tisdag 18 augusti 2015

"Organ för buddhism-marxismen"

Om jag skulle försöka hitta på ett avskräckande namn för en blogg, skulle det nog kunna bli något som det ovanstående. Det låter ju som om det vore ett "organ" för en alldeles ovanligt konstig sekt. Men skenet bedrar.

Det är faktiskt ett namn på en existerande blogg, även om den slutade vara aktiv 2009. Jag har faktiskt skrivit om den förut, på min egen blogg, i december 2008. Och det handlar inte om en sektblogg, utan snarare om en blogg som för det mesta för riktigt intressanta diskussioner om (framförallt) asiatiskt produktionssätt och urkommunism. De "buddistiska" inslagen finns där, men är klart underordnade.

Den kan läsas här.

De läsare som mot förmodan är intresserad av de udda ämnen jag nämnde ovan, kan ju gärna kolla den...

20 kommentarer:

Tidlösa sa...

Ser faktiskt intressant ut, även om jag inte hinner fördjupa mig just nu. Jag håller med om att "buddhismen-marxismen" låter helt skogstokigt. I Burma under U Nu brukade man ju hylla både Buddha, Stalin och Tito, så vem vet? ;-)

Själv undrar jag varför fredliga och/eller egalitära högkulturer var möjliga under yngre stenålder/bronsålder, men blev helt omöjliga senare? Varför kunde inte något i stil med Induskulturen eller minoernas Kreta återuppstå någonstans? Jag kan möjligen förstå att sentida högkulturer inte kan ha varit fredliga, men varför kunde inte det egalitära inslaget återuppstå? Induskulturen var ju en avancerad högkultur, så något i stil med "produktionssättet" kan ju inte ha hindrat egalitarismen.

Två relaterade frågor. Först detta:

http://www.theguardian.com/science/2015/aug/17/mass-grave-prehistoric-warfare-ancient-european-farming-community-neolithic

Vad anser du om detta? Här är det alltså någon som hävdar att neolitikum inte var så värst fredligt, trots allt.

Och så detta:

http://www.fscclub.com/history/scyths-e.shtml

Indo-européerna framställs ju som patriarkala, men här menar man att det kan ha funnits skytiska "amazoner"!

Det känns som att forntiden bär på mer än en överraskning...

Erik Rodenborg sa...

Exemplen är intressanta och det första är ju otäckt., men den övergripande bilden av förindoeuropeiska neoltikum respektive den indoeuropeiska kulturen påverkas inte av detta. Det kan ju ha funnits undantag åt både hållen.

Dessutom hade skyterna uppstått efter långvariga kontakter mellan indoeuropéer och andra grupper. Det finns även rester av gudinnekult och kult av kvinnliga älgar hos skyterna, så de var väl inte alltid renlärigt kurganitiska,så att säga.

Erik Rodenborg sa...

PS. Jag tror att patriarkaliseringen och milktiariseringen i vår del av världen var så massiv att det inte längre fanns utrymme för samhällen som Induskulturen och minoiska Kreta. I en värld där kaos efter ett tag ledde till en nattsvart ordning, raderades alla strukturerade fredliga alternativ ut. En tragedi på många sätt.

Tidlösa sa...

Ja, det kan stämma.

Annars är just skyterna fascinerande. Det finns ju spekulationer om att härskarskiktet i Uppland under Vendel-perioden kom österifrån. En del menar ju att härskarskiktet under denna period var jämställt. Jag minns inte argumenten i detalj, men det var något med de rika och mäktiga kvinnornas begravningar.

Det vore ju onekligen intressant om jämställda skyter vid en viss punkt migrerade till Skandinavien...

Fast frågan är ju om det stämmer, förstås.

Det verkar som att den mänskliga historien hade kunnat ta många olika vändningar, och att vår nuvarande värld formades (relativt) sent, och sedan blev mer och mer strömlinjeformad och hegemonisk. Det vi tror är "framsteg" i ordets absoluta mening, kanske helt enkelt är en gigantisk återvändsgränd... (om än med vissa motsägelser, ibland åt rätt håll)

Erik Rodenborg sa...

Jag vill tillägga att det de senaste årtiondena finns en uppsjö av mer eller mindre "vetenskapliga" rapporter som med svaga argument försöker "bevisa" ex.vis att minoiska Kreta var krigiskt, att Induskulturen var ojämlik, att neolitiska Europa bara ser jämlikt ut för att de härskande eliterna försökte dölja ojämlikheten osv. Det är knappast en tillfällighet.

Tidlösa sa...

Nej, precis. Att de försökte dölja ojämlikheten förklarar ju ingenting. *Varför* försökte de göra det, i så fall? De senare härskarskikten försökte ju inte dölja det, precis... Den enda rimliga förklaringen blir ju att samhället varit jämlikt/jämställt tidigare, och att ideologin levde kvar.

Det där med Induskulturen är sant, ibland framställs den som ett imperium (!). Du har ju även den obehagliga hindu-nationalistiska diskursen där Induskulturen framställs som arisk...

Erik Rodenborg sa...

Det löjliga med argumenten om att de försökte dölja ojämlikheten, som finns bland annat i Whittles , "Neolithic Europe: a survey" är att han och hans meningsfränder verkar mena at de organiserat samhället så att ojämlikheten inte skulle synas för - framtida arkeologer. Om man tar Kina under kulturrevolution lyckades maoisterna lura en hel del i väst men om samhället hade kollapsat och grävts ut tusentals år senare skulle arkeologerna snabbt kunnat konstatera att kretsen kring Mao levde på en helt annan nivå än sina underlydande.

Men de neolitiska "härskarna" skulle ha varit så skickliga på att dölja att de fanns att ingenting ojämlikt syntes - inte ens för de som grävde ut deras hus och gravar 5000 år senare.

Tidlösa sa...

Ha ha. Ja, det låter ju nästan som "universum kom från ingenting". Eller som påståendet att alla kvinnliga figuriner från neolitikum var pornografi...

Apropå indo-europeiska amazoner, har du sett den här "feministiska" fantasin?

https://www.youtube.com/watch?v=HETRaN9tjXE

Så här hade Europa kanske sett ut om Liberala Katolska Kyrkan blivit statsreligion under folkvandringstiden... ;-)

Erik Rodenborg sa...

Suggestivt bildspel. Tyvärr kan jag inte höra musiken eftersom jag just nu sitter vid en biblioteksdator och inte har tagit med mig hörlurar. Men jag ska lyssna så fort jag kommer hem...

Erik Rodenborg sa...

Ja, musiken var också suggestiv. Men att jämföra med LKK är väl att ta i. Om LKK:s mässor var lika suggestiva som låten skulle jag nog ha gått på dem betydligt oftare än vad jag har gjort....

Tidlösa sa...

Jo, det stämmer. Fast jag syftade mer på den märkliga blandningen av hedendom (inklusive matriarkal hedendom) och katolicism. Det känns som en låt som LKK på något sätt "borde" gilla...

Erik Rodenborg sa...

En annan tråkig sak med LKK är i så fall att de inte är speciellt matriarkala....

Tidlösa sa...

Intressant. Menar du Leadbeater-kopplingen? Eller mer allmänt? Jag trodde att de betonade Marias roll, etc.

Erik Rodenborg sa...

Mer allmänt. Det är inte så länge sedan de inte ens tillät kvinnliga präster. De gör de nu, eftersom de säger sig ha insett att kvinnornas astralkroppar förändrades när vi gick in i Vattumannens tidsålder. Det är i alla fall den förklaring min bror fick när han pratade med en biskop i kyrkan.

Tidlösa sa...

Åh, herregud, pun unintended. När jag var på deras högmässa för kanske 15 år sedan noterade jag att prästen var man, medan "korgossen" faktiskt var kvinna. Det var förresten samma mässa under vilken jag nästan krockade med prästen under ceremonin, men det är en annan historia... ;-)

Erik Rodenborg sa...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Liberala_katolska_kyrkan

"Liberala Katolska Kyrkan har i flera omgångar splittrats och finns representerad internationellt av tre huvudgrenar. ... Den andra större splittringen ägde rum år 2003 då frågan om kvinnors tillträde till det kyrkliga ämbetet (vigning till diakon, präst och formellt även biskop) blev den utlösande faktor som fick som konsekvens att ett antal biskopar bildade en ny internationell biskopssynod vilken tillät kvinnor att prästvigas."...

”Liberala Katolska Kyrkan i Sverige beslutade år 2004 att ansluta sig till den "liberala" delen (som alltså tillåter prästvigning av kvinnor), men en församling i Göteborg valde att stanna kvar i den "konservativa" grenen av The Liberal Catholic Church. Denna samfundsbildning använde under en tid namnet Fria Universella Kyrkan. Liberala Katolska Kyrkan i Sverige har kvar en präst i Mölndal.”

Tidlösa sa...

Intressant. Jag har förresten tittat på USA-Wiki och deras artikel "Liberal Catholic Movement". Det verkar som att liberalkatolska grupper är som trotskistgrupper. De förökar sig genom delning...

Erik Rodenborg sa...

Ja, DET var intressant. Fast det är klart, det kanske kan vara svårt att hålla ihop en rörelse som grundades på någon sorts halsbrytande kombination av katolicism och teosofi.

Tidlösa sa...

Den här tråden är väl död, men apropå vår diskussion om tillståndet i världen...

http://www.svd.se/stenverktyg-gjorda-av-schimpanser-hittade?ref=yfp

Ett nytt hopp har tänts! Eller?

Erik Rodenborg sa...

WOW!

Jag har genast gjort vad man numera brukar göra med allt intressant - dvs. delat det på Facebook. ;-)

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....