måndag 30 september 2013

"Så säkrar du en fällande dom efter våldtäkt"

Läs gärna detta blogginlägg av Karin Kajjan Andersson.

Det kan ju te sig som en orimlig karikatyr, men det är det faktiskt inte. Det är i praktiken ofta ungefär så som kraven ställs. Och det är ingen tillfällighet.

Det finns två olika typer av brott där det gradvis blivit svårare att få fällande domar. Det är  övergrepp mot barn, och övergrepp mot kvinnor.

När det gäller sexuella övergrepp mot barn skriver Madeleine Leijonhufvud att de i praktiken redan är avkriminaliserade. Det finns starka krafter som kommit ganska långt i sitt arbete på att detta även ska gälla sexuella övergrepp mot kvinnor.

För det här handlar inte i någon högre grad om dumma jurister. Till en mycket stor del handlar det, för att nu kalla en katt för en katt,  om jurister som identifierar sig med förövarna. Som vill ha en lagstiftning där det i stort sett ska bli omöjligt att döma någon för övergrepp mot kvinnor och barn.

Det är i princip i ett sådant samhälle vi lever. Det borde vara dags att göra något åt den saken.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tror att fler kvinnor är intresserade av jurik.

Idag var det en arbetskamrat som beslutat att hon vill försöka bli jurist. Andelen kvinnliga jurister ökar.Om det leder till fler fällande domar och hårdare straff är däremot tveksamt eftersom kvinnor är ännu mer benägna skulle jag tro att hitta förmildrande omständigheter