fredag 2 oktober 2015

Är Palestina grekiskt?

Det geografiska område som ligger söder om Libanon, väster om Jordanien, och nordöst om Egypten har i dagligt tal två namn. Inget av namnen kommer från den tidigast belagda folkgrupp som bodde där. Om det hade gjort det hade, förstås, området kallats Kanaan.

Det två namn som brukar användas är,  förstås,  Israel och Palestina. Israel är som bekant namnet på den stat som grundades 1947-48 i hård strid mot sina arabiska grannar. Och genom fördrivandet av stora delar av den "palestinska" befolkningen.

Namnet Israel kommer ursprungligen från den stat som utvecklades kanske efter 1200 f.kr. Den hette just "Israel"; efter Salomos död kom den att splittras och den norra delen fortsatte att kallas "Israel", den södra kom att kallas "Juda".

Idag kallas som sagt staten "Israel", men den dominerande etniska gruppen i den brukar ju som bekant kallas "judar".

Det ursprungliga Israel upprättades någon gång efter 1200 f.kr. genom en invasion, eller kanske en långsam invandring, möjligen tillsammans med stöd av lokala uppror. I vilket fall som helst slogs den ursprungliga kananeiska kulturen sönder av "israelitiska" folkgrupper  som av döma av de arkeologiska beläggen kom österifrån.

Men "Palestina"? Idag är alla historiker överens om att namnet kommer från en annan folkgrupp - filistéerna. De var också erövrare, men de kom inte österifrån, de kom av allt att döma från nordväst. Någon gång för kanske 200 år sedan började tanken att de hade en koppling till den grekiska kulturen att vinna gehör bland forskare.

Och idag vet vi att deras keramik var nära besläktad med den grekiska mykenska keramiken. Det finns också många kopplingar mellan filistéiska person- och platsnamn och grekiska ord. Att "filistéerna" var en grupp som kom från "proto-grekiskt", eller åtminstone egeiskt, håll, torde vara bevisat.

Den filistéiska kulturen nämns, och fördöms, ju i Bibeln, och man får närmast ett intryck av att den besegrades ganska så snabbt.

Men tydligen inte snabbare att den hann skapa ett namn för landet, som används än idag....

Ett av klassiska sionistiska argumenten från 1800-talet var ju att den judiska befolkningen en gång bodde i Palestina, och att de därför hade rätt att återvända dit. Om det kan man tycka vad man vill, men en av implikationerna av detta argument skulle kunna hävdas vara att även delar av den grekiska befolkningen har någon sorts rätt att bo i samma land...

Hur länge fanns förresten "filistéer" som en distinkt grupp kvar i "Palestina"? Det är en intressant fråga, som jag nog återkommer till...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Tack!

Anonym sa...

den norra delen hette israel. den södra hette juda. :-)

Erik Rodenborg sa...

Du har förstås rätt, ska genast ändra /rodnar generat/.

Tidlösa sa...

Intressant. Jag visste (tror jag!) att filistéerna var indo-européer, men inte att de var greker eller proto-greker. Det lilla området Palestina verkar alltid ha varit multi-etniskt. I närheten av Kana fanns det t.ex. en stad som hette Scythopolis, som sägs ha grundats av skytiska legosoldater som slagit sig ned där, för att bara ta ett fascinerande exempel av många. Man undrar om det fanns riktiga amazoner bland dessa skyter...?

Lustigt att så många bibliska beteckningar blivit skällsord, du har ju både filistéer och fariséer, och dessutom "kreti och pleti"!

Erik Rodenborg sa...

Jag håller på och läser om filistéeerna, tycker de är intressanta, speciellt frågan om vart de tog vägen.

Men även om "filisté" blev ett ofta negativt laddat ord, finns det andra folkgrupper som inte nämns i Bibeln som drabbades värre. Famförallt vandalerna. men även, i vissa sammanhang, hunnerna.

Tidlösa sa...

Fast den verkligt intressanta frågan är väl vad som hände med Israels förlorade stammar... :P

Har du hört talas om Efraims Budbärare? En väldigt liten "kristen" sekt, numera antagligen försvunnen, som påstod att den svenska arbetarklassen härstammar från Efraims stam?! Av alla spekulationer om var stammarna tog vägen, torde detta vara den mest orginella...

Erik Rodenborg sa...

Ja, Efraims stam finns i Sverige, men de andra stammarna finns i andra länder. Manasse finns i Norge, Gad i Tyskland etc.

Källa, Ståhl/Persson Kulter, sekter, samfund, andra upplagan 1971, s. 75-78.

/Som jag just har hemma, lånad från Solna stadsbibliotek. Upptäcker nu att den är försenad bra att du påminde. / :-)

Tidlösa sa...

Just det! Den har jag, jag köpte den via något antikvariat. En klassiker! Den nämner diverse adventistsamfund också, och så LKK och teosoferna. En annan favve är gruppen i Norrland som bara använder Karl XII:s Bibel?! Och så "irvingiterna", vars apostlar är döda, och därför inte bedriver någon missionsverksamhet, så att nästan hela kyrkan är utdöd, o.s.v. o.s.v. Som sagt, mycket intressantare än många amerikanska böcker om New Age-svängen, faktiskt. Jaha, vilken kult skall vi bedriva entrism inom, tycker du?

Erik Rodenborg sa...

Vet inte, om man måste välja bland de som finns kvar. Om man kunde välja några av de andra skulle jag nog valt Ifologiska sällskapet. Där jag sedan skulle driva linjen att man skulle koncentrera sig på Aura Rhanes och de andra från Clarion. Och hålla seanser för att få dom att invadera och upprätta ett matriarkat på jorden.

Skojar /eller kanske inte/.

Tidlösa sa...

Ha ha. Ja, kanske det. Var inte Håkan Blomqvist (alltså UFO-Håkan, inte SP-Håkan) med i Ifologiska sällskapet? Du hade ju kunnat hindra honom från att bli hylozoiker! En bisarr detalj, förresten. Hylozoikerna är ju Sveriges minsta sekt, typ, men för några år sedan hamnade jag strax bakom en kille på pendeltåget som snackade med någon i mobil och närmast höll en föreläsning som var misstänkt likt budskapet i Nexus Nya Tider, alltså hylozoikernas frontpublikation på 90-talet (som olyckligtvis såldes på Adyar bokhandel vid Karlaplan). Min sedvanliga (o)tur, att stöta ihop med en *hylozoiker* av alla jävla grupper. Har jag sektologisk karma, eller vad? Annars brukar jag undvika att tala med religiösa sekter, jag har någon slags noja för att de skall försöka rekrytera mig eller nåt, jag föredrar att bara läsa om dem. En del verkar ju vara högerextrema också (som hylisarna) eller rentav sexsekter.

Erik Rodenborg sa...

Vet inte, jag tror att Ifologiska Sällskapet låg före Håkan B:s engagemang rent tidsmässigt. Däremot var han med i UFO-Sverige, men de var ju inte religiösa.

Själv vill jag gärna träffa sekter, i alla fall om de har rätt. Men så vitt jag fattar har jag hittills inte stött på någon som har det.

Tidlösa sa...

Jag måste gå och lägga mig, men jag avslutar med följande förslag på vem som MÅSTE ha rätt.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jediism

https://en.wikipedia.org/wiki/Missionary_Church_of_Kopimism

http://www.svenskakyrkan.se/

;-)







En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...