lördag 12 september 2015

Bibeln vs SD om invandring

Apropå SD:s tal om kristna värden, några bibelcitat.

"Om en invandrare slår sig ner i ert land, skall ni inte förtrycka honom. Invandraren som bor hos er skall ni behandla som en infödd. Du skall älska honom som dig själv, ni var ju själva invandrare i Egypten. Jag är Herren, er Gud." (3 Mos 19:33-34).

"Ty Herren, er Gud, är gudarnas Gud och herrarnas Herre, den store Gud och fruktansvärde hjälte som aldrig är partisk och inte kan mutas, som ger den faderlöse och änkan deras rätt och som älskar invandraren och ger honom mat och kläder." (5 Mos 10:17-18)

”Förbannelse över den som vränger rätten för invandraren, den faderlöse eller änkan. .” (5 Mos 27:19)

23 kommentarer:

Anonym sa...

Nu sticker jag ut hakan men en sann kristen skulle aldrig rösta på ett främlingsfientligt parti som SD, tror jag!

Erik Rodenborg sa...

Instämmer!

Anonym sa...

Har du gått och blivit religiös Erik? :-) Just kiding

Är det inte nästan alltid så att det är så kallade religiösa som mest går emot detta. Detta är ingenting emot äkta religiösa människor. Jag har all respekt för dem som har en tro. De har all rätt i världen att ha det. Men sanningen är tyvärr att nästan alla konflikter i världen handlar om religion. Dock inte bibelns eller koranens utan på människor som utnyttjar dessa och tolkar in dem till sitt och använder dem för att blidka folket.

Om Kalle går ut till Sven och säger till honom att döda Pelle då skulle inte Sven göra det. Men om Kalle istället säger till Sven att det är Guds vilja då blir det något annat för Sven. "Övertyga den lille mannen att han gör något stort och han kan göra precis vad som helst."

Jag kommer aldrig att förstå att inte människan har genomskådat detta. Kolla bara världskrigen. Där stod prästerskapen med samma tro på båda sidor och bad om vinst och motståndarens död. Jag tycker synd om äkta religiösa som måste ha detta i ryggsäcken.

På samma sätt kommer jag aldrig att förstå att människor inte genomskådat SD. De har ju inte ens ett eget program. Hur ofta har ni sett debatter där de pratar om något annat än invandrare och liknande. SD är ett missnöjesparti och ingenting annat. Hade förtroendet ökat för något av de två blocken så hade väljarna skrapat bort SD från axeln snabbare än du kan säga SD.

Verutschkow sa...

Fast frågan är om inte SD är mer "kristendomsvänliga" än självaste KD,
som ju en gång i tiden bildades för att försvara kristendomsämnets
ställning i skolan. Däremot uppskattar knappast SD de ledande
företrädarna för svenska kyrkan. Men har någon hört företrädare för
KD säga att kristendomen är en bättre religion än islam ? Ändå borde
de faktiskt, innerst inne, tycka just så ...

Anonym sa...

Krigen i världen har ingenting med Gud att göra, oftast heller inte med religion. Att det finns galningar som använder religionen för att nå sina syften är heller inget konstigt. Hade de inte haft religionen så hade de använt sig av något annat. Vissa svenskar, som anonym, verkar använda krigen som argument för att det inte kan finnas någon Gud och att religion är fel och då har man inte förstått vare sig Gud eller religionen. Jag skulle gärna vilja höra vad Erik som är Religionshistoriker tycker om detta. Det är möjligt att jag är ute och cyklar. Hoppas inte.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte
"Krigen i världen har ingenting med Gud att göra, oftast heller inte med religion".

Håller till stor del med. Krig orsakas av sociala, ekonomiska och andra konflikter och religionen får fungera som en ideologisk överbyggnad till dessa. Man kan ju till exempel ta striderna i Nordirland. Det handlade ju inte om påven eller Luther hade rätt, utan om att protestanterna var i ett socialt och ekonomiskt övertag och katolikerna var fattigare och förtrycka. Dessutom samarbetade protestantens med ockupationsmakten Storbritannien och katolikerna ville till Irland.

Religionen blev en förevändning.

Däremot tar IS förstås sin religion på mer allvar, men femomenet IS kan inte förstås om man inte ser på de förödande effekterna av USA:s invasion i Irak. Många förtvivlande irakier som fick sitt land sönderslaget vände sig i desperation till IS. De skulle i ett annat läge kunnat vänt sig till ex.vis ett sekulärt nationalistiskt ledarskap istället.

Anonym sa...

Tack snälla Erik för det utförliga svaret. Jag lär mig nya saker varje dag och jag lägger "ideologisk överbyggnad" på minnet.

Anonym sa...

"Vissa svenskar, som anonym, verkar använda krigen som argument för att det inte kan finnas någon Gud och att religion är fel och då har man inte förstått vare sig Gud eller religionen"

Ann-Charlotte: Vill absolut inte vara otrevlig men läs gärna det jag skrev en gång till. Du har missuppfattat totalt tyvärr. Jag skriver precis tvärtom som du tolkar det. Jag skriver att bibeln och koranen har ingenting att göra med hur religiösa tokar tolkar det idag. Man använder religionen för att stryka fernissa över sina egna onda gärningar

Jag har ingen som helst aning om huruvida det finns en gud eller ej. Vad jag däremot vet är att många mår väldigt bra av att ha tron på Gud och då ska de fortsätta med det. Däremot har jag ingen som helst förståelse för de som använder religionen för att förtrycka folk. Bibeln och koranen förtrycker inte människor men det gör människor som sätter sig som uttolkare och gudar över dessa böcker.

Hoppas du förstod vad jag menar nu och läs gärna det andra om igen :-)

Erik: Ja IS tar sin religion på allvar men vems religion är det? Hur många av dem vet egentligen vad som står i Koranen? Inte många men däremot vet de hur deras mindre nogräknade ledare tyder Koranen. Det var just det jag menade med:

"Om Kalle går ut till Sven och säger till honom att döda Pelle då skulle inte Sven göra det. Men om Kalle istället säger till Sven att det är Guds vilja då blir det något annat för Sven. "Övertyga den lille mannen att han gör något stort och han kan göra precis vad som helst."

Erik Rodenborg sa...

Anonym

"Ja IS tar sin religion på allvar men vems religion är det? Hur många av dem vet egentligen vad som står i Koranen? " Många vet nog vad som står, många av dem kan nog Koranen utantill! Problemet är snarare tolkningen. Delar av Koranen kom till i en krissituation där islam som religion kämpade för sin överlevnad. Om man tar suror som handlar om det och tillämpar det på dagens värld hamnar man ju helt fel. Det rådde krig då Meckasurorna skrevs och en del av dem handlar om just det kriget.

Det är samma sak som om judar eller kristna skulle försöka tolka Josuas bok i Bibeln /som förvisso är hemsk, sju resor värre än något som står i Koranen) som en vägledning till agerande idag. Det skulle leda till katastrof, milt sagt. Dessbättre är det, med undantag av några enstaka galningar, ingen som gör det.

Anonym sa...

Anonym: Jag har fått höra att jag tolkar text "som fan läser bibeln". Haha. Jag ska iväg nu men ska läsa NOGGRANNT vad du skrev när jag kommer hem igen!

Anonym sa...

Hej anonym!

Nu har jag läst igenom din kommentar igen och jag tycker fortfarande att budskapet är att religionen är det stora problemet istället för de några få som utnyttjar och vantolkar den. Du skriver: " Men sanningen är tyvärr att nästan alla konflikter i världen handlar om religion"

Och att du menar att människor är lättmanipulerade:

"Om Kalle går ut till Sven och säger till honom att döda Pelle då skulle inte Sven göra det. Men om Kalle istället säger till Sven att det är Guds vilja då blir det något annat för Sven. "Övertyga den lille mannen att han gör något stort och han kan göra precis vad som helst."

Och så menar du dessutom att jag som är kristen har någon slags del i detta: " Jag tycker synd om äkta religiösa som måste ha detta i ryggsäcken.

Jag tolkar "undertexten" (heter det så?) som att om religionen inte fanns så skulle krigen inte finnas och de som är religiösa är lite lättlurade.

Observera att det här var MIN tolkning av kommentaren. Någon annan får gärna ge sin tolkning av den.

Vänliga hälsningar,

Ann-Charlotte


Anonym sa...

Alltså anonym, jag menar att man inte ska skylla allt på religionen. Jag tycker det är fel för ofta tror jag det är som Erik skriver "Krig orsakas av sociala, ekonomiska och andra konflikter och religionen får fungera som en ideologisk överbyggnad till dessa." Och det finns alla slags troende och de flesta människor är inte korkade utan har ett kritiskt tänkande. Sven skulle inte börja mörda för att du sa att Gud vill det, utan i så fall får du hjärntvätta honom och övertyga honom bra länge och de flesta människor dödar ändå inte för det går emot ens instinkter. Ditt resonemang är lite förenklat, tycker jag.

Erik Rodenborg sa...

Det bör tilläggas att under större delen av 1900-talet fördes de de värsta krigen INTE i religionens namn. Första och andra världskrigen, Koreakriget, Vietnamkriget, kriget mellan Kina och Japan...

Det är de senate årtiondena som fundamentatlstisk religion dykt upp igen, som en giftig överbyggnad till konflikter.

Anonym sa...

Men snälla du :-)

"Men sanningen är tyvärr att nästan alla konflikter i världen handlar om religion"

"Jag tycker synd om äkta religiösa som måste ha detta i ryggsäcken."

Det står jag stenhårt för Ann-Charlotte. Du tyder tyvärr fel igen eller så är det jag som är dålig på att förklara.

Alla konflikter handlar om religion men läs igen. Grundtanken i religion har jag absolut ingenting illa att säga om. Det finns dock dårar som utnyttjar religionen till sina egna syften Äkta religiösa går inte ut och skjuter varandra på krigsfältet. Men De som utnyttjar religionen för att få sin vilja igenom gör det och det är därför jag säger att jag tycker synd om äkta religiösa som måste få detta i sin ryggsäck. De får bära skuld för det andra gör. Hur äkta du än är i din tro kommer det alltid att finna människor som kommer att ge dig skit för det dårar gör i religionens namn.

Hoppas du förstår bättre nu annars blir jag nog tvungen att ta en kurs i hur man förklarar :-) Skojar med dig

Tvärtom är det så att bibeln har helt fantastiska lösningar på allt om man säger så. För att bara nämna ett kan jag ta "Det du vill att andra ska göra mot dig ska du också göra mot dem." Så lysande enkelt men tyvärr följer inte människor det

Anonym sa...

Håller inte helt och hållet med dig Erik: Jag förstår hur du menar men religionen var inblandad även i världskrigen.

Men åter igen: Folks vanvettiga tolkningar av religionen.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

"Jag förstår hur du menar men religionen var inblandad även i världskrigen."

I så fall endast marginellt.

Anonym sa...

Ann-Charlotte: Jag såg ett program på TV för ett halvår sedan som handlade just om detta med Sven. Vi fick följa med bakom "Scenen" och se hur Al Quaida rekryterade sina undersåtar. De filmade med dold kamera och det gick till precis på det sättet. Männen hade ingen som helst intresse av att bråka men de fortsatte att bearbeta dem och övertygade dem om att det var guds vilja. Det gick till precis på det sättet.

Och Ann-Charlotte än en gång. Jag skyller inte allt på religionen. Jag skyller INGENTING på religionen. Jag skyller på de som utnyttjar den till sina egna syften.

Anonym sa...

Anonym skrev:

"Tvärtom är det så att bibeln har helt fantastiska lösningar på allt om man säger så. För att bara nämna ett kan jag ta "Det du vill att andra ska göra mot dig ska du också göra mot dem." Så lysande enkelt men tyvärr följer inte människor det"

Jag är helt överens med dig. Enkelt, konsekvent och klockrent!

Erik Rodenborg sa...

13.50 skrev jag: "Det rådde krig då Meckasurorna skrevs och en del av dem handlar om just det kriget." Det var helt fel. Jag ber om ursäkt. , Det rådde inte krig när Meckasurorna skrevs och de är också ganska så fredliga. Det rådde däremot krig när Medinasurorna skrev, och de är ibland inte så fredliga.

Anonym sa...

Anonym: jag tror på dig. Jag vill passa på att tacka anonym och Erik för diskussionen idag. Jag utvecklas och lär mig nya saker hela tiden. Jag blir stimulerad och mår bra av det.

God natt Ann-Charlotte

Anonym sa...

Ok då hoppas jag du förstår hur jag menar nu då Ann-Charlotte :-)

Bibeln och koranen har ingen skuld i krig och våldshandlingar. Jag pratar alltså om de som utnyttjar religion i egna syften.

Det är exempelvis en jädra skillnad på moder Theresa och Bin Laden. Eller hur? :-)

Jag har precis läst en bok om upplevelser i koncentrationsläger. En händelse där fick mig att häpna över människors tro. De hade samlat ihop en stor grupp människor och skulle tvinga dem att avsäga sig sin tro. De sa till gruppen att om de bara avsade sig sin tro skulle de gå fria. De som gjorde de erbjöds att gå upp för en backe och där skulle de komma ut från lägret och sedan vara fria. De andra skulle skjutas på fläcken. Av de 87 personer de samlat ihop var de tre som släppte tron och började gå upp för backen. Väl ur synhåll hörde de övriga en massa skott.

Det som hände var att de tre sköts direkt de kom upp för backen. När väl detta var över samlade vakterna ihop övriga och tog de tillbaka till barackerna. De 84 som alltså vägrade avsäga sig sin tro och trodde de skulle skjutas överlevde alltså medan de andra tre dödades. Lägervakterna ville helt enkelt ha "kul."

Snacka om att ha stark tro. Blev så grymt imponerad när jag läste detta. Klandrar definitivt inte de tre som ville överleva men styrkan hos de 84 övriga måste ha varit helt fantastisk. En av de som vittnade om den här händelsen efter kriget var Geneviève de Gaulle-Anthonioz som var syskonbarn till Charles de Gaulle.

Verutschkow sa...

I BABEL i SvT igår förekom en intervju med den israeliske professorn i
historia Yuval Harari och han var mycket negativ till religioner ...

http://www.svtplay.se/video/3607053/babel/babel-sasong-22-avsnitt-4

ca 27-28 minuter in i programmet

SAPIENS - A BRIEF HISTORY OF HUMANKIND

Anonym sa...

Anonym 22:01, Jag förstår hur du menar!