söndag 15 september 2013

Jag röstade i kyrkovalet

Nu måste jag avslöja något. Jag gick ju ur Svenska Kyrkan hösten 2009, av någon sorts blandning av ekonomiska och ideologiska skäl. De ekonomiska skälen visade sig helt meningslösa - jag märkte ingen skillnad alls, men jag är väl dålig på att räkna. De ideologiska hade fokuserat på försoningsläran - hur obehaglig tanken var  att människornas skuld hade blivit dem förlåtna pga att människor en gång för två tusen år sedan torterade ihjäl "Guds son".

Jag tyckte väl att det borde vara tvärtom. I så fall. Skulden borde väl ha ökats på än mer. Det tycker jag fortfarande. Men det hindrar mig inte att gå in i Svenska Kyrkan igen för några månader sedan.

Nej, jag är inte "kristen" utifrån någon vanlig definition. Jag gillar som sagt inte försoningsläran. Dessutom tror jag inte att Jesus uppstod. Ja, jag är till och med tveksam till om han verkligen dog på korset.

Men - jag tycker inte att detta är det viktigaste. Det viktigaste är att jag gillar en missförstådd religionsstiftare. Som genom alla de tre synoptiska evangelierna betonar att det viktiga är att inte förtrycka de fattiga, utan vara solidarisk med alla som är i underläge. Och som på flera ställen - mest tydligt i berättelsen om yttersta domen - visar att detta är oerhört mycket viktigare än om man "tror" på honom eller inte.

Det finns inget som tyder på att Jesus skulle ha brytt sig ett skvatt om någon 2000 år senare skulle ha trott på hans uppståndelse eller inte. I alla fall inget i de synoptiska evangelierna - och det är på sätt och vis de som måste räknas. Men han skulle ha brytt sig om ens handlingar. Vilket är det centrala - i nästan alla i sammanhanget relevanta uttalanden som tillskrivs honom.

Och idag röstade jag alltså. Vad röstade jag på? Vänstern i Svenska Kyrkan. Vad annars kan man göra om man röstar i ett val i en kyrka vars grundare, lär ha sagt saker som:

"Ingen kan tjäna två herrar. Antingen kommer han att hata den ene och älska den andre eller att hålla fast vid den ene och inte bry sig om den andre. Ni kan inte tjäna både Gud och mammon" (Matteus 6:24).

Eller:  ”Men ve er som är rika, ni har fått ut er glädje. Ve er som är mätta nu, ni skall få hungra. Ve er som skrattar nu, ni skall få sörja och gråta” (Lukas &:24.25).

Eller: ”Ja, jag säger er: det är lättare för en kamel att komma igenom ett nålsöga än för en rik att komma in i Guds rike" (Matteus 19:24).

Och som till på köpet hade en bror som sägs ha skrivit detta: ”Ni som är rika: gråt och klaga över de olyckor som skall komma över er. Er rikedom förmultnar, era kläder äts upp av mal, ert guld och silver rostar, och rosten skall vittna mot er och förtära er kropp som eld. Ni har samlat skatter i dessa sista dagar. Lönen till arbetarna som bärgade skörden på era ägor har ni undanhållit. Den skriar till himlen, och skördefolkets rop har nått Herren Sebaots öron. Ni har levt i lyx och överflöd här på jorden. Ni har gött er på slaktdagen." (Jakobsbrevet 5:1-5).

4 kommentarer:

Squareeye sa...

Hade jag varit medlem i kyrkan hade jag röstat och strukit SD om dom stått på listan. Det verkar som om många röstar enbart för att stryka SD:are.

Nej, jag har aldrig trott på att Jesus har funnits och ännu mindre på att han har uppstått eller att han har utgjutit sitt blod bla, bla, bla.

Bibeln är en sagobok för patriarker skapad för att hålla kvinnor och barn i herrans tukt och förmaning.

Det är skillnad i pengar, något. Är man medlem betalar man ca 2000:-/år och inte ca 700:-/år vare sig man vill eller inte.

Erik Rodenborg sa...

Squareeye

Det går inte att stryka SD:are på någon lista. Det är som ett riksdagsval - partierna har egna valsedlar. Det låg SD-valsedlar där - jag hoppas inte många valde dem.

Men ja, ett av mina skäl att rösta var att förhindra att SD:are blev valda.

Jag är ganska så övertygad om att Jesus har existerat, men det tar jag någon annan gång.

Kyrkan blev efter ett tag precis det du skriver i stycke 3 - men jag tror inte den var det från början.

Jag har ingen aning om vad det kostar. Det som var konstigt var att jag inte såg ut att få ett öre mer efter skatt efter att jag lämnade, Men som jag antydde, matte var inte mitt bästa ämne i skolan.

Verutschkow sa...

Ut ur och in i kyrkan ? Fanns det någon form av välkomstpaket när du återinträdde ? Personligen väntar jag på att den kyrka, som gärna tar mina pengar (summan är måttlig) skall kontakta mig och säga någonting i stil med att "eftersom vi inte hört av dig på länge utgår vi från att du inte längre vill vara kollektivansluten till vår organisation och vi vill självfallet inte heller ha pengar från någon som aldrig frivilligt inträtt i kyrkan".

MEN SÅ GÅR DET INTE TILL DÄR MINSANN !

Erik Rodenborg sa...

Verutschkow

Nää, riktigt så går det inte till....

Kyrkan är en stor byråkratisk organisation, som i mycket liknar det den var som statskyrka.

Något "välkomstpaket" fanns ju inte, men glada verkade dom vara. I synnerhet när jag sa att jag ville rösta för att motarbeta Sverigedemokraterna...