lördag 15 december 2012

Marxism, global uppvärmning och "den stora konspirationen"

Världen styrs av härskande eliter. Så långt är jag (och andra med en marxistisk samhällssyn) överens med de mest extrema konspirationsteoretikerna. Men vad som skiljer från dessa är definitivt mer än vad som förenar.

Om man utgår från ett fenomen som den globala uppvärmningen kan man notera en av de mest väsentliga skillnaderna mellan teorier om "den stora konspirationen" och en marxistiskt influerad värdsbild.

Den globala uppvärmningen är i sig ett problem för de konspirationsteoretiker som postulerar en enhetlig ondskefull makt som styr världen. Därför tenderar många av dessa att bli "klimatskeptiker". Det är inte svårt att förstå varför.

För om man tror att Illuminati, eller "frimurarna", eller "reptilerna", eller (i de mest elakartade fallen) "den sionistiska världsregeringen" styr bakom kulisserna för att genomföra en diabolisk plan blir den globala uppvärmningen ett mysterium. Såvida inte konspiratörerna är utomjordingar med målet att utplåna allt mänskligt liv på jorden (men i så fall torde det ju finnas mer snabba och mindre omständiga metoder än en global uppvärmining).

För om det fanns en ondskefull generalplan någonstans, där ljusskygga konspirerande grupper planerade upprätta en ny ordning, skulle den inte innefatta scenarior som hotar livet på jorden. Det tyder i så fall på en usel planering. Milt sagt.

På den marxistiska webbsidan "In defence of marxism" fördes för några år sedan fram termen "New world disorder" som en medveten kontrast till begreppet "New world order". "New word order" är en term som använts av ledande USA- politiker för att beskriva den harmoniska framtiden under en USA-dominerad värdsordning. Men det är också en term som använts av allehanda konspirationsteoretiker för att beskriva en mörk framtid där ljusskygga mörkermän kommer att leda en satanisk världsordning.

Genom att använda termen "New word disorder" valde marxist.com att peka på att den imperialistiska borgarklass som styr världen är oförmögen att skapa någon verklig "ordning",  ens någon "satanisk" sådan.

För kapitalismen är ett anarkiskt system. Det kan inte "styras" från en enda konspiratorisk central. Inte i grunden.

Naturligtvis vill inte de härskande (möjligen med ett eller annat psykopatiskt undantag) ha en värld som snabbt rör sig mot ett tillstånd där alla människor riskerar att dö.

Men det är just det som är grunden för just detta system. Nämligen att kapitalismen så länge den är kapitalism inte kan planeras. Inte av "frimurare", inte av "Illuminati", inte av någon. Konkurrensen och systemets logik driver den i riktningar som är oberoende av varje enskild kapitalists vilja. Och i grunden av alla kapitalisters vilja.

Så om mänskligheten om några hundra år eller så går under pga en global uppvärmning beror det inte på att "Illuminati" vill det. Utan på att vi har ett tillstånd där några lever gott på ett system som i stort sett inte GÅR att planera. Inte ens när det är nödvändigt för den härskande klassens egen överlevnad.

10 kommentarer:

noboytoy sa...

"Världen styrs av härskade eliter."

Instämmer men vill tillägga ordet "män".

Världen styrs av härskande eliter av män.

Jag tror inte att den globala uppvärmningen är "planerad" av dessa män. Jag tror helt enkelt att de har kört sitt eget race, utan att tänka på följderna och utan förmåga att se konsekvenserna av allt sitt "skapande", främst under 1900-talet. Ekonomiska intressen och makt har drivit dem i första hand.

Lite som: "oops, åh fan, det här hade vi inte räknat med, vilken katastrof - hur gör vi nu?"

Visst lever vi i väst ett mycket bekvämt liv med mer resurser än vad vi behöver och ibland kan jag fundera på om det inte vore bättre att backa tillbaka bandet, även om jag inser att det är omöjligt.

Jag tror också att dessa män inser att vi har blivit för många människor på jorden. Om de tänker lösa det, och hur, vet ingen.

Konspirationsteorierna talar om olika tillvägagångssätt för att ta kål på oss. Chemtrails, vacciner, cancerframkallade ämnen i maten, gifter i dricksvattnet, ett tredje världskrig osv..Erik Rodenborg sa...

NBT

Den överväldigande majoriteten av de härskande är män, men det har ju funnits en del kvinnor där också - Hillary Clinton, Condoleeza Rice. Madeleine Albright, Margaret Thatcher etc etc.

Vad gäller konspirationsteoriernas "tillvägagångssätt" för att reducera befolkningen är många av den typen att de med oundviklighet också skulle drabba de härskande själva, vilket i sig är en anledning till att vara skeptisk mot teorierna.

noboytoy sa...

Erik:
När industrialiseringen drog igång i väst under 1900-talet och all "bekvämlighet" skapades, fanns nästan inga kvinnor alls vid makten. Inte någonstans i världen.

De kvinnor som du nämner har tillkommit först på senare tid och fortfarande är bara 1 av 10 parlamentariker i världen, kvinnor.

Ja, alla tillvägagångssätt som jag nämner från de med konspirationsteorier, är ju något som kommer att drabba oss alla, även maktmännen.

Undantaget är kanske ett tredje världskrig, där det, som i alla andra krig, är civilbefolkningen som slaktas?

Erik Rodenborg sa...

NBT

Ett tredje världskrig skulle knappast kunna föras utan att kärnvapen sattes in.

Det skulle leda till en atomvinter, som med all sannolikhet i slutändan skulle leda till att alla människor dog.

Erik Rodenborg sa...

PS

Och, ja, du har rätt om 1800-talet, men NÅGRA undantag fanns det ju. Det är inte för inte som eran brukar kallas den victorianska, efter drottning Victoria...

noboytoy sa...

Erik: det har du kanske rätt i. Jag hoppas bara att vi har lärt oss av historien och vad som orsakade de två första världskrigen.

Det som skrämmer mig idag, är att den retorik/politik som fördes då av maktmännen, liknar den som förs idag.

Nationalism, en världsekonomi i gungning, kvinnohat, abortmotstånd osv.

Måste nog skriva ett inlägg om detta för att förklara vad jag menar.

noboytoy sa...

Erik: visst fanns det undantag, dvs några få kvinnor inom politiken. Frågan är hur så pass få kvinnor har kunnat påverka någonting alls, bland en klar majoritet av män?

Inte mycket, är min gissning.
Erik Rodenborg sa...

NBT 11.35

Håller med dig!

Anonym sa...

Något drastiskt borde göras.

T.ex vilkora hjälp till personer med att de inte skaffar mer än 2 barn

Erik Rodenborg sa...

Anonym 16.44

Och på vilket sätt skulle det minska utsläppen av växthusgaser?