söndag 3 november 2013

Det här är ju helt och hållet äckligt!

Jag har raderat några någorlunda välvilligt hållna inlägg jag skrev om mormonkyrkan (ett får stå kvar, då det är en beskrivning av en intervjusituation 1979),  då jag plötsligt inser något som jag faktiskt tror att jag en gång vetat, men som jag verkar ha glömt bort (eller trängt bort).

Och det är att nedanstående scenario  är en central del av mormonernas lära.

En gång var indianerna goda, de var en del  av det gamla Israel. Men så blev en stor del av dem  onda, och därför straffade Gud dem genom att... ta ifrån dem deras vita hudfärg och göra dem röda. De goda fick behålla sin vita hudfärg.

Men de onda blev ännu ondare och till sist hade de dödat alla de vita (goda) indianerna.

Så den hudfärg som indianerna har idag har de fått som straff för sin ondska.

Det här står alltså  i Mormons bok, som jag ännu inte har läst. Men jag har inte tagit det från någon illvilligt mormonfientlig pamflett utan från William Edwin Berretts auktoritativa  "Den återupprättade kyrkan", som gavs ut i svensk översättning av "Jesu Kristi Kyrka av de sista dagars heliga" (alltså mormonkyrkan) så ;sent som 1974. Det är en vacker bok, med påkostade och färgglada bilder.

Jag fick en chock när jag såg det, men insåg som sagt att jag faktiskt  har vetat det någon gång förut.

Nu finns det ju minst lika äckliga (eller faktiskt -  ännu äckligare) uttalanden om australiska urinvånare från de tidiga teosoferna, men i princip slutade de att lyfta fram dessa någon gång under tidigt 1900-tal. Men så sent som 1974 (eller ännu senare, boken är nytryckt 1977) är detta alltså en central  del av den lära som mormonkyrkan ville lyfta fram.

Jag undrar vad de säger idag? Och jag undrar hur de kan få medlemmar från  USA:s ursprungsbefolkning (de får det, och så vitt jag vet finns det till och med mormonpräster som är indianer).

Jag kanske lägger tillbaks inläggen i en modifierad form, men som det är nu vill jag inte låta dem stå kvar utan stora ändringar.

Jag är inte medlem i VoF, eller Humanisterna.. Jag blir inte  upprörd för att jag tycker en religiös lära är förvirrad. Världen är ändå så konstig att även de mest förvirrade läror SKULLE kunna vara riktiga.   ;-)

Men äckelrasistisk förvirring av den här typen gör mig spyfärdig.
------------------------------------

PS. Vid närmare eftertanke har  jag lagt tillbaka ett av inläggen om mormonerna. Det var trots allt inte så farligt, och det var dumt att censurera det.

11 kommentarer:

Tidlösa sa...

De var ännu mer rasistiska mot svarta, som visserligen fick bli medlemmar, men inte kunde bli en del av prästerskapet. Eftersom nästan alla män i mormonkyrkan räknas till prästerskapet, betydde det att svarta inte kunde göra något alls, annat än möjligen vara söndagsskolelärare, eller något sådant. Svarta hade inte heller tillträde till mormonernas tempel, som har en högre status än kyrkorna, och kunde således inte bli "gudar" i nästa liv - man måste nämligen vara tempelmormon för att kunna bli det.

Svarta var förbannade av Gud p.g.a. Kains mord på Abel, och deras svarta hudfärg var "Kains märke" (eller i vissa versioner, "Hams mräke", vilket väl är den traditionella rasist-kristna synen).

Det här ändrades på 1970-talet, dels för att svarta och andra protesterade (t.ex. genom att vägra spela matcher mot Brigham Young Universitys amerikanska fotbollslag), och dels av missionsskäl. I Brasilien fick mormonkyrkan problem med sin rasism, eftersom de tillämpade "one drop rule" - alla som hade *något slags* svart härstamning var utestängda från prästerskap och tempel, detta i ett land där många har svarta i sina stamträd!

Underligt nog verkar Joseph Smith ha haft en mer ambivalent syn på svarta. D Michael Quinn lyckades hitat bevis på att Smith ordinerat en svart man till prästerskapet, och denne man fick t.o.m. delta på en mormonsk sammandragning i Brigham Youngs Utah många år senare! Samtidigt verkar rasismen mot svarta ändå komma från just Smith.

Till skillnad från svarta så har indianer, polynesier och melanesier inte varit utestängda, detta för att de trots allt är "israeliter"! Mormonkyrkan blev dessutom anklagad av Indianbyrån för att fraternisera med indianerna och försvåra Indianbyråns arbete i Utah, vilket antagligen stämmer. Mormonerna befann sig i konflikt med de federala myndigheterna, och valde därför att inta en mer välvillig hållning till de lokala indiangrupperna... Just förhållandet till indianerna är alltså rätt så komplicerat! Jag tror att Arrington tar upp delar av denna problematik i "The Mormon Experience".

I tidernas ände kommer indianerna att få tillbaka sin vita hudfärg, och så vidare...

Jaha, det här betyder alltså att du raderade mina inlägg om ockultismen. Än en gång: du måste läsa Quinns "Early Mormonism and the Magic Worldview". Och givetvis Margaret Barker! ;-)

Tidlösa sa...

>>>Världen är ändå så konstig att även de mest förvirrade läror SKULLE kunna vara riktiga.>>>

Ha ha. Ja, det stämmer. Min gissning är att sanningen är konstigare än vi tror, och att vi kanske inte ens vill veta... ;-)

Erik Rodenborg sa...

Ja, indianerna var väl enligt mormonerna både över- och underlägsna de vita i USA på en och samma gång. Indianerna hade ju en gång varit Guds utvalda folk, men avfallit. De vita hade (med undantag av judarna?) ju aldrig varit Guds egendomsfolk alls.

Det bör ju ändå också sägas att mormonkyrkan inte kan beskrivas som en aktiv rasistorganisation. Rasismen fanns där,, i deras lära, men det var ju inte den de rekryterade på. Man konkurrerade ju inte direkt med Ku Klux Klan....

Vad gäller den konstiga världen har jag svårt att se att det skulle kunna finnas något konstigare än dagens kosmologiska "standardmodell" .

Erik Rodenborg sa...

PS.

Och även om svarta numera får bli präster, får kvinnor det inte. Sexismen sitter tydligen ännu djupare än rasismen....

Squareeye sa...

Guds utvalda folk!? Jojo, dom har väl paradiset i nån park vid Salt Lake City. Deras speciella underkläder som ska skydda dom allsköns faror.

Köpte du den boken av mormonerna i Sverige?

Dom ska vara så syndfria men ack ack. För ett par år sedan gjordes en internetkontroll en helg hur många det var som porrsurfade mest. Det visade sig att Salt Lake City var staden som låg allra högst och den staden är ju Mormonernas stad fullknôkat med mormoner.

Likadant med Scientologerna med deras "bibel". Dom har ju återkommande program i "Öppna kanalen" som jag antar att du kan se. När jag bodde i Sthlm såg jag "Öppna kanalen" ofta och främst då "Democracy now" gick varje kväll direkt från USA vid midnatt.

Men jag såg även på den extremt obehaglige Hubbard och hans lektioner i det "goda".

Jag skulle verkligen vilja ha båda dessa "biblar" och jag har sökt via torrent och överallt om det finns någon piratkopia.

Vet du något?


Erik Rodenborg sa...

Squareeye

Jag lånade boken på Södertälje stadsbibliotek. Vad gäller "Mormons bok" brukar mormonerna dela ut den gratis till de som är intresserade.

Den så kallade scientologbibeln har jag faktiskt haft en kopia av en gång. Den borde egentligen kallas OT III-materialet för det är en text man får när man når den "nivån" inom scientologin. Jag har slängt den av misstag för länge sen.

Tro mig, du missade inget viktigt. Även om den snåriga texten är förbjuden att lägga ut på nätet finns det goda sammanfattningar av dess innehåll på många ställen.

Men fråga mig inte om vad det var, jag har redan glömt tramset. Minns bara vagt något om att jorden sägs vara befolkad av misslyckade själar som skickades hit nedfrysta i isblock... eller något sånt.

Squareeye sa...

Jag vill bara ha dom för att kunna argumentera mot skiten. Jag ska söka. Nu skriver jag från min surfplatta som är ett mindre helvete att hantera.

Erik Rodenborg sa...

Squareeye
Jag förstod att det var därför du ville ha dom. :-)
"Scientologbibeln" är nog nästan omöjligt att få tag i, om man inte har väldigt bra kontakter. Mormons bok borde finnas på nätet, åtminstone på engelska.

Erik Rodenborg sa...

PS. Så vitt jag fattar finns The Book of Mormon på den här adressen.

http://www.lds.org/scriptures/bofm?lang=eng

Squareeye sa...

Tack!
Den gick att ladda hem som PDF och då fick man hela "tjiddevippen" på 1374 sidor. :-)
Jo, det är nog väldigt svårt att få tag på Scientologbibeln. Kanske jag snubblar över den en vacker dag för jag söker överallt även på torrentsidor.

Erik Rodenborg sa...

Berätta gärna om du hittar något av intresse. :-)