Det måste ha varit någon gång 1987. Jag satt i en programkommission för en liten vänstergrupp som hette Socialistiska Förbundet.
Varför jag hamnat i den kan man ju fråga sig, men orsaken var nog att Den Ledande Teoretikern (DLT) inom en av förbundets två fraktioner ville ha mig där.
Att han ville det berodde mest på en sak. Han var en excentrisk dogmatiker med ett sinne för bisarra teorier. Att han ville ha mig där berodde mest på att han visste att jag ettrigt brukade ifrågasätta sådana. För hur bisarrt dogmatisk han än var, hade han ett försonande drag. Han ville ha motstånd. Troligen för att han ansåg att den riktigt bergfasta dogmatiken bäst grundas på att den först tampats med, och sedan besegrat, en massa invändningar...
Så vi skulle diskutera allt mellan himmel och jord. Inte bara vilka krav man kunde ställa inför ett val eller så, utan - marxismens grunder.... Vare sig mer eller mindre.
Så plötsligt var det någon som råkade nämna att en enligt en vanlig marxistisk uppfattning präglades "den grundläggande motsättningen" under perioden före klassamhället av en kamp mellan människan och naturen, men under klassamhället ändrades den till att handla om en kamp mellan klasser. Så vad kommer den grundläggande motsättningen att bli under socialismen?
Se där en embryo till en dötråkig skolastisk diskussion i en dogmatisk marxistgrupp....
Då gjorde en av DLT:s anhängare bort sig. Han kastade ur sig förslaget att det på nytt skulle bli kamp mellan människan och naturen .. Det skulle han inte ha gjort. DLT var känd för att kunna få teatraliska raserianfall, i synnerhet när hans egna anhängare gjorde bort sig. Han var aldrig arg på riktigt, han bara höjde rösten så att det lät så. På så sätt ville han inskärpa att han tyckte något var väldigt korkat…
Så DLT skrek att det där var en idioti bortom alla gränser. Nej, under socialismen kommer sådana motsättningar inte att finnas, det kommer att handla om att mänskligheten på ett harmoniskt sätt förverkligar sig själv. Eller nåt sånt, jag minns inte de exakta formuleringarna.
Jag minns inte heller om jag kommenterade detta. Men jag har tänkt en hel del på det efteråt.
Först kan man förstås såga att "kamp mot naturen" är en idiotisk term. Det går inte att kämpa mot naturen - vi är en del av den. Men man kan naturligtvis tala om att kämpa mot krafter I naturen som hotar mänskligheten. Eller nåt.
Och det är någonstans där jag störs av det alltför idylliska hos vissa marxistiska utopier. För hotet från naturen kommer inte att försvinna med "socialismen".. Visste, teknologin blir bättre, men de faror som kommer att hota oss blir ju efter ett tag mångdubbelt större.
Om vi antar att vi slipper ifrån den globala uppvärmningen med blotta förskräckelsen. så finns ju en rad hot kvar. För att uttrycka det lite försiktigt.
För det första hoten från asteoider, kometer, meteoriter och sådant. Ett nedslag av en gigantisk sten utrotade en gång dinosaurierna. Jag misstänker att när något liknande en gång i framtiden hotar mänskligheten kommer våra efterlevande att skicka en tacksam tanke till de som en gång konstruerade de första kärnvapnen. Ja, ni läste rätt. Kärnvapen riktade mot människor är något fasansfullt, men som medel att böja av mindre himlakroppars banor är det kanske det bästa som finns.
Men det hjälper ju inte i längden. Vi lever i ett universum som är fientligt mot liv. Endast i små, små, nischer, kan det finnas. Och vår nisch kommer att försvinna när solen börjar stråla mer och mer och mer. Om mindre än en miljard år. Och sedan slutligen bli en röd jätte.
Det kan verka väldigt långt, men glöm inte att de människor som ev. finns då i ett avseende med all säkerhet kommer att likna oss. De kommer att vilja överleva. De kommer inte att gilla tanken på att deras barnbarn ska brinna upp.
Så då gäller det att kunna flytta sig längre utåt. Till en början med kanske till Mars, men det dröjer inte så länge innan det krävs längre resor. Till sist måste vi skapa konstgjorda hem (eller kolonisera månar) någonstans vid ytterplaneterna.
Om vi lyckas med det kommer nästa problem när solen börjar bli kallare igen. Då får vi flytta närmare och närmare igen. Till dess att den i praktiken helt har slocknat. Till dess är det väldigt, väldigt långt - förvisso. Och innan det händer har vi kanske turen att ett annat solsystem ska passera så nära att vi kan - flytta över...
Reaktionärer och rasister på 1800-talet (och som bekant senare) älskade att tala om att livet är en kamp. Med det menade de en kamp mellan "raser", "arter" och människogrupper. Det är ju rent (och ondskefullt!) nonsens. Men av detta kan man ju inte dra slutsatsen att det inte finns en kamp för överlevnad. Inte mot andra folkgrupper, eller arter, - utan mot det iskalla tomrum som finns runtomkring oss. Och mot fenomen som man till och från stöter på i detta svarta tomrum.
"Man will live forever more because of Christmas day" sjunger Boney M i en känd julsång. Men om man inte förlitar sig på gudomlig hjälp? Kommer då inte ALLT att ta slut en dag - inte bara för Homo Sapiens utan för allt liv som kanske finns utspritt här och var i det ödsliga tomrummet?
Kanske. Om den idag förhärskande kosmologin - som börjar med en mystisk Big Bang och slutar med ett totalt tomrum - har rätt så är det ju så. Då kommer allt att sluta i ett icke-vara som aldrig kommer att upphöra - när det väl tagit över,
Men hav förtröstan. ;-)
Om vi så mirakulöst lyckas klara oss genom alla kosmiska katastrofer de närmaste årmiljarderna finns det nog också gott hopp om att Big Bang-teorin i sin nuvarande form ska visa sig vara uppåt väggarna galen....
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
"The curse of the crimson altar"
Denna skräckfilm fascinerar mig. Och triggar i vissa avsnitt fram - just skräck. Den måste väl ses som en b-film, många skulle nog säga c-...
-
.. om styckmordet är helt monolitisk. När det diskuterades tidigare fanns det alltid olika åsikter, nu kommer bara den ena sidan fram. De ...
-
/Publicerad i Spegeln 2/2000./ /Återpublicerat på förekommen anledning. Mitt inlägg kan te sig extremt, men det torde vara mycket svårt ...
-
Världen är, som bekant, ingen idyll. De mest otäcka saker förekommer, öppet såväl som dolt. Det är också sant att det finns en rad realistis...
8 kommentarer:
Man är ju inte direkt någon framstående marxistisk teoretiker, men jag måste säga att det där om att klasskampen föregicks av kampen mot naturen känns som ny information för mig. Själv tycker jag att teorin om en evig klasskamp där rollerna under olika tider spelas av olika grupper är tämligen tilltalande. Men det där med den slutgiltiga lösningen i det nya samhället är naturligtvis inte mera trovärdigt än vilken frälsningslära som helst. Och sedan brukar jag tycka att könskampen på något sätt oftast förs inom respektive klass. Men jag är alltid beredd att ompröva min uppfattning, närhelst bevis för motsatsen uppvisas.
Verutschkow
Jag råkade tyvärr radera din tredje kommentar, när jag skulle ta bort den andra, som du redan själv "till hälften" tagit bort.
Men, ja,, jag syftar alltså på det Socialistiska Förbundet som bildades 1979.
PS.
Om formuleringen "kamp mot naturen" verkligen finns hos Marx eller Engels har jag skamligt nog inte kollat upp än idag.
Nu har jag råkat radera en kommentar av Hmm också. Håller jag på att bli senil?
I den önskade hon mig gott nytt år och länkade till Wikipedia om det iranska nyåret på http://sv.wikipedia.org/wiki/Nouruz.
Jag tackar för det, och önskar detsamma. Mer om saken finns på det inlägg som ligger ovanför detta.
Ditt oavsiktliga raderande kan ju vara något freudianskt i grunden. Så är det med väldigt många saker.
Men jag tror jag försökte skriva något om att jag fann det smått komiskt att "Socialistiska förbundet" enligt Wikipedia betydde en sak på 60talet och en annan under senare årtionden. Fanns det ingen som hade copyright på namnet ?
Verutschkow
Ja, det kan nog vara freudianskt, på något sätt.
Tydligen fanns det inget copyright på "Socialistiska Förbundet", , dessbättre. Det var nog inte så vanligt på yttersta vänsterkanten med att ta copyright.
Men det fanns ett fall av en form av "copyright"- strid där också, nämligen kampen mellan Marxist-Leninistiska Kampförbundet (MLK) och Kommunistisk Ungdom (KU) om rätten till tidningsnamnet Stormklockan.
MLK vann, efter en invecklad juridisk process. .
Vad gäller copyright är väl en av mina små favoritincidenter den när Jefferson Starship sprack och en av bandmedlemmarna tog med sig namnet Jefferson (som i Jefferson Airplane) som han hade rättigheterna till utan att själv heta så. Majoriteten av de övriga medlemmarna fortsatte under namnet Starship och blev under en kort tid löjligt framgångsrika.
Och vad gäller vänsterorganisationer så var SKP framgångsrikt i skolvalet 1973 men inte 1976 på mitt gamla gymnasium. Vissa växer upp och lämnar skolan efter t ex 3 år ...
Skicka en kommentar