söndag 30 december 2012

"Makten, männen, mörkläggningen" och utpekandet av Olof Palme

På många håll verkar det finnas en spridd uppfattning att Olof Palme aldrig explicit nämns bland dem som pekas ut som sexköpare i Deanne Rauschers och Janne Mattssons bok Makten, männen, mörkläggningen (Vertigo förlag 2004). Det är lite konstigt.

Han nämns visst. På mer än ett ställe. Så här står det på sidorna 176-77.

"Sammantaget uppger flera kvinnor att de varit tillsammans med Thorbjörn Fälldin, minst tre med justitieminister Lennart Geijer, några med centerpartiets vice ordförande Olof Johansson (vars namn dök upp i flera av förhören med kvinnorna och även på avlyssningsbanden...), folkpartiets vice ordförande och riksdagens talesman Cecilia Nettelbrandt, plus ytterligare ett par med finansminister Gunnar Sträng, någon eller några med riksbankschefen Krister Wickman, borgarrådet Hjalmar Mehr och landshövding Ragnar Lassinanti, och många fler. Även statsminister Olof Palme namngavs av ett par kvinnor..."

Däremot kan man se hur hans namn inte lyfts fram mycket mer än så, och att anklagelserna mot honom (som ju också i praktiken understöddes av vad Doris Hopps syster berättade!) inte EXPLICIT diskuteras.

Det är möjligt att Call Girl gjorde ett taktiskt misstag i att göra utpekandet av just Palme som så centralt.

Ja, just det, jag skrev "taktiskt", inte moraliskt. Principiellt ser jag inga fel alls med att göra det, men det kan ju ha bidragit till att diskussionen hamnade lite fel...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Som ett ödets ironi ligger familjerätten i Göteborg på Olof Palmes plats. En familjerätt som är ökänd för att mörka hur de hanterar barn och som höjer dokumenterat sexuellt gränslösa pappor till skyarna...
CJ

noboytoy sa...

Om jag inte minns fel så nämns Palme också lite tvetydigt när en torsk beskrivs i boken som sittandes och väntandes på en prostituerad i en vräkig bil och hur hans anletsdrag är tämligen utmärkande med en "speciell" näsa..? Eller nåt sånt..

Erik Rodenborg sa...

NBT

Han nämns indirekt, så vitt jag fattar. men jag minns nu inga detaljer. Han verkar också nämnas indirekt i den nya boken.

Men det är meningen att jag ska läsa igenom både böckerna ordentligt nu, för jag ska prata om bordellhärvan på ett möte för Socialisten i början av januari.

Erik Rodenborg sa...

Anonym 10.07

*ryser*