söndag 24 mars 2013

Rios Montt inför rätta

Ibland hinner sanningen ikapp även några av de värre förövarna. Den 13 mars i år startade en rättegång mot Efrain Rios Montt, som under sin tid vid makten i Guatemala stod i spetsen för en brutal utrotningskampanj mot ixil- och mayaindianer. Under hans cirka ett år vid makten beräknas minst två tusen indianer ha dödats .

Rios Montt kom till makten genom en militärkupp 1982. Han stöddes bland annat av USA, men avsattes genom en ny militärkupp 1983. Han ställde långt senare upp i ett val 2003, där han fick 11 procent av rösterna.

Men dessutom ansåg han sig vara "pånyttfödd kristen". Han såg sin utrotningskampanj som Guds vilja. Han stod nära framgångsteologin och från 1985 minns jag hur svenska tidningar som stod nära trosrörelsen, som Exodus och Hemmets Vän, till och från publicerade artiklar som hyllade Rios Montt som en "kristen" hjälte som bekämpade "kommunismen". Anklagelserna om folkmord avfärdade de som vänsterpropaganda.

I Guatemala brukade Rios Montt ibland elakt kallas "Dios Montt" (Dios= Gud) och när han avsattes 1983 lär en av officerarna bakom kuppen ha sagt: "Montt trodde att det var Gud som tillsatte honom, med det var det inte. Det var vi som tilsatte honom. Och när vi tröttnade på honom avsatte vi honom."

Jag kommer att återkomma till rättegången i bloggen. .

4 kommentarer:

Feedback66 sa...

Det var sannerligen på tiden att det monstret ställdes inför rätta.

Verutschkow sa...

Redan 1954 visade United FRUIT och CIA vem som skulle ställa och styra i det lilla landet alldeles söder om MEXICO ...

Erik Rodenborg sa...

Feedback 66
Håller verkligen med!

Verutschkow
Ja, och just därför är jag lite förvånad över att rättegången blivit av alls...

Tidlösa sa...

Jaså, skall de ÄNTLIGEN ställa honom inför rätta? Han var ovanligt brutal t.o.m. för att vara militärdiktator i Guatemala.

En klassisk folkmördare, och dessutom religiös fundamentalist.

En riktig galning!

Dödsstraff medels vandringsmyror torde vara ett lämpligt straff...