onsdag 26 augusti 2015

Eric J Lerner ger sig inte

Big Bang-kosmologin är idag nästan universellt accepterad, och en av dess allra mest framstående teoretiker har ju just kommit till Sverige. Eftersom denna standardkosmologi närmast ger mig mardrömmar är det lite kul att en Big Bang-kritiker som Eric J Lerner inte ger sig.

Jag har faktiskt ingen som helst kompetens att bedöma den vetenskapliga halten av hans ovan länkade föredrag.

Men jag hoppas att han har rätt, ett icke-expanderande euklidiskt universum ser ju ut att vara en tryggare plats att leva i än ett exploderande dito som slits sönder av "mörk energi".

Men det finns ju tyvärr ingen direkt anledning att anta att universums grundstruktur. skulle vara förenligt med just det universum jag SKULLE vilja leva i...

3 kommentarer:

Tidlösa sa...

Jag är rätt trött på Stephen Hawking. Fast jag kanske är orättvis. Det kan ju vara media som förvandlat honom till något slags kulturikon. Varje gång Hawking öppnar käften och uttalar sig i frågor han egentligen inte kan veta något om, blir det världskrigsrubriker i tidningarna. Således har vi fått reda på att Gud inte finns, medan det däremot finns aliens på andra planeter. Eller inte. (Jag minns inte vad Hawking sade i den frågan.)

Okej, har han tittat efter på övervåningen och inte hittat Gud-helvetet där uppe? Har han i överljusfart åkt runt till alla planeter i alla kända galaxer, och kunnat konstatera att aliens finns (eller inte)? Det kanske var han som skrev "Liftarens Guide till Galaxen"? :D

Fast tanken att universat vi befinner oss i är resultat av en fet jäkla smäll låter logisk, I mean, look around you...

Erik Rodenborg sa...

Det enda jag vet att Hawking sagt om utomjordingar har jag kommenterat här http://kiremaj70.blogspot.se/2010/04/varldarnas-krig-enligt-stephen-hawkins.html
Han har varnat för att vi ska ge oss tillkänna för utomjordingar, eftersom de skulle kunna tänka sig att behandla jordens invånare som de vita behandlade Amerikas urinvånare.

Jag håller inte med honom där, av skäl som jag tar upp i det länkade inlägget.

Erik Rodenborg sa...

"Fast tanken att universat vi befinner oss i är resultat av en fet jäkla smäll låter logisk, I mean, look around you... "

Ja, jag lutar i så fall att just vårt exploderande universum - om det nu är det det är! - i motsatts till vad multiversumteoretikerna tror inte är ett typexempel på hur ett universum kan se ut utan är ett exempel på en extrem kosmisk olyckshändelse.