onsdag 20 maj 2015

Från psykiatriskt utlåtande om mig från 1967

2013 hade den underläkare som fanns på ungdomskliniken i Långbro när jag var intagen där 1971-73 sänt mig en lunta med hennes anteckningar och annat material om mig från den tiden. Det var snällt av henne, även om jag sen blev lite ledsen att hon omedelbart drog sig tillbaka när jag började ställa följdfrågor om det.

I materialet fanns även en sammanfattning av en journal från Kronprinsessan  Lovisas Barnsjukhus från november-decamber 1967, då jag var intagen där.  Jag var 12, på gränsen till 13.

Där finns ett avsnitt som heter "Karakteristik i allmänhet". Jag blev alldeles tagen när jag igår på nytt  läste vad som stod där. Så helt gränslöst lägger jag ut det här. Det är kort, men som sagt, jag blir alldeles tagen när jag läser det-

"Erik har alltid varit särling, synnerligen vetgirig, läst mycket, behandlat sitt material  självständigt. Diskuterat och analyserat olika frågor. Har svårt att acceptera vanlig konvenans, men håller benhårt på skrivna riktiga lagar. Beskrivs också som snäll, rar, medkännande, ömhetstörstande. Mycket förtjust i småbarn och djur, särskilt hundar. Har som de andra syskonen en rad mjuka leksaksdjur som han bäddar ner varje kväll. Opraktisk, tankspridd, dåligt lokalsinne. "

Detta är alltså en beskrivning av mig från när jag var 12 och just skulle fylla 13.  Den låter faktiskt väldigt välvillig.

Nästan avsnitt är jag lite funderande inför. Det handlar om "skolgång" och reducerar ner flera år av förskola till bara ett, överdriver kraftigt den mobbing jag utsattes för mellan andra och fjärde klass, och lägger till ett påstående om att jag sedan (alltså skrivet i sexan!) blev beundrad av mina klasskamrater, vilket i alla fall inte jag uppfattade att jag blev. Men man får tänka på att de flesta upplysningarna måste kommit från mina föräldrar, det är ju till stor del deras bild man får.

Om "Skolgång" står det: "Gick sporadiskt i lekskola 1 år innan  vanliga skolan. Ofta frånvarande, trivdes ej att vara i grupp. De första skolåren ofta trakasserad av kamraterna, speciellt mellan andra och fjärde klass. Stannade hemma, föregav illamående. Sedan blivit accepterad av klasskamraterna som beundrat honom. Inte varit intresserad av skolämnen"

Nu får det räcka med citat. Jag vet inte varför jag lägger ut det här . Jag tycker nog att det faktum att  jag gör det är lite gränslöst och egotrippat. Kan bara inte låta bli. Möjligen  ett indirekt resultat av de panikångestattacker jag haft på sistone, och av de mediciner som jag ordinerats, men som jag försöker skära ner på så mycket som möjligt.

11 kommentarer:

Ann-Charlotte sa...

"Beskrivs som snäll, rar, medkännande och ömhetstörstande"

Vilken fin beskrivning av dig <3

Gunnar Wall sa...

Åtminstone för den som känner dig är saker av det här slaget intressanta att ta del av. Så bekymra dig inte för mycket. Den som inte är intresserad behöver ju inte läsa.

Dessutom kämpar väl de flesta av oss som hunnit upp i åren stundtals med att försöka minnas och förstå hur vår barndom och tidiga ungdom egentligen var. Då kan det vara givande att ta del av andras erfarenheter.

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

Det var ju roligt att du tycker. :-)

Och att jag är tankspridd och har dåligt lokalsinne stämmer ju fortfarande. ;-)

Erik Rodenborg sa...

Gunnar

Jag bekymrar mig inte så mycket, egentligen. Det är mest en brasklapp ifall NÅGON skulle tycka att det var ointressant eller för personligt.... ;-)

Ann-Charlotte sa...

Tankspridd och dåligt lokalsinne stämmer in på mig också. Kan det ha att göra med att vi är födda så sent på året? Du den 31:a december och jag den 29:e december. Nåt skumt är det i alla fall ;-)

Tycker f ö att det var jätteintressant att läsa texten!

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

Oj, då, vi är båda stenbockar! Då har vi kanske något gemensamt med mannen som skrev denna sång, jag tror han också var stenbock :-)

https://www.youtube.com/watch?v=AXFzrMXKGkk

Larzan sa...

Kris Kristofferson - Jesus Was A Capricorn (Owed To John ...

Ni är i gott sällskap.

Larzan sa...

https://www.youtube.com/watch?v=yCdfYkUPvTs

Ni är i gott sällskap.

Ann-Charlotte sa...

Erik, lyssnade på låten nu. haha! Det ante mig att han också var stenbock ;-)

Ha en toppenhelg!!

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

Tack detsamma! :-)

Erik Rodenborg sa...

Larzan

Fin låt, men om man utgår från Lukasevangeliets födelseberättelse var Jesus knappast en stenbock. Inga herdar var ute med sin hjord i Palestina under december-januari. Att julafton placerades i december har att göra med att kristendomen tog över hedniska ceremonier till den obesegrade solen (Sol Invictus).