tisdag 18 december 2012

Massmördarens mamma "survivalist"

Enligt en artikel i Aftonbladet var mamman till skolmördaren i USA "survivalist".

Survivalismen är en del av den högerextrema miljön i USA. Det är en strömning som anser att man måste beväpna sig och på andra sätt förbereda sig för en kommande katastrof.

Om denna strömning kan man läsa i Extremhögern, en bok av Anna-Lena Lodenius och Stieg Larsson, utgiven på bokförlaget Tiden 1990.

Jag läste den 1992, och minns hur just avsnittet om survivalisterna var ovanligt otäckt (till och med ångestskapande).

Jag minns inte speciellt många detaljer, men det verkade vara en ovanligt ruggig del av den högerextrema miljön i USA.

Om det nu stämmer visar det sig som så ofta att hotet i sådana sektmiljöer framförallt finns i den egna miljön, och inte i de yttre faror som de tror sig försvara sig mot. I det här fallet dödades mamman i så fall av ett av de vapen som hon hade samlat på sig för att tillhöra de som skulle överleva den kommande katastrofen.

6 kommentarer:

Verutschkow sa...

Dåligt exempel på överlevare ...

Men en sak som är uppenbar är att den uppfattning man lätt bildar sig efterhand måste omvärderas eftersom nya fakta kommer fram hela tiden och oftast ett i taget.

F ö undrar jag om det inte går att hitta någon NRAanhängare som hävdar att problemet med alla de skjutna små barnen var att de inte själva hade tillgång till dödliga vapen och därför inte var kapabla att försvara sig. Eventuella leksakspistoler måste anses otillräckliga.

Anna Lundin sa...

Ja, det var sorgligt och talande. Man skapar det man fruktar brukar de ju säga.

Som lärare så tycker jag att det är så obehagligt att vapenlobbyn tycker att lärarna borde vara beväpnade för att kunna försvara eleverna mot vapengalningar. Läste om någon som hade ett bra exempel från Israel där alla skolklasser hade beväpnade vakter hela tiden. Funkade jättebra tyckte den gubben. Man kan undra vilken typ av människor som blir lärare om det ingår att bära vapen och vara tränad med det...

Erik Rodenborg sa...

Anna Lundin

Och har vapenlobbyn inte tänkt på risken att det också SKULLE kunna finnas galna lärare? Om en beväpnad lärare visar sig vara desperat och instabil - vad skulle kunna hända då?

Swedishprepper sa...

Nej, survivalism är inte synonymt med att vara extremhöger. En prepper är beredd och har förmågan att klara sig, även om samhällets krisberedskap inte räcker till.

Erik Rodenborg sa...

Kanske inte alltid, men ofta. I synnerhet i USA.

Anonym sa...

I Sverige är prepping och survivalism inte alls kopplat till extremhöger... du borde läsa på lite mer om svensk survivalism.