söndag 17 november 2013

Dan "McCarthy" Josefsson

I DN idag får vi veta att psykologiprofessor Sven-Åke Christiansson inte längre får använda sin bok om Thomas Quick i undervisningen. Det är kanske bäst att försöka få tag i den (jag har inte läst den) så man får chans att se se vad som står innan den också sorteras ut från alla bibliotek....

Men Dan Josefsson är förstås inte nöjd. Han vill att Christiansson dessutom avskedas. För han är ju så otäck, och bör inte få arbeta på Stockholms universitet.

Känns det igen? I tidigt femtiotal försökte Joseph McCarthy på samma sätt få alla kommunister och andra vänstermänniskor avskedade från alla offfentliga jobb i USA. Han påstod att de infiltrerade staten för att ta över.

Josefsson säger de facto något liknande. Men nu handlar det inte om kommunister, utan om människor som anser att minnen kan trängas bort. De är farliga, De infiltrerar. De bildar sekter. Och om de tar över går ingen säker. För då finns risken att människor som får upp återkallade minnen kan bli trodda. Och det vore ju väldigt obehagligt för somliga. Som har goda anledningar att frukta något sådant...

Joseph McCarthys inflytande nådde sin kulmen omkring 1952. Två år senare inleddes hans fall. Man kan hoppas att det går ännu snabbare för Dan Josefsson.

5 kommentarer:

Shed Light sa...

Det här påminner också om drevet mot Eva Lundgren. Det är samma kretsar som vill tysta "obekväma" forskningsresultat.

Erik Rodenborg sa...

Instämmer.

Anonym sa...

En liten fundering: Jag tycker jämförelsen haltar betänkligt. Är det så som du säger att Josefsson säger det grundat på att han menar på att allt med bortträngda minnen är nys då håller jag med dig. Men jag tror inte det har med det att göra utan att det helt enkelt handlar om vad Christiansson har med sig i bagaget från floppen med Tomas Qvick.

Att säga att han skämt ut sig och att han i och med det också dragit ned alla de som tror på bortträngda minnen i samma avgrund är väl ingen överdrift. Det är inte lätt för människor idag som tror på bortträngda minnen efter Sven-Åkes magplask. Han har sannerligen gjort dem en otjänst.

Erik Rodenborg sa...

Jag har inga välgrundade åsikter om Quick-fallet och det kanske, eller kanske inte, är bäst att Christianssons bok om Quick inte är kurslitteratur.

Men att därifrån ta steget till att kräva yrkesförbud luktar mccarthyism. Anser jag. Trots allt är Christiansson en kunnig forskare och hans bok "Traumatiska minnen" är mycket väldokumenterad, genomarbetad och på många sätt värdefull.

Verutschkow sa...

Ladda ner Quick Thoughts nu
Inkorgen
×

Se vad som just dök upp i min inkorg. Var det verkligen en slump ?