onsdag 27 maj 2015

Bad Moon Rising, "satanistpanik" och denna blogg

Jag funderar lite över vilken karaktär denna blogg ska ha. Under tiden som jag gör det kommer kommentarsfunktionen på bloggen att vara avstängd. Tills vidare lägger jag nu ut en suggestiv sång av Creedence Clearwater Revival . Den heter alltså Bad Moon Rising och kan höras här, tillsammans med ett fantasifullt bildband.

Dess lätt kusliga text har inspirerat många. Bland annat använde sig den anti-satanistiske religionsforskaren Carl A Raschke den till det tredje kapitlet i sin bok Painted Black, som faktiskt var en av inspirationskällorna till min (hårt angripna) lic-uppsats i religionshistoria 1998.

Trots att jag stod mycket långt ifrån Raschke politiskt, var det något i hans analys av destruktiva "sataniska" och satanistiska subkulturer som imponerade mycket på mig.

Det tredje kapitlet i hans bok hette alltså Bad Moon Rising: The Epidemic of Satanic Crime in America .

Raschke blev snart avfärdad som en sån där obehaglig spridare av "satanistpanik",  som inte "fattade" att just satanism var ett i grnden ganska harmlöst fenomen, som borde behandlas oerhört respektfullt, vänligt, och jag höll på att säga inställsamt. Där upplevde jag i alla fall att jag hade något gemensamt med Raschke - hur långt vi än stod från varandra i andra avseenden.

Så lyssna gärna på Creedence låt. Den ger väl uttryck för en närmast skräckfylld pessimism - om man tar den på allvar.

Men den får ligga överst här ett tag, till jag bestämt vad denna blogg egentligen är för något och vad jag ska göra med den.

3 kommentarer:

Verutschkow sa...

"Låten har en varnande text om en förebådande apokalyps. Fogerty sade i en intervju 1993 att han inspirerades att skriva texten efter att ha sett fantasyfilmen The Devil and Daniel Webster (Inled oss icke i frestelse) från 1941. I filmen förekommer en scen med ett stort oväder och ödeläggelse.[1]"

Är alltså ordningen filmen, Fogerty, Raschke ? Och är det Fogertys
"enda" apokalyptiska sång ?

Säga vad man vill om undergång och undergångsstämningar men nog kan
de frambringa intressant konst ...

Erik Rodenborg sa...

Raschke skulle förstås skrivit sin bok låten förutan. Men ordningsföljden är ju annars helt OK,

Erik Rodenborg sa...

PS. Fogerty har skrivit flera "hotfullt" suggestiva sånger, men Bad Moon Rising är nog den enda som rakt av kan kallas "apokalyptsik".