lördag 2 maj 2015

Åsa Linderborg - Daddys Girl?

I Valerie Solanas fantasifulla skrift "Scum Manfest" finns uttrycker "Daddys Girls". Det syftar på kvinnor som mot bättre vetande underkastar sig macho-män, idealiserar dem och gränslöst beundrar dem.

Inte för att jag på minsta sätt stöder Solanas superbiologistiska "analyser" men begreppet "Daddys Girls" är ibland riktigt användbart.

Vad sägs om Åsa Linderborgs mer än devota beundran av vår senaste macho-hjälte, Dan Josefsson?

I Aftonbladet låter hon just denne "hjälte" recensera Göran Lambertz Quick -bok, trots att hon är väl medveten om att detta är i strid med alla journalistiska principer, eftersom Josefsson är en av de huvudanklagade i Lambertz bok. Det motiverar hon i en efterföljande kommentar med att Josefsson "efter åratals djupdykning kan den här frågan bäst".

I samma andetag säger hon för övrigt att "alla, utan undantag, som satt sig in i det stora ämnet har blivit övertygade om att historien om Thomas Quick/Sture Bergwall är en rättskandal av monumentala mått". Alla utan undantag? Vad sägs om de kunniga personer som stöder Lambertz i frågan, alltifrån Yrsa Stenius till Kristina Hultman. Tillhör de kanske inte människosläktet?

Men Linderborgs kultliknande beundran för Josefsson har under lång tid tagit sig många andra uttryck.. En gång angrep hon till exempel Etienne Glaser för att han försiktigt antydde att Josefsson kanske hade någon form av dold agenda. Det drev Lindeborg till raseri och fick henne att börja skria om att Glaser var en "kuslig röst inifrån Quick-sekten" .

Varför då?

Linderborg skrev sålunda: "Glaser vägrar även se Dan Josefsson som en yrkesman. Josefsson, menar han, drivs inte av journalistens jakt på sanning utan har andra motiv. Vilka de är talar han inte om, men han låter förstå att de finns nånstans i Josefssons känsloliv.
Att läsa Glasers text är som att se rätt in i den sekt som Josefsson beskriver. Det är mycket intressant. Och mycket obehagligt."

I Åsa Linderborgs ögon är Josefsson uppenbarligen ofelbar. Inte nog med att han är den enda som vet allt om Quick-fallet (ungefär som Einstein i det tidga 20-talet ansågs vara den enda som behärskade relativitetsteorin!), vilket gör att han är den ende som bör få recensera sin huvudmotståndares bok, han är tydligen också den perfekta journalisten som är garanterat fri från alla dolda agendor.,

Här är det inte marxisten i Linderborg som talar, det är avgudadyrkaren. Josefsson verkar för Linderborg vara den perfekte mannen, det oslagbara geniet och den intellektuellt rena hjälte som är helt fri från ALLA biavsikter.

Den rene, den ofelbara... Det är ungefär så som rebellrörelsens medlemmar såg på Francisco Sarrion en gång i tiden. Hur DET slutade kan man läsa om i Torbjörn Säfves bok Rebellerna i Sverige från 1971.

Nu kommer förstås inte Linderborg att sluta som rebellrörelsens medlemmar.. Hon är en högavlönad skribent som har sitt på det torra, Hon BEHÖVER inte bedriva personkult. Men av någon anledning  gör hon det ändå.

Som sagt - Valerie Solanas "analyser" är ju inte myckett att hänga i julgran. Men i just det här fallet verkar hon märkligt nog vara den som bäst beskrivit den mentalitet som bäst förklarar Linderborgs  devota beundran för mannen som valt att ägna sitt liv åt att bekämpa alla som "tror" på bortträngda minnen.

11 kommentarer:

Anonym sa...

I Myggor och tigrar finns en del om varför just Linderborg har blivit kulturchef. Är hon det användbara kvinnliga alibiet för en sexistiskt och antifeministisk tidning?

Anonym sa...

Svårt att se vad det är som skulle göra Josefsson "macho", vad grundar du det på egentligen?

Anonym sa...

Usch man kan verkligen undra...Mycket välskrivet Erik - som alltid.

Ann-Charlotte sa...

Vad modig du är Erik som skriver om de här ämena!

Anonym sa...

Erik.
Du har skrivit att du inte har tagit ställning i skuldfrågan vad gäller Quickdomarna.
Allt du skriver andas motsatsen.
De som dragit samma slutsats som Josefsson beskriver du som ensidiga, hysteriska och säkerligen med någon dold agenda, gud vet vad.
De som talar för Quicklagets version tycker du är sakliga, nyanserade och pålästa.
Det krävs ganska stort mått av selektiv informationsinhämtning för att landa i den ståndpunkten.
Du nämner Kristina Hultman. Hennes ståndpunkter baseras på vad hon fått berättat av van der Qwast och Penttinen vid Quicklagets sammankomster där hon själv varit flitig gäst. Hennes senaste artikel tar avstamp i att Quicklaget är goda feminister och därmed per automatik är trovärdiga. De som däremot tror på Josefsson står för antifeminism och homofobi. Ungefär i den andan avslutar hon sin artikel. Med sådant snömos till retorik övertygar man ingen kritiskt tänkande människa.

Erik Rodenborg sa...

Annika, Ann-Charlotte
Tack

Anonym 12.53
Josefsson driver en hårdför kampanj för att alla kvinnor och barn (och manliga överlevare!) som får upp minnen av övergrepp men som int har haft dessa hela tiden efter övergreppet fantiserar b("falska minnen"!) eller ljuger . Han gör det livligt påhejad av allehanda machoreaktionärer - som ex,vis papparättsgrupper.

Han har blivit de förfördelade sexualbrottsanklagade männens och papparättsaktvisternas stora hjälte och han har inget emot det.

Anonym 11.50
Möjligt att det är så.

Anonym 18.00
Nej, jag har INTE tagit ställning i Quickfallet men jag HAR tagit ställning i en fråga som är nära förknippad med denna. Nämligen frågan om bortträngda minne. Och här står klicken kring Josefsson på samma sida som alla reaktionärer som vill rulla till baka de insikter man fick på bland annat 90-talet.
Om Josefsson endast skrivit om Quick men inte drivit en kampanj mot bortträngda minnen skulle jag knappast skrivit en rad om saken.

Anonym sa...

Hej Erik! Kul att se att du tydligen mår bättre igen. Du har en fantastisk vän på din blogg vid namn Ann-Charlotte. När du blev dålig bad hon mig skriva något uppmuntrande på din blogg. Sa till henne att du troligen inte ser mig som din bäste vän så det skulle nog bli konstigt. Två saker är ändå viktiga i detta. Dels då att du tycks må bättre och dels då även att Ann-Charlotte bryr sig om dig så mycket. Hon är en jättefin tjej.

Övertygad om att du vet vem jag är. Mannen som inte fattar att det fortfarande finns människor som tror på Qvicks skuld. Helt otroligt. Men jag är lika frågande för att människor tar Qvicks oskuld till morden som ett bevis för att bortträngda minnen ej existerar.

Men nu är jag faktiskt väldigt irriterad för en av Sveriges största clowner har skämt ut sig än mer. Hans namn är Göran Lambertz och nu har han trampat på en man som är död. Jag skiter fullständigt i vad Kalle eller anna anser om Hannes Råstam men det Lambertz nu gjort går långt utanför mänskligt beteende. Han skriver i sin bok att Råstam visste att cancern spred sig i hans kropp oh möjligen var det detta som fördunklade hans sinne. Vilket jävla fult påhopp. Många pratar nu om att få Lambertz inför rätta och det hoppas jag verkligen. Så jädra fult så man mår illa. Det var som en skrev. "Lambertz gräver sig djupare och djupare i Qvicksanden."

Det är inte ofta jag blir arg men den här gången är jag det för det är såååååååååååååå fult.

Anonym sa...

Erik jag ber om ursäkt. Jag trodde från djupet av mitt hjärta att du kände dig bättre eftersom du börjat skriva igen. Sedan läste jag annat du skrivit här och ser att det tydligen tyvärr inte är så. hade jag vetat så hade jag inte skrivit som jag gjorde i förra grejen. Ber som sagt om ursäkt och du behöver inte ta in det jag skrev.

Hoppas du får ordning på din ångest Erik. krya på dig.

Erik Rodenborg sa...

Anonym

Du behöver inte be om ursäkt.

I motsats till dig har jag en agnostisk inställning till Quick-härvan. Det enda jag läst i Lambertz bok är avsnittet om bortträngda minnen. Där är han mycket bättre än Josefsson. även om han är alltför skeptisk till möjligheten av att upprepade och systematiska övergrepp kan trängas bort.

Jag har inte läst det som Lambertz skriver om Råstams cancer men om referaten jag sett är riktiga är det smaklöst. Och dessutom felaktigt, eftersom Råstams Quick-projekt började långt innan han visste att han hade cancer.

Håller för övrigt verkligen med om att Ann-Charlotte är en fin människa!

Anonym sa...

Eftersom frågan är så laddat så är de många som inte förstå vad du menar när du säger att du är agnostiskt kring Quickfrågan. men om Josefsson fostsätter sitt skrivande kring falska minnen i övrigt - så kommer några fler att fatta.

Erik Rodenborg sa...

Efter ett tag hoppas (och tror) jag att MÅNGA fler kommer att fatta.

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...