torsdag 10 januari 2013

Studio S-programmet om bordellhärvan nu på SVT Play

SVT Play har lagt ut det omtalade program Studio S sände om bordellhärvan 2 maj 1978 på sin webbsida. Det var alltså detta program som tvingade fram den riksdagsdebatt den 9 maj samma år där Fälldin demagogiskt hävdade att listan på bordellkunder måste vara en ren lögn - eftersom han själv stod med på den....

Programmet är både välgjort och intressant. Dessutom ger det en tidsbild från denna tid, som för många idag kanske ter sig som något väldigt avlägset.

Men SÅ avlägset är det inte, samma typ av mörkläggning finns ju också idag  - exempelvis i  härvan runt den högt uppsatte polischef som avslöjades 2010.

Se det gärna!

3 kommentarer:

Shed Light sa...

Nu har jag sett programmet.
Vad bra dessa reportrar var!
Vilken klass dom höll både i de i de skriva texterna men även i frågorna. Man kan verkligen fundera på om Tv-journalistik någonsin varit bättre än så här.

Väldigt intressant att se en del av personerna som var med i Deanne Rauschers bok och att se miljön på den tiden.

När vi se ett sådant här program om Lindberghärvan?
Man kan ju också konstarera efter kopplerihärvan 2009 och annat som avslöjats att de sexuella våldet i prostitutionen blivit mycket grövre. Liksom i samhället i övrigt.

Men annars är detsamma organisering bakom men de internationella nätverkens kvinnohandel har tillkommit.

Erik Rodenborg sa...

Programmet var OERHÖRT bra.

Och ja, våldet ÄR värre i de nya avslöjade härvorna än det var i det som avslöjades 1976.

Men grovt sexualiserat våld förekom förstås också då. Men i betydligt mer slutna nätverk, som inte var lika amatörmässiga och "flytande" som Hopps.

Shed Light sa...

Jag reagerade också mot det som viceåklagare Wolf svarade på (varför intervjuade de inte förste åklagare- var de rädda för att peka ut honom?)om varför de inte utredde "småflickorna" och de som hade utnyttjat dem. Då sa han att det hade varit svårt att se att de under 15 ( men hade ju ändå varit ett brott!) för att de "var prostituerade och avancerade" . Så lägger man skulden på barn för vuxnas beställningar.

Det var väl så som HR i Malmö skrev om den 14-årigan förståndshandikappade flickan. Att honv ar "professionell"?
Si så där 35 år senare.
Samma ord, samma värderingar från rättsväsendet.

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...