torsdag 11 juli 2013

Srebrenica: när islamofober blev massmördare

1995 fanns det en nybildad stat där en retorik som i mycket liknade den Lars Hedegaard och Ingrid Carlqvist spyr ut i Dispatch International var vardagsmat. Den kallades Republika Srpska och var en del av Bosnien.

Dessa islamofober nöjde sig dock inte med att skriva, de gick snabbt från hatskriverier till handling. Morden blev fler och fler. Idag för 18 år sedan,  den 11 juli 1995, erövrade mördarband ledda av den kanske främste islamofoben av dem alla, Ratko Mladic, staden Srebrenica.

De samlade ihop alla muslimska män i vapenför ålder de kunde få tag i och sköt dem. Efter några timmar hade 8000 dödats.

Någon kan säga att det är helt orimlig parallell. Men det anser jag trots allt inte att det är. Islamofobisk hatretorik kan inspirera till massmord även på våra breddgrader, vilket exemplet Anders Breivik visar.

Det är nog bättre att lära av historien - än att upprepa den.

4 kommentarer:

Verutschkow sa...

Srebrenica innebar ju massmord mot manliga muslimer, alltså män som föll offer för mansvåld medan kvinnor verkar ha skonats. Orättvist ? Sedan utgör ju detta oxå ett exempel på att även muslimer faktiskt kan vara en utsatt grupp.

Utan kommunismens sammanbrott i Sovjet hade sannolikt inte den här händelsen inträffat kan jag tänka, t ex idag när DN har en artikel om hur populära de gamla Sovjetledare är idag. Gorby får inte så många poäng.

Erik Rodenborg sa...

De serbiska trupperna som dödade männen genomförde också massvåldtäkter av muslimska kvinnor.

Muslimer är i dagens värld mycket ofta en utsatt grupp.

Om sovjetledarnas popularitet har jag skrivit tidigare. I en undersökning som jag såg kommer Bresjnev högst - och Gorbatjov längst ner.

Och, ja, förutsättningen för massakrerna var de byråkratiska "kommunistiska" regimernas sammanbrott. De garanterade ett visst mått av stabilitet, och motarbetade alltför elakartad nationalism.

noboytoy sa...

Jag såg ett avsnitt av "Sex, död och meningen med livet" på SVT idag. (Jag har semester, bäst att säga det så att jag slipper bli anklagad för att vara arbetslös och sitta och glo på tv hela dagarna;).)

Det handlade om religion och om hur människan skall kunna klara av att sköta sig utan alla de "moraliska" tyglar som olika religioner förespråkar. Du skall icke dräpa, du skall icke stjäla, du skall behandla din nästa med den respekt som du själv tycker dig förtjäna osv..

Där tog man också upp problemet som jag brukar tala om, dvs att människan mot sitt bättre vetande, delar in sig i grupper utefter tex etnisk tillhörighet, sexualitet osv och jag tillägger kön, vilket naturligtvis inte nämndes i programmet;) och hur den påstått medfödda empatin som alla människor anses vara kapabla att känna, så att säga kan sluta att fungera när människor börjar se på varandra, andra grupper som "de andra", de som inte är som "vi".

Hur detta synsätt möjliggjorde tex massutrotningen av judar i Tyskland och jag tillägger: hur detta synsätt möjliggör massmord, manligt våld och sexuellt våld samt diskriminering av kvinnor i världen i nu- och dåtid.

Om vi ser på andra människor som ojämlika, som lägre stående varelser som inte har samma människovärde som oss själva så minskar också vår empati för dessa människor. Våra gränser för vad vi kan utsätta dessa människor för, suddas ut allt mer.

Det borde rasister och antifeministiska kvinnohatare fundera över.

Erik Rodenborg sa...

NBT

Man kan ju också se på att 783 ensamkommande flyktingbarn försvann totalt, utan ett spår, mellan 2007 och 2012 och det bara ledde till sömniga notiser. Om det hade varit svenska barn skulle det ha lett till världskrigsrubiker.

Det kan bara förklaras med att flyktingbarn ses som "dom andra", som några man inte behöver engagera sig i ett skvatt.