söndag 14 september 2014

Borgerlig valseger

Jonas Sjöstedt sade på V:s valvaka att "borgarna har förlorat valet". Det var ett absurt påstående om man ser på de resultat som finns nu. Enligt dessa har de fem öppet borgerliga partierna - M, C, Fp, KD och SD - en majoritet.

Sjöstedts uttalande avspeglar myten att SD är ett parti "bortom" blockgränserna. Det är de ju inte. I 9 fall av 10 har SD röstat med alliansen.

Man kan fråga sig hur de rödgröna ska kunna regera mot denna borgerliga majoritet. Svaret är att det inte går. I alla fall inte om de vill föra en "rödgrön" politik. Ens en extremt försiktig sådan.

Det främsta resultatet i valet är att det värsta borgerliga partiet - det högerpopulistiska och invandrarfientliga SD - tagit röster från framförallt moderaterna. Det finns inget positivt med det.

Antingen får vi en "rödgrön" regering som är beroende av stöd från ett eller flera öppet borgerliga partier (inklusive SD). Eller också en s-ledd "folkfrontsregering" tillsammans med ett eller flera öppet borgerliga partier.

Muntrare än så skulle det kunna vara. Men det är det inte. Tyvärr.

1 kommentar:

Verutschkow sa...

Personligen tror jag att EXPRESSEN i synnerhet drev det negativa kampanjandet en smula för långt och därigenom fick just det resultat ganska få önskade.

Kan sägas att vid den lokala valstuga jag passerade förbi på söndagsmorgonen fanna 8 utdelare, dock ingen för SD. Men dessa kanske var utmattade efter gårdagens möte på Nytorget där också vissa sammandrabbningar ägde rum.