torsdag 14 maj 2015

Morgonens ängel

Av alla låtar som testades till Tio i Topp sommaren 1968 var det definitivt "Angel of the Morning" med Merrilee Rush som jag tyckte bäst om. Obegripligt nog kom den aldrig in....

Jag har lagt ut den på på min blogg tidigare, någon gång i slutet av 2010. Men just i dagarna hände det något som fick mig att associera till den igen.

Så lyssna gärna till den, här.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är en stor älskare av 60-tals musik även om det är före min tid egentligen. Vet inte hur många best of cd jag har gjort. i min enfald trodde jag att jag hört det mesta men den här har jag aldrig hört. Helt ok låt. absolut bra klass. min favorit från 60-talet är och förblir dock Mr Tamburine man - the byrds

Erik Rodenborg sa...

Jo, jag vet det. :-)

Vet du förresten om att Mr Tambourine man (från början förstås både skriven och först inspelad av Bob Dylan) av många ansågs handla om droger?

Verutschkow sa...

http://sv.wikipedia.org/wiki/Angel_of_the_Morning

Detta är alltså en s k odödlig melodi.

Lite kul att man på svenska har behållit ordet ängel men bytt tid på dygnet så att den heter "Nattens sista ängel" !

Ann-Charlotte sa...

Det var en mysig truddelutt!

Jag önskar dig en fin helg!

Soliga hälsningar,

Ann-Charlotte

Erik Rodenborg sa...

Ver

Det lär också vara ett så kallat "one hit wonder". Dvs det var Merrillee Rushs enda egentliga hit.

Och "wonder" tycker jag också stämmer. Och håller gärna med om ordet "odödlig" också...

Erik Rodenborg sa...

Ann-Charlotte

Roligt att du tyckte om den.

Tack för önskningen, och jag önskar dig en fin helg också.

Varma hälsningar Erik

Anonym sa...

Jo, jag vet att många ansåg och anser att Mr Tamburine man handlar om droger. Hur med det har jag ingen aning om och oavsett vilket är det 60-talets bästa låt i The Byrds tappning :-)

Jag minns en intervju med John Lennon när han fick höra anklagelser om att Lucy in the sky with Diamond handlade om droger. Han blev helt chockad sa han och blev nästan knäpp och började leta i andra låttexter som han gjort om de kunde tydas som att handla om droger.

Jag har inte heller här en susning men det jag vet är att människan är fantastisk på att tyda in det de själva vill i texter och annat.

Erik Rodenborg sa...

Lucy in the Sky with Diamonds HANDLADE om LSD, det har Paul McCartney erkänt senare.

http://kiremaj70.blogspot.se/2011/11/men-vad-handlar-lucy-in-sky-with.html

Psykedeliska droger var en så omtumlande upplevelse för många i mitten av 60-talet att det kom att påverka ganska mycket popmusik.

Anonym sa...

Att 60-talet var fullt av droger är väl helt klart men hitta drogpropaganda i alla låttexter tror jag inte på. Har aldrig hört att Paul skulle ha erkänt det där men det är mycket möjligt. Jag vet inte. Men såg du den där intervjun med John?

Erik Rodenborg sa...

Om Pauls intervju

Från engelska Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Lucy_in_the_Sky_with_Diamonds

""Paul McCartney said that the song is about LSD, stating, "A song like 'Got to Get You Into My Life', that's directly about pot, although everyone missed it at the time ... Day Tripper", he says, "that's one about acid. 'Lucy in the Sky,' that's pretty obvious. There's others that make subtle hints about drugs, but, you know, it's easy to overestimate the influence of drugs on the Beatles' music."

Ja, jag har sett intervjun med John för länge sedan, men trodde aldrig på den, av skäl som torde framgå i vad jag skrev här: http://kiremaj70.blogspot.se/2011/11/men-vad-handlar-lucy-in-sky-with.html

"Förnekandet kom efter ett tag att dominera debatten - i synnerhet sedan John Lennon gick ut och hävdade att titeln byggde på en barnteckning av Julian Lennon som just hette "Lucy in the Sky with Diamonds"....Men hur var det då med barnteckningen? Svårt att säga, men John Lennon var en förmögen man med ett klart intresse för sitt barns kulturella utveckling. Julian hade med all säkerhet obegränsad tillgång till papper, penna och målarredskap och måste ha gjort hur många barnteckningar som helst. Var det då inte lite märkligt att Beatles valde den förmodligen enda av dessa som hade initialerna LSD och lade ut den som låttitel på en LP som var fylld med drogsymbolik?

Den officiella bortförklaringen var ohållbar från början..."