torsdag 4 september 2014

De som inte "visste" någonting

Jan Guillou har låtis sig intervjuas med anledning av sitt senaste litterära mästerverk /obs ironi!/. I intervjun hävdade han att det var en myt att man i Sverige kände till fakta om judeutrotningen i Nazi-Tyskland. Det skulle han inte ha gjort.

Som ett brev på posten (på den tiden det fanns någon post att tala om!) uttalade sig snart ett antal historiker, som i motsats till Guillou visste vad de talade om, och visade övertygande att Guillou förvrängde historien.

Läs gärna deras debattartiklar i ETC och i DN. Guillou svarade sin vana trogen både arrogant och pösigt i en intervju i Expressen.

Guillou var ju aktiv i yttersta vänstern när det begav sig - så han borde väl ha hört denna sång någon gång. Den hette Vi visste ingenting och tar ju just upp just detta ämne. Men det tillhör kanske en förgången epok, som han måhända har trängt, förlåt, glömt bort....

Annars är det ju logiskt att Guillou sympatiserar med dem som sade sig inte vetat något under andra världskriget. Han sitter ju själv i samma båt. Han har ju sedan tidigt 80-tal systematiskt blundat för, förminskat och ignorerat beläggen för sexuella övergrepp mot barn.

En förnekare som sträcker ut sin hand till andra förnekare. Det finns ju någon form av logik i detta...

8 kommentarer:

Monica Antonsson sa...

Han var inte riktigt sanningsenlig i IB-affären heller. Det enda han är konsekvent med i det sammanhanget är att inte nämna den person han faktiskt fick tipset från.

http://sveintryti.blogspot.se/p/ib-affaren-ii.html

Det hela är med andra ord satt i system. Löjligt att han inte kan erkänna det.

Erik Rodenborg sa...

Monica
Intressant länk. Tack för tipset!

noboytoy sa...

Erik: Om du får spekulera helt fritt - vad tror du är anledningen till att Guillou historieförfalskar?

Att han försvarar sin historieförfalskning i boken, kan ju handla om prestige, en ovilja att erkänna att han har fel, arrogant och pösig som han är men vad tror du är anledningen till att han vill leda folk in i tron att vi ingenting visste om förintelsen? Vem/vad skyddar han?

Erik Rodenborg sa...

NBT

På det medvetna planet kan det faktiskt handla om något så enkelt som att han inte visste fakta. Guillou är ofta monumentalt okunnig, och trodde kanske på det han skrev.

Men strax under ytan..... det är ändå lite märkligt för det skulle inte vara så svårt att ta reda på det i sä fall, Han kunde ju ha frågat sin vän Jan Myrdal, om inte annat. Så under ytan tror jag att det innerst inne handlar om att han gärna identifierar sig med de som blundar och förnekar.

Eftersom han själv gör det i ett annat sammanhang.

Verutschkow sa...

Observera hur noga Guillou var med att ha ordentligt uppkavlade ärmar i TVintervjun så man kunde beskåda hans muskulatur ...

Tidlösa sa...

Jo, men det gjorde Guillou redan på 80-talet. Jag minns en intervju med honom i TV:s Rapport, där han satt och spände med sina biceps. Ha ha ha.

Tidlösa sa...

Frågan om vad vi visste om Förintelsen är rätt så komplicerad. Det framgår av den här debattartikeln, som till formen är en kritik av Guillou, men ändock är rätt så nyanserad.

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/klas-amark-guillou-missar-poangen/

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

Intressant. En sak som man bör påpeka är att om man lämnar den borgerliga pressen och går igenom vad Ny Dag skrev under kriget, ser man att de hade helt klart för sig att det pågick en systematisk massutrotning av judar. De hade bland annat mycket tidigt tillgång till fakta om massakrer på judar i de tyskockuperade delarna av Sovjetunionen. Och de tar upp utrotningsäger ganska tidigt.

Däremot skrev James P Cannon ca 1944 i något sammanhang (minns inte exakt var, men det var i någon av Pathfinders Cannon-antologier) att man inte skulle tro på berättelser om förintelseläger. Han jämför dessa med den allierade krigspropagandan under första världskriget om att tyskarna spetsade barn på bajonetter, och tror att berättelser om just förintelseläger var något liknande.

Författarna till Trotskismen, fronterna och Vietnamrörelsen respektive Marxism eller trotskism? kände uppenbarligen inte till dessa citat, Om de gjorde det skulle de tveklöst ha använt sig av det...

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....