lördag 17 oktober 2015

Men visste inte Sigge Fürst att etern inte finns?

Här kan man höra inledningssången till Sigge Fürsts underhållningsprogram "Frukostklubben". Det är det sista avsnittet, från den 31 december 1978, men jag hörde ofta på det som barn redan på sextiotalet.
Sången kommer två minuter in i You Tube-klippet.

Någon gång i kanske elvaårsåldern, kanske lite tidigare, började jag fundera över en textrad i inledningssången. "Etern ska bära fram, en hälsning, gomorron, till dig".

Jag blev lite upprörd - eller möjligen lite stolt över att jag som barn hade fysikaliska kunskaper som övergick Sigge Fürsts, trots att han verkade mycket äldre än jag.

Hade han verkligen inte hört talas om att Michelson-Morleys experiment från 1887 hade visat att det inte finns någon eter och att detta var en av hörnstenarna i Einsteins relativitetsteori?

Det visste ju jag, som (aningen brådmoget) barn, så hur kunde det vara så att inte endast Sigge Fürst utan även Sveriges Radios redaktion, som ju borde ha ett inflytande över texten till inledningen på ett av Sveriges mest kända radioprogram, inte hade hört talas om relativitetsteorin? Eller hade de rent av hört talas om den, men skamligt nog valt att ändå sprida ett så ovetenskapligt mörker över landet varje lördagsmorgon?

När jag sedan blev 12 (eller nåt) hade jag väl blivit lite mindre "konkretoperationell" (för att nu tala med Piaget) och kanske till sist insett att man inte ska ta sånt SÅ bokstavligt, när det gäller allmänna vitt spridda talesätt....

9 kommentarer:

Erik Rodenborg sa...

Om VoF hade funnits då hade jag kanske skrivit till dom och föreslagit att Sigge Fürst skulle få priset som "årets förvillare"... ;-)

Monica Antonsson sa...

Underbart program som jag fick medverka i både 1964 och 1974, så jag har en Kaffepetternål som jag ska leta fram någon dag.

Men det var förstås inte Sigge som skrev signaturen. Det var någon annan. Stim vet säkert.
Men som du vet betyder "etern" även det medium som man ansåg uppfyllde universum och som ljudvågor kan fortplantas i.
http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/vad-ar-etern

Otroligt kul att se Sigge igen.
Och Göte Wilhelmsson som faktiskt fortfarande är i full gång och lirar.

Erik Rodenborg sa...

Ja, det var just den betydelsen av "etern" jag syftade på. Fast det var ljus- inte ljudvågor, förstås... 1887 visade Michelson och Molrley att ljuset når oss lika snabbt oavsett rörelserna hos oss och/eller ljuskällan och då kan det inte finnas någon eter . (jämför ljudvågor, om vi rör oss mot en ljudkälla, kommer ljudet att gå¨snabare i förhållande till oss, men det gäller inte ljuset)

Själv minns jag Frukostklubben mycket vagt. Det sändes tidigt på lördagsmorgnar och då gick vi i skolan på lördagar så jag tror att våra föräldrar satte på programmet klockan sju för att väcka oss. Så vi väcktes ofta av programmet på lördagar, det var nog därför som jag minns just inledningen så bra.

Anonym sa...

Jag är lite yngre så jag minns mest Galenskaparnas parodi/hyllning till programmet och Sigge. All heder till honom hur som helst som verkar ha varit hur stor som helst på den tiden och samlade folket. Mäktigt

Monica Antonsson sa...

När man pratar om ”etern” menar man dock vanligtvis det medium som man för några hundra­ år sedan ansåg uppfyllde universum och alla tomrum. Etern var viktlös, stabil, friktionslös och givetvis även osynlig. Bland dem som stödde teorin om etern fanns Descartes, Newton och Huygens. Etern var viktig, eftersom den behövdes för att förklara ljusets vågnatur. Ljuset måste ju ha något slags medium att förflytta sig i, precis som ljudvågor fortplantas i ett elastiskt medium som luft.

http://www.alltomvetenskap.se/nyheter/vad-ar-etern

Bättre så?

Erik Rodenborg sa...

Monica
Ja, jo, men det var ju precis den eter som du beskriver här som jag själv skrev om. :-)

(Idag anser man dock att elektromagnetiska vågor i motsats till andra vågor INTE behöver något medium att förflytta sig i)

Monica Antonsson sa...

Jag såg det men då var det för sent att ångra sig.
Frukostklubben var emellertid ett kul program.
Och Sigge en riktig gullgubbe.

Anonym sa...

Att förena de fyra fundamentala krafterna (Gravitation, Elektromagnetisk kraft, Stark kärnkraft, Svag kärnkraft) i fysiken år inte något nytt. Det görs till exempel i strängteorin. Vad gäller just "etern" så kan jag ta upp flera intressanta personer som pratar om den. Ervin László har sagt i någon föreläsning att Etern är olika de fyra andra fundamentala krafterna på avgörande sätt. Etern är ju annars också ett rätt känt ord bland de som pratar om saker som trancendentalt medvetande till exempel och man kan ju fråga sig om tankar som förflyttas har någonting med ljud eller ljus-vågor att göra?

Deepak Chopra, född 22 oktober 1946 i Delhi, är en indisk-amerikansk läkare (specialist i invärtes medicin och endokrinologi) utbildad i Indien och USA. Han är en ledande författare inom new age, alternativmedicin och ayurveda, enligt egen uppgift påverkad av bl.a. vedanta. Han var aktiv inom Transcendental Meditation (TM) innan han själv bildade skola.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Deepak_Chopra

Deepak Chopra i en kort video på youtube säger att detta fält är just verkligt. Som studier som gjorts angående detta fält. Han nämner i videon astronauten Edgar Mitchell (som besökt månen för övrigt) som gjort stuider på detta fält och själv erfarit det och han nämner också yoga-litteraturen i indien tar upp tekniker för att nå detta fält och många lyckas nå det. https://www.youtube.com/watch?v=oPGMmWIYhwI

Institute of noetic science grundat av Edgar Mitchell
http://noetic.org/

"Ervin László (Hungarian pronunciation: [ˈɛrvin ˈlaːsloː]; born 12 May 1932) is a Hungarian philosopher of science, systems theorist, integral theorist, originally a classical pianist. He is an advocate of the theory of quantum consciousness.[1]"
https://en.wikipedia.org/wiki/Ervin_L%C3%A1szl%C3%B3

Boken "Science and the Akashic Field: An Integral Theory of Everything"
http://www.dankunlimited.com/uno_pound_sharing/Know_files/-Science-and-the-Akashic-Field-Ervin-Laszlo.pdf

föreläsning med Ervin László
https://www.youtube.com/watch?v=w5GMyX_IZY4

Erik Rodenborg sa...

Verkar som intressanta uppslag. Ska kolla några av länkarna...