måndag 8 september 2014

Reinfeldt och DDR

Saxat från DN: "Fredrik Reinfeldt drog i lördags paralleller mellan Socialdemokraternas förslag om traineejobb för unga arbetslösa och den hur den gamla kommunistdiktaturen DDR kunde redovisa noll i arbetslöshet."

Ja, det kan ju inte Alliansen direkt skryta med. Att bekämpa arbetslöshet med mer marknadsekonomi är som att bekämpa eld med fotogen. Det enda sättet att komma till rätta med arbetslöshet heter planekonomi.

Vad man nu än säger om DDR, insåg de i alla fall detta fundamentala faktum.

2 kommentarer:

Verutschkow sa...

Den så kallade tyska, så kallade demokratiska, så kallade republiken ...

Osäker på var jag läst det där men det låter rätt bra. Med tanke på den allt mera påträngande historielösheten skall man nog akta sig för att ta upp sådana där ord och uttryck. Själv kan jag dock dra mig till minnes en tid när dåvarande vpk var ungefär lika utfruset i svensk politik som (SD) är idag. Men saker och ting kan uppenbarligen förändras och jag har en känsla av att det kommer att bli så även här. Kan dock ta lite tid ...

Erik Rodenborg sa...

Ja, som sagt, man kan säga mycket om DDR. Själv är jag nog ledsen att jag inte besökte det innan det föll. För övrigt - under många år visade opinionsundersökningar från det forna DDR att majoriteten tyckte att det var bättre under DDR-tiden än vad det blev senare.

Men nu vet jag inte om det är så längre. Det har vuxit upp så många ungdomar som inte minns...

Det bör också sägs att några av de som var blev mest besvikna var många, troligen de flesta, av de f.d. dissidenterna. De hade kämpat för en socialistisk demokrati och gillade inte alls det som kom istället,.