journalist som gör ett övergrepp på en sjuk, försvarslös människa.

Det finns de som tror på Lodenius och det finns de som tror på Alice dotter med familj. Sen finns det en tredje part. En part som säger saker som även Lodenius sida säger. De menar på att hon måste Intervjuas så vi vet.

Allvarligt talat vad är Alice Babs för något? En clown som ska ställas fram till allmänt åtlöje. Hon har väl ett mänskligt värde.
med rätt att bli gammal och sjuk som vi alla förhoppningsvis har.

Jag skäller inte på dig Erik. Ta det absolut inte så. Jag vet att du inte valt sida men jag blir så fruktansvärt ledsen och chockad över det som händer nu bara för att en journalist vill få rubriker.

Alice väl är det enda viktiga i det här. Låt henne få åldras på ett så värdigt sätt som möjligt. Förnedra henne inte med att ställa fram henne som en clown. Låt minnet av henne få vara kvar och låt framförallt Titti Sjöblom med familj få lugn och ro. Mina tankar går till er alla Lodenius slutligen. Shame on you

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Du har tagit ställning. Du utgår från den version familjen har gett. Jag vet inte hur du kan vara så säker på den.

Jag ser inte Alice Babs som en "clown". Vad får du det ifrån? Jag bara vill att jag och andra ska kunna känna oss helt säkra på att hon INTE har utsatts för ett mycket otäckt rättsövergrepp!

Kan du BEVISA att hon INTE har det? Och i så fall hur?

Anonym sa...

Nej då jag sa inte att du ser Alice som en clown. Jag sa att det där med intervju är att ställa fram henne som en clown.

Det är ju bra om du kan hålla dig helt neutral. Jag kan inte riktigt det längre efter allt jag sett, läst och hört. Försöker ändå att inte bli alltför enögd men jag lutar åt ett håll det erkänner jag.

Nej jag kan absolut inte bevisa något men det är ju det som är hela saken. Två sidor skäller och slåss trots att sanningen är att ingen egentligen vet.

Men det jag reagerar mot är alltså det här med att "intevjua" henne. Det är väldigt respektlöst mot en gammal människa, vare sig hon är dement eller ej. Varken jag, du eller någon annan har rätt att kräva att hon ska ställas fram offentligt för bevis. Ska någon kolla henne ska det vara oberoende initierade inom läkarkåren och liknande.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Men kalla det något annat än en intervju då, kalla det ett samtal.

Det finns ingen automatisk anledning att tro på någon version. Men blotta misstanken att en gammal och försvarslös människa behandlas väldigt illa gör att önskan att den som påstås behandlats väldigt illa ska få säga något själv om saken är ... ganska förståelig. eller hur?

/Jag kommer att ta en ganska så lång paus vid att sitta vid datorn så om du skriver ett svar kommer det att ta en lång tid innan det läggs in, och ev. besvaras. Det beror inte på att jag censurerar just dig, utan på att jag drar mig tillbaks för en period.)