torsdag 27 augusti 2015

Frälsningsarmén ska INTE lägga ner

Jag har tidigare skrivit om Frälsningsarmén. Jag tycker att de som kristet samfund är ovanligt sympatiska, om inte annat för att de på sätt och vis är raka motsatsen till Martin Luthers egendomliga tes "rättfärdiggörelsen genom tron allena"!  För Frälsningsarmén är tron uppenbarligen av värde endast om den åtföljs av väldigt konkreta handlingar till hjälp för nödställda.

Men för ett tag sedan läste jag i någon tidning i att Frälsningsarmén skulle lägga ner. Jag tänkte resignerat att det kanske var ett uttryck för tidsandan - de samfund som bedriver socialt arbete läggs ner, medan framgångsteologer inte gör det.

Men så var det inte, i alla fall inte i detta fall. I morse kom jag på att jag skulle kolla Frälsningsarmén på nätet, och jag började med vad som verkade vara deras egen webbsida.

Och där kunde jag läsa att jag tydligen inte var ensam om att missförstå saker. Vad det handlade om var att det var en liten grupp som hette "Svenska Frälsningsarmén" som bildades som en utbrytning från den större rörelsen 1905, som skulle lägga ner.

Så för de som läste tidningsartiklarna och drog samma felaktiga slutsats som jag - den "riktiga" Frälsningsarmén finns alltså kvar.

Även om man faktiskt ser dem mycket mindre på gator och torg än vad man gjorde för kanske tio-tjugo år sedan... Men det kan ju bero på att de har hittat andra former för sin verksamhet?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Frälsningsarmén har väl ett härbärge för hemlösa om jag inte minns fel. Jag tycker deras klädsel är så fin!

Anonym sa...

Jag är inte religiös men jag dömer inga överhuvudtaget. Alla har rätt att tro det de själva vill och mår bra av. Jag respekterar alla religiösa så länge de respekterar mig och andra som inte är religiösa.

Jag har tyvärr dåliga erfarenheter av Frälsningsarmen i min vänkrets så det sitter en liten tagg i mig när jag hör deras namn nämnas. Det är dock mitt problem för sanningen är att det var några rötägg inom deras organisation som betedde sig illa mot några av mina vänner. Det var inte organisationen utan enskilda personer.

Det är det jag tycker är så tråkigt med många att de är så snabba att döma. Om någon i en organisation gör något dåligt är vi väldigt snabba att döma hela organisationen istället för att se på individer. Om organisationen försvarar det individen gjort hamnar det dock i ett helt annat fack.

Gillar du inte religioner så låt bli då men döm inte andra som hittar livsglädje i det. På samma sätt det omvända givetvis. Något jag dock alltid haft svårt med när det gäller Frälsningsarmen är just namnet. Vadå ARME? Hur kan man överhuvudtaget ens ta med det i namnet. Märkligt.

Erik Rodenborg sa...

De har ju second hand-butikerna Myrorna, som jag ganska ofta brukar handla i. På 80-talet hade de förresten ett café nära T-centralen, men jag vet inte om det finns kvar .

Tidlösa sa...

Fast ni vet väl att Frälsis är mot onani och homosexualitet? :o

"Svenska Frälsningsarmén" trodde jag hade upphört redan tidigare. Jag trodde att de gick samman med Fribaptisterna. Fast det kanske var Fribaptisterna som upplöstes då, och Svenska som upplöses nu?

Fribaptisterna var rätt sympatiska, de trodde nämligen att helvetesstraffen bara var tillfälliga...

Tidlösa sa...

Du tänkte gissningsvis på det här bibelstycket. ;-)

>>>Mina bröder, vad hjälper det om någon säger sig ha tro men inte har gärningar? Inte kan väl tron rädda honom? Om en broder eller syster är utan kläder och saknar mat för dagen, vad hjälper det då om någon av er säger: ”Gå i frid, håll er varma och ät er mätta”, men inte ger dem vad kroppen behöver? Så är det också med tron: i sig själv, utan gärningar, är den död.

>>>Nu kanske någon frågar: ”Har du tro?” – Ja, och jag har gärningar. Visa mig din tro utan gärningar, så skall jag med mina gärningar visa dig min tro. Du tror att Gud är en. Det gör du rätt i. Också de onda andarna tror det, och darrar. Men inser du inte, tanklösa människa, att tro utan gärningar är utan verkan? Blev inte vår fader Abraham rättfärdig genom gärningar när han lade sin son Isak som offer på altaret? Du ser att hans tro samverkade med hans gärningar och att det var genom gärningarna som hans tro blev fullkomlig. Så uppfylldes skriftens ord: Abraham trodde på Gud och därför räknades han som rättfärdig, och han kallades Guds vän. Ni ser att människan blir rättfärdig genom gärningar och inte bara genom tro. Var det inte så med skökan Rachav? Blev hon inte rättfärdig genom gärningar när hon tog emot budbärarna i sitt hus och släppte ut dem en annan väg? Liksom en kropp utan livsande är död, så är tron utan gärningar död.

Man kan ju tycka att de konkreta exemplen är lite extrema, jag menar Abrahams offer av Isak och Rahabs spioneri åt Josua, men okej, poängen framgår...

Anonym sa...

Jag älskar att handla på second hand! Hittade en fin skinnjacka på Myrorna. Second hand är perfekt om man pluggar, är arbetslös eller sjuk. Men även om man vill hitta annorlunda kläder. Vi lever ju i ett "slit och släng" samhälle. Det är inte "gamla" kläder man köper!

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa
Frälsningsarmén har en konservativ moralsyn men de sprider den inte aktivt. och verkar inte tycka att frågan är speciellt viktig. De kommer från början från metodisterna, som helt o-lutherskt betonade gärningarna. Jag har alltid tyckt att de är sympatiska. De var också pionjärer i att arbeta för jämställdhet inom samfundet, och de två första betydande ledarna i Sverige var kvinnor. "Jakobs brev" 'innehåller lysande partier, men jag håller med om att exemplen Rachav och Abraham är olustiga...

Ann-Charlotte
Håller med. Handlar ofta både på Myrorna och Kupan.

Anonym sa...

Ok så du tog inte in det jag skrev då. Inte för att jag förstår varför, det var ju inget illa som stod i det, men det är ju din sak. Skit samma :-)

Erik Rodenborg sa...

Anonym 10.44, 22.34

Sorry, men din kommentar hamnade i spamfiltret som jag inte alltid kollar. Nu har den kommit in.

Verutschkow sa...

Tidningen Schlager/Slitz eller vad den nu hette vid denna tidpunkt
hade vid ett tillfälle under Imperiets storhetstid Thåström i mössa
från Frälsningsarmen på omslaget ...

http://www.thastrom.se/forum/archive/index.php/t-3220.html