lördag 30 mars 2013

Påskgudstjänst hos Liberala Katolska Kyrkan

Jag har ju tidigare skrivit om Annie Besants "esoteriska kristendom". Det finns faktiskt en kyrka i Sverige som nog kan sägas stå nära en sådan kristendomstokning. Det är Liberala Katolska Kyrkan (LKK)*.

Jag var med min bror på gudstjänst där både på långfredagen och idag. Jag måste då säga att jag kände mig mer bekväm där än när jag i tisdags var bjuden på Åminnelsen hos Jehovas Vittnen. För att nu uttrycka mig lite försiktigt.

LKK har ett udda namn - och är också en udda organisation. Den kombinerar en närmast teosofisk grundsyn med en katolsk liturgi. Det hela blir faktiskt ganska charmigt. Och inte ett dugg dogmatiskt.

Jag står som bekant inte ut med försoningsläran, men om den tolkas esoteriskt a la Annie Besant är den helt uthärdlig...

Det var faktiskt både givande och intressant.
--------------------------------------------------------------------
*Ordet "Liberala" i LKK:s namn bör ju inte uppfattas politiskt. Det egenartade (och lite olyckliga) namnet har historiska rötter.  Så att jag finner LKK:s gudstjänster sympatiska bör ju inte på något sätt tolkas politiskt...  ;-)

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

Jag har också varit där en gång. Jag höll med att krocka med prästen under liturgin! :-0

Jag minns inte vad Besant hade för tolkning av försoningsläran. Fast LKK tror väl inte på försoningen? De tror väl att man måste "arbeta av" sin negativa karma i nästa liv?

Här kommer ett förslag till "österländsk" tolkning av försoningsläran: Jesus var en avancerad boddhisattva som tog på sig mänsklighetens negativa karma, och av den orsaken tvingades lida och dö. Därefter återuppstod han, och den som tror och gör goda gärningar kan få sina synder (= sin negativa karma) förlåten (= upphävd) och kommer då själv att återuppstå (= inträda i Devachan).

Eller?

;-)

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Annie Besant ser nog mest Jesu offerdöd som ett exempel på en kosmisk lag; andlig "uppståndelse" kräver "offer". Jesus var ju en (av många) "mästare" i mänsklighetens historia.

Besant tror inte på förlåtelse av synder, och det verkar inte LKK göra heller. Inte som organisation i alla fall. Jag tror inte formuleringen "förlåt oss våra synder" förekommer nånstans i liturgin, men jag kan ha fel.

Det är ju VÄLDIGT avancerat av en boddhisattva att ta på sig mänsklighetens negativa karma, och det ingår så att säga inte i en sådans arbetsuppgifter... Så jag förhåller nog mig tills vidare försiktigt avvisande till förslaget. ;-)