tisdag 3 december 2013

Bockfoten sticker fram, del 4

För de som betvivlat att Dan Josefssons syfte med sitt "avslöjande" är att diskreditera alla som fått upp minnen av övergrepp i barndomen är hans artikel i DN/Kultur idag en nyttig påminnelse. Där beskriver han bland annat ”bortträngda minnen” som en "ovetenskaplig tro".

Själv ger han inga tecken på att ha tagit del av den seriösa debatten om frågan, mer än att ha intervjuat några personer knutna till False Memory Syndrome Foundation (som Eiizabeth Loftus, som valde att lämna USA:s psykologförbund efter anklagelser om oetiskt beteende.)

Hans hat mot alla som anser att minnen kan trängas bort ser ut att avspegla en önskan att diskreditera överlevare.

För alla som fått upp minnen av övergrepp i barndomen är Dan Josefsson en klart och entydigt definierad fiende. Det är ingen tvekan om var han står.

Hans projekt är en helhet. Som måste bekämpas.

6 kommentarer:

Anonym sa...

vad är det för fel på människor nu för tiden egentligen? vad hände med öppenhet? Antingen är det personer som hävdar att allt med förtträngda minnen är bluff rätt igenom eller så är det de som sväljer allt utan urskiljning.

Blir så fruktansvärt trött på alla dessa besserwissers. Fatta en gång för alla att vi inte vet allt.

Bara för att allt me dTomas Qvick var bluff och båg innebär inte det att allt med förträngda minnen är bluff. På samma sätt är det givetvis med "bevis" åt andra hållet. Börja prata med varandra som normala människor istället. Jag lovar att det är mycket givande

Erik Rodenborg sa...

En av de två suspekta vittnespsykologer som Josefsson stöder sig på i artikeln är Astrid Holgersson som har medverkat i pedofilförsvararen Ralph Underwagers tidskrift "Issues in chld abuse accusations" . Underwager menade att pedofilerna djärvt borde hävda att de "utförde Guds vilja". I USA var Underwager allmänt diskrediterad men bland de svenskar som valde att medverka i dennes tidskrift fanns förutom Holgersson också Lilian Öhrström och Max Scharnberg. Se http://kiremaj70.blogspot.se/2009/12/svenska-debattorer-medverkar-i.html

noboytoy sa...

Ja, vad är det för fel på människor nu för tiden? Vart tog det sunda förnuftet vägen?

Idag tvingas vi som fortfarande har det sunda förnuftet i behåll (;) leka leken "låtsas-som-om-ingenting-existerar/har existerat"

Man försöker leka psyk-krig med människor genom att försöka inbilla dem att ingenting existerar och då syftar man på allt ont som oftast män ställer till med i världen.

Män brukar sexuellt våld mot kvinnor, andra män och barn men vissa försöker intala oss att offren för sexualvåld ljuger - sexuellt våld finns helt enkelt inte, alternativt så är manligt sexuellt våld helt "naturligt" för både förövare och offer, till och med "Guds vilja" och något som vi alla därför måste vänja oss vid.

Eller också menar dessa personer att det helt enkelt är fel på kvinnors, barns och mäns hjärnor, när de minns sexuella övergrepp som oftast män har begått mot dem. Det måste vara något "psykiskt", någon slags inbillningssjuka hos offren.

Hur eller hur så kan det iaf inte vara så att män begår sexuella övergrepp mot kvinnor, andra män och barn, vill man inbilla oss. Vi måste låtsas att denna ondska inte finns hos män.

Samma sak gör man med förintelsen. Vi skall låtsas att den aldrig har ägt rum. Samma sak gör man med diskriminering pga sexualitet, etnisk tillhörighet och/eller kön. Man vill intala oss att det antingen finns "naturliga" orsaker till diskriminering, orättvisor och förtryck och för vissa grupper att behandla sina medmänniskor illa och/eller intala oss att det aldrig har funnits någon diskriminering mot homosexuella, invandrare, judar, svarta eller kvinnor.

Det kan ju faktiskt ha funnits någon jude som betedde sig som ett svin mot en tysk eller någon svart som gjorde detsamma mot en vit eller en kvinna mot en man. Med den fjantiga retoriken försöker man "sudda ut" alla maktstrukturer som finns och någonsin har funnits i världen.

Låtsas-som-om-ingenting-existerar-eller-någonsin-har-existerat.

Erik Rodenborg sa...

NBT

Det finns faktiskt oerhört stora likheter mellan förintelseförnekare och övergreppsförtnekare. Om man jämför förintesleförnekarnas "Journal of historical review" och Underwagers "Issues in child abuse accusations", där Astrid Holgersson, Max Scharnberg, Lilialn Öhrström och Siv Westerberg medverkat finns det förvånande likheter i logik, argumentation och till och med skrivsätt.

Anonym sa...

Som en liten ironisk detalj i det hela gick det ett program i förra veckan där Kenny Bräck berättar att han inte kommer ihåg vad som hände den helgen som han var med om den tragiska olyckan i Indy Cars.
Är det enbart i samband med traumatiska händelser som bilolyckor som minnen kan trängas undan, eller hur tänker folk, kanske inte ens då om man heter Josefsson???

Erik Rodenborg sa...

Anonym 21.05

Jo, det finns många exempel som inte handlar om övergrepp.

Det är bland annat därför frågan knappast ens var kontroversiell före 80-talet. Kritikerna inskränkte sig till små grupper av anti-freudianer (ex. vis behaviorister som HJ Eysenck).

Men när under 80-talet minnen av sexuella övergrepp började publiceras, startades snart en kampanj för att göra världen säker för förövarna. Den nuvarande agitationen runt Quick är till syvende och sist endast en sentida avläggare av denna.