måndag 1 september 2014

Att släcka eld med bensin

Bara för att ingen efter det förra inlägget nu ska tro att jag inte avskyr den s.k. Islamiska Staten. Det gör jag, precis som alla andra med den minsta gnutta av förnuft.

Men faktum är att ju starkare USAs och nyliberalismens styrka har blivit i Mellanöstern, och ju svagare allt som ens på ett avlägset sätt liknar vänster har blivit, ju mer elakartade former av extrem islamism har vi sett.

När småborgerligt nationalistiska regimer med "vänster"förtecken (som i Irak, Syrien, Egypten, Libyen, Jemen) som ändå hade gjort ingrepp mot kapitalismen och höjt levnadsstandarden, under trycket från imperialismens framgångar i världsmåttstock började gå åt höger förstärktes islamismen. När sedan de flesta av dessa regimer störtades och ersattes med öppet proimperialistiska dito förstärktes islamismem än mer, och blev än mer extrem.

När den sovjetstödda vänsterregeringen i Afghanistan efter att CIA-finansierade gerillor bekämpat den under åratal, till sist dukade under 1992, tog den mest extrema islamismen ett stort steg framåt. Resultatet blev talibanerna och Al Qaida.

När Saddam Husseins (förvissor mycket obehagliga) regim störtades av USA 2003 lades grunden till dagens IS.

När Egypten efter Nassers död gick åt höger kom som ett brev på posten -en förstärkning av Muslimska Brödrakapet.

När Israel lyckades försvaga PLO efter intåget i Libanon 1982 lades grunden till Hamas och Islamiska Jihad.

Befolkningen i Mellanöstern står uppenbarligen inte ut med att leva med en nyliberal ekonomisk ordning, dominerad av USA. När vänstern inte längre är ett alternativ söker sig stora grupper av människor tillbaka i tiden - till uråldriga kalifat, eller mytiska immaner.

Om USA skulle lyckas med att krossa IS militärt kommer något ännu värre att uppstå. Precis som alltid när USA och andra imperialistiska stater besegrat sina motståndare i regionen.

När exorcismen av kommunismens spöke väl har genomförts uppstår i stället det ena monstret efter det andra.

Levnadsstandarden har sjunkit i land efter land i Mellanöstern - och stora grupper av män (och tyvärr även ganska många kvinnor) letar sig tillbaks i historien efter uråldriga primitiva partriarkat som kan återupprätta en fallen storhet. Detta är illusioner. Men de har förfört miljoner människor.

Det enda sättet att konstruktivt stoppa marschen in i islamismens återvändsgränd är en stark vänster. Och en sådan är det sista USA vill ha. Då föredrar de IS. Om inte annat som en "önskemotståndare" som kan få dem själva att te sig "civiliserade".

Men det är också en illusion. För det är de inte.

4 kommentarer:

Squareeye sa...

Exakt! Så är det. USA skapar sina fiender och det enda som gäller för USA är alla dessa pyrrhussegrar som gör att det hela tiden blir payback till slut på ett eller annat sätt.

Dom har alltid återvänt hem med svansen mellan benen.Det går inte att vinna någonsin för USA.

IS är starka och har hur mycket pengar som helst och hatet mot USA är förståeligt. Och det kan drabba oss här i Sverige också då Sverige samarbetar med USA så nära.

Har USA vunnit något som har blivit bra för folk och fä? Nej, bara elände. Irak är ett bra exempel. Och jag tror att det aldrig kommer att bli någon ordning där.

Jag läste att Saddams dotter ger pengar till IS! Det enda jag önskar är att imperiet faller med dunder och brak. Vi får väl ta den smällen då.

Erik Rodenborg sa...

"Det enda jag önskar är att imperiet faller med dunder och brak."

Jag med , men jag hoppas verkligen att det faller sönder för att ge plats för ett vänsteralternativ. Jag vågar inte ens tänka på vilka andra scenarior som kan komma om så inte sker...,

Verutschkow sa...

Men det är faktiskt svårare att vara kritisk till USA idag med tanke på vilka deras motståndare är nuförtiden. När Vietnamkriget fanns under min uppväxt verkade allt så enkelt.

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag förstår att många reagerar så, men om man ser till bakgrunden kan man ju se att USA i praktiken bidragit till att skapa de grupper som de nu bekämpar. Ett exempel har jag skrivit om här. http://poltiskabloggen.blogspot.se/2012/05/hur-talibanerna-fick-makten.html