söndag 24 november 2013

Politiskt korrekta mormoner?

Lite sektkuriosa.

Den officiella "mormonkyrkan" heter The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, LDS.

Den har fått många utbrytningar genom åren - de flesta har uppkommit från och med slutet av 1800-talet och vill återupprätta polygamin. De är för det mesta helt förfärliga.

Men den tidigaste ännu existerande utbrytargruppen var av en helt annan natur. Den bildades 1860, och hette länge Reorganized Church of Jesus Christ of Latter Day Saints , RLDS, men bytte 2001 namn till The Community of Christ. Den var redan från sitt bildande emot den polygami som då praktiserades i ursprungskyrkan. Den leddes av grundaren Joseph Smiths son, som kallades Joseph Smith III. Till de mer prominenta medlemmarna hörde också grundarens hustru, Emma Smith, som redan under sin mans levnad hade varit en mycket bestämd motsåndare mot polygami.

Av alla utbrytargrupper från Latter Day Saints är denna den största. Det innebär inte att de kommer i närheten av LDS, men de har cirka en kvarts miljon medlemmar.  De verkar inte finnas i Sverige.,

De är alltså klart mindre än ursprungskyrkan. En annan sak som skiljer är att den genom hela sin historia har varit betydligt mindre "reaktionär" och mer "politiskt korrekt", om uttrycket tillåts.

Redan vid dess grundande 1860 tog den alltså avstånd från polygami, trettio år före LDS. Fem år senare, 1865, tillät den svarta att bli präster. Det var över hundra år innan LDS gjorde det. Och 1984 tillät den så slutligen även kvinnliga präster, vilket LDS fortfarande inte gör.

Den ger ett mer öppet intryck än ursprungskyrkan, och numera kombinerar den traditionella mormonska läror med annat, som kan föra tankarna till odogmatisk protestantism. . I deras litteratur kan man förresten ofta se hänvisningar till den protestantiske antinazistiske martyren Dietrich Bonnhoeffer.

Deras webbsida kan förresten läsas här .

Emma Smith
Emma Smith

2 kommentarer:

Squareeye sa...

Det gick en dokumentär här nyss i SVT om mormonungdomarnas festhelg på någon strand en gång om året. Det var himla intressant. Jag tror faktiskt inte att dessa ungdomar till 100% är oskulder. Salt Lake City är den stad där det porrsurfas mest. Haha!

Dom får ju inte dricka kaffe eller nyttja alkohol så vad använder dom då kan man undra, ecstasy? Det var lite synd om killen som blev utstött som var lärare i latin och var mycket omtyckt som lärare. Så när det kommer till kritan så är dom som "vanligt" folk.

Det är som amishfolket där ungdomarna får leva utanför sekten en tid för att sen välja hur dom vill leva.

Amishfolket har jag tyckt varit intressanta men även där finns det en maffia som lever i sus och dus med flotta bilar och kvinns.

Jag tror att alla dessa religiösa tokar som finns i USA är precis samma skrot och korn och dubbelmoralister och hycklare.

Erik Rodenborg sa...

Eftersom mormonerna varit de facto "statskyrka" i Utah i över 100 år kan de inte funka som en ren sekt. De måste ta hänsyn till stora grupper av människor på ett sätt som till exempel Jehovas Vittnen eller moonies inte måste.

Så vitt jag fattar är det för övrigt inte uteslunbtingsgrundande att dricka kaffe. även om det ogillas. För övrigt verkar kaffeförbudet gradvis ha mjukas upp.

Men nu vet jag inte så mycket faktiskt. Men Mormons bok ter sig ganska så ... absurd. Att indianerna skulle komma från Israel styrks inte precis av DNA-anayser.... När DNA-analyserna kom startade kyrkan en veritabel kampanj för att förklara, många skulle säga förklara bort, resultaten.