onsdag 27 november 2013

Bara en liten påminnelse

Apropå en del demagogiska uttalanden i TV. Denna länk går till en sida knuten till Browns universitet med en dokumentation om bevisade fall av traumatiska minnen som har försvunnit och sedan återkallats.

Studera den gärna - vare sig ni nu blev lurade av Josefsson et consortes - eller inte. Det är den värd.

6 kommentarer:

Hmm sa...

Jag såg lite av programmet igår innan jag somnade ifrån det.

Vad som irriterade mig var att Dan presenterade att bara för att de går att skapa flaska minnen lätt, vilket jag helt ärlig tror att viss mabojambo-psykologer sysslar med, så utesluter det inte de facto att man kan trycka undan trauman från minnet. Något som alla erkänner sker är att man glömmer hur en olycka egentligen gick till. Ja man kan t o m glömma att man varit i en. Bara den lilla lilla biten borde få folk att inse att det är fullt möjligt att glömma annat med.

Det ena utesluter helt enkelt inte det andra så som Dan försöker göra gällande.

Det stora problemet med dessa frågor blir enligt mig att vad som verkar vara flertalet psykologer inte är helt friska själva. Det förekommer fullt med oseriösa människor inom den genren. Blir svårt då att sålla agnarna från vetet.

Erik Rodenborg sa...

Hmm

Jag tror inte att det lätt går att skapa falska minnen. Om det vore så skulle Quick fått en massa sådana, under den intensiva terapin. Men enligt vad han säger fick han inga sådana alls. Inte ett enda. Däremot säger han att han ljög, men det är en helt annan sak.

Hmm sa...

Försvann min kommentar eller ville du bara inte posta den?

Erik Rodenborg sa...

Hmm
Jag har inte sett den. Det är i så fall tredje gången som en kommentar har försvunnit de senaste månaderna.

Hmm sa...

Ingen lång kommentar som försvann, men jag är trött nu. Ska försöka komma ihåg att skriva igen efter helgen.

Ha en trevlig helg!

Erik Rodenborg sa...

Hmm
Tack detsamma!