måndag 1 juli 2013

Femen, Avpixlat och islam

Islam är idag i praktiken oftast en mycket patriarkal religion. Det är den å andra sidan inte ensam om att vara.

Inom islam idag finns det också antipatriarkala strömningar som kämpar mot det förhärskande manliga synsättet. Det är ett hopp för framtiden.

Provokativa aktioner, som den som aktivistgruppen Femen nyligen genomförde i Södermalmsmoskén gynnar däremot inte muslimska kvinnors ställning för fem öre. Det är min bestämda åsikt.

Däremot hyllas aktionen entusiastiskt på den antimuslimska och antifeministiska hatbloggen Avpixlat. Det förvånar mig inte en sekund.

16 kommentarer:

Verutschkow sa...

Den som hyllar Pussy Riot bör nog också, om man vill vara det minsta konsekvent, visa entusiasm över Femens aktion.

Erik Rodenborg sa...

Pussy Riots mål var att protestera mot Putin. Det lyckades de med. De använde humor, och fick stora sympatier både nationellt och internationellt.

Femens mål i Stockholm var att befria de muslimska kvinnorna och säga nej till sharialagar. Eftersom det inte finns något hot om sharialagar i Sverige så är det det första som är viktigast.

De lyckades nog mer att reta upp många muslimska kvinnor än att "befria" dem. Deras aktion var opsykologisk, för att uttrycka det milt. Med sådana aktioner fjärmar de sig från de de säger sig kämpa för, på ett ganska så effektivt sätt. Tror jag, i alla fall.

Femens aktioner utgör lika lite ett meningsfullt stöd för muslimska kvinnor som KFML(r):s minoritetsstrejk på Arendal 1972 utgjorde ett meningsfullt stöd för den svenska arbetarklassen....

Erik Rodenborg sa...

Dessutom allierar de ju sig objektivt sett med rasistiska islamofober, en aspekt som tas upp i denna artikel på bloggen "Genusfolket".

http://www.genusfolket.se/samhalle/femenister-och-islamofober/

Verutschkow sa...

Jag saknar nästan möjligheten att vara kritisk, såväl gentemot islam som Sverigedemokraterna ...

Erik Rodenborg sa...

Möjligheten?

Så vitt jag kan se utnyttjar en oerhört massa människor idag "möjligheten" att vara kritisk både mot SD och islam...

Tidlösa sa...

Man skulle jun faktiskt kunna vända på det också. Okej att Pussy Riot ville protestera mot Putin, men måste de prompt göra det i en ortodox katedral...?

Erik Rodenborg sa...

Ja, jo,

Å andra sidan - om de hade gjort det på exempelvis ett torg hade möjligen inga andra än de själva och de som var på torget där och då någonsin fått reda på att de hade protesterat....

Verutschkow sa...

Hur vet man att det verkligen var Pussy Riot som var i Almedalen och visade upp sig ? Det är i grunden samma problem som när rockband spelar maskerade (KISS och Slipknot). Vi vill väl tro att det var rätt personer, men kan vi vara säkra på det ?

Tidlösa sa...

Kire,

Det här har ingenting med saken att göra, men du är ju intresserad av sådana här saker. En UFO-contactee som inte är fredlig teosof...

http://www.amazon.com/review/RGJZN90OKN37V/ref=cm_cr_dp_title?ie=UTF8&ASIN=160620811X&channel=detail-glance&nodeID=283155&store=books

Hela texten finns här:

http://www.sacred-texts.com/ufo/idtc/index.htmTidlösa sa...

Jag glömde visst länka till min källa om Ethel P. Hill.

http://www.abovetopsecret.com/forum/thread386860/pg1

Tidlösa sa...

Och apropå teosofer...

Annie Besant omnämns i...Workers Power! Det här handlar givetvis om hennes karriär innan hon blev teosof.

http://www.workerspower.co.uk/2013/06/125th-anniversary-of-the-matchworkers-strike/

Erik Rodenborg sa...

Det var ju sympatiskt att de tar upp det...

Erik Rodenborg sa...

Och om man jämför tycker jag förstås att Bethurum, Fry, Adamski, Klarer och till och med Posadas är att föredra framför Hill...

Aura Rhanes till makten på ett socialistiskt program!!

Erik Rodenborg sa...

För, ja, till och med Ted Grant ansåg att tefaten, OM dom fanns kommer från kommunistiska planeter. Skillnaden mellan honom och Posadas var att han aldrig drev linjen ATT dom fanns, och att han aldrig uttalade sig offentligt om saken. Men privat var det hans åsikt att om dom fanns måste deras hembaser vara kommunistiska civilisationer.

Och i den frågan är jag definitivt grantit!

Tidlösa sa...

Det var nog klokt av honom att inte ta upp frågan offentligt. Jag kan tänka mig vad den brittiska skandalpressen (och "sekterna") kan tänkas ha gjort med hans uttalanden... Inklusive mig själv för 20 år sedan, ha ha.

Annars får vi ju inte glömma att UFO-n togs på tillräckligt stort allvar i USA för att faktiskt utredas offentligt av flygvapnet, och (mer i skymundan) hemligstämplas. De tidigaste teorierna handlade inte ens om besökare från yttre rymden, utan om konkurrerande stormakters hemliga vapensystem. Det här gjorde att även rationella personer kunde "tro på flygande tefat" - tidsandan var sådan.

Att Posadas låter helknäpp beror på att han så tvärsäkert uttalade sig om att UFO-na faktiskt fanns och var kommunister, och att han dessutom kombinerade UFO-tron med en mängd andra vansinnigheter. Dessutom kanske "tidsandan" inom den trotskistiska vänstern var lite annorlunda än i samhället i övrigt...

Jag vet inte om jag har länkat till nedanstående om Posadas, men här kommer länkarna ändå!

Ovanligt initierad artikel om Posadas i Fortean Times, en tidskrift om övernaturliga fenomen.

http://www.forteantimes.com/features/profiles/180/juan_r_posadas.html

En kommentar till en av Posadas´ texter (scrolla ner)

http://www.amazon.com/War-Peace-Function-Socialist-Countries/dp/0907694020/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1373264960&sr=1-7&keywords=j+posadas

Som sagt, vänstern är inte ett helt homogent begrepp.... ;-)

Erik Rodenborg sa...

Ibtressanta länkar. Återkommer. Bara en sak. Fortean Times verkar inte verka i Charles Forts anda, precis, utan vekar vara en skeptikerorganisation.