onsdag 4 september 2013

En politisk sekt med lång livslängd

Religiösa sekter kan bestå nästan hur länge som helst. Politiska dito brukar bli mer kortlivade.

En sak som förvånar mig är hur länge den organisation som idag kallar sig "Kommunistiska Partiet" lyckats bestå.

När den bildades 1970 hette den KFML(r). Det betydde Kommunistiska Förbundet marxist-leninisterna (revolutionärerna). Det var en utbrytning från KFML (Kommunistiska Förbundet marxist-leninisterna).

Nu var det så att jag blev indragen i det hela för jag var aktiv i DFFG (De Förenade FNL-grupperna). En dag hösten 1970 när jag var på ett möte fick vi ett papper där det stod att "Motsättningarna inom DFFG är allvarliga". Det lät dramatiskt, nästan lite kusligt.

Vad hade hänt? Jo, eftersom KFML dominerade FNL-grupperna avspeglades splittringar i denna organisation nästan automatiskt i DFFG. Och nu hade de som några månader senare skulle bli KFML(r) bland annat drivit linjen att DFFG borde uttala sitt stöd för KFML i valet 1970...Det var ju rena nippran. Det skulle verkligen innebära att den kanske mäktigaste solidaritetsorganisation med en kamp i ett annat land som vi någonsin sett i Sverige på en sekund skulle ha reducerats till en ren sekt.

En annan sak som KFML(r) drev var att kampen mot den svenska imperialismen borde bli huvudprioriteringen för DFFG.

De som kom att stå kvar i KFML gick alltså emot detta. Det talar faktiskt till deras fördel.

Överhuvudtaget var (r):arna (som de kom att kallas) ganska så bisarra. När de lämnat DFFG bildade de en egen "front" - SFIF (Solidaritetsfronten för Indokinas folk). Det var endast en front till namnet. I princip var det KFML(r):s utskott för Indokinafrågor. Efter kanske ett halvår lades detta också ner.

Även utanför Indokinafrågan var (r) extremt sekteristiska. Bland annat gjorde de märken man kunde sätta på jackan med bilder på Stalin. Nu var även KFML på sitt sätt stalinister (de sa att Stalin var 70 procent bra och 30 procent dålig - en "beräkning" som de hämtat från Kinas Kommunistiska Parti /KKP/). Men de bedrev ingen direkt kult av Stalin .

(r):arna delade också ut något de kallade "Månadens ishacka" till organisationer och personer de inte gillade. Anledningen till det där med ishacka var att Trotskij dödades med en ishacka.

De ville inte jobba fackligt, de sa att facket skulle ställas åt sidan. De var emot att KFML hade kravet "Fri strejkrätt"- istället ville de föra fram parollen "Leve de vilda strejkerna - fram mot den socialistiska revolutionen".

De gjorde sig lustiga över att KFML i ett kommunalval hade parollen "Regelbundna bussturer till Valsätra". De frågade ironiskt om KFML:s arbetsutskotts slutmål verkligen var Valsätra, och tillade att för deras egen del var slutmålet inte Valsätra, utan .. det klasslösa kommunistiska samhället.

Och så vidare.

Själv var min inställning till KFML någon form av närmast skräckblandad respekt. Medan min inställning till KFML (r) väl närmast var skräckblandad icke-respekt. Jag trodde att KFML skulle överleva sin bisarra utbrytning men det blev tvärtom. KFML bytte namn till SKP, och sedan Solidaritetspartiet. Sedan lades de ner. KFML(r) blev efter ett tag KPML(r) och nu alltså "Kommunistiska Partiet". Och är idag det enda parti i Sverige som ser det härskande partiet i Nordkorea som en sorts broderorganisation.

Anledningen till att (r) klarade sig längre var nog att de efter ett tag övergav den slaviska lojaliteten med Kina och blev någon sorts allmänstalinister. Så slapp de följa med alla Kinas svängningar. KFML höll genom sina namnbyten fast vid Kina, vilket till sist blev dess undergång.

Även om KFML var maostalinister tror jag att det finns en del av deras erfarenheter man kan lära sig av. KFML (r) var nog bara ett avskräckande exempel på sektlogik. Som tyvärr blev långvarigt.

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

Håller delvis med. Faktum är att du är lite för snäll mot errarna. På 1980-talet var (r ) politiskt en av de absolut värsta vänstergrupperna, betydligt värre än KPS (som utpekats som galna i Magnus Utviks bok häromåret) och i vissa sakfrågor t.o.m. värre än SKP (trots att dessa då faktiskt var pro-amerikanska i sin utrikespolitik!).

KPML(r ) var homofoba, rasistiska, motståndare till miljörörelsen, anti-fackliga, populistiska och allmänt vulgära. De krävde t.ex. att homosexuella skulle tvångstestas för AIDS, och spred t.o.m. en namnlista på temat på Göteborgs spårvägar! I Stockholm ville de bebygga Hansta, och när en person jag känner argumenterade mot detta (han var aktiv i kampanjen mot begyggelsen) frågade en errare honom om han var ”en av de där svampplockarna”. Senaste gången errarnas stormtrupper, batonggardet, ryckte ut verkar ha varit 1979, lång efter det att Baude störtat Åkervall. Batonggardet spöade SKP-are på Sergelplattan i Stockholm.

En annan irriterande egenhet med (r)-arna är ju deras ständiga ”minnesluckor” när det gäller den gamla linjen. På 1970-talet anklagade de Harry Isaksson för att vara ”en ökänd gruppsexman i Malmbergets hippiekretsar”. Tjugo år senare fick jag till min stora förvåning se en krönika skriven av…gissa vem…Harry Isaksson i Proletären! Jag såg också en artikel om Vietnamrörelsen, som handlade om DFFG, och inte med ett ord nämnde SFIF. Ärren låtsades alltså stödja DFFG?! Det var omkring år 1993, då gruppen äntligen blivit pro-facklig också. Dessutom hade de i smyg antagit SKP:s gamla folkfrotslinje i EU-frågan/den nationella frågan, givetvis minus anti-sovjetismen.

Sedan har vi ju hela svängen med deras minst sagt anmärkningsvärda utrikespolitiska ställningstaganden.

Suck.

Man *kanske* kan lära sig något av KFML/SKP under deras ljusare stunder, men (r)-arna, det vette fan. Du vet kanske att Röd Ungdom gillade ABBA, förresten… ;-)

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa
"Faktum är att du är lite för snäll mot errarna."

Det beror på att jag fokuserar på deras inledande period. Det första halvåret, typ. Då var nästan alla deras fel "vänster"fel. Om de till exempel skulle fördöma feminismen var det med doktrinära argument, inte med de machoargument de kom att använda senare.

"KPML(r ) var homofoba, rasistiska, motståndare till miljörörelsen, anti-fackliga, populistiska och allmänt vulgära."

Håller med om allt utom MÖJLIGEN "rasistiska". De var invandrarfientliga på ett "vänster"populistiskt sätt men rasism är att ta i.

"Senaste gången errarnas stormtrupper, batonggardet, ryckte ut verkar ha varit 1979".

Senaste gången jag känner till var 1981, då de spöade upp folk från Svensk-Albanska föreningen i, tror jag, Malmö. När KPS klagade, sa en (r)are jag kände att det var rätt att spöa upp dom, och tillade skämtsamt att de skulle låta parollen "Låt tusen näsor blöda" vara vägledande för hur de i fortsättningen skulle behandla KPS:are.

Fast egentligen var det en nästan trippelbottnad självironi. I hemlighet sympatiserade han med Albanien själv, och gillade inte (r):s syn på Sovjet.

"Man *kanske* kan lära sig något av KFML/SKP under deras ljusare stunder, men (r)-arna, det vette fan."

Jo, det var ju det jag så... Faktum är att så där retroaktivt tycker jag aningen bättre om KFML än vad jag gjorde då.

De uppförde sig i alla fall som folk, för det mesta, och om man läser en del av deras polemiker mot det nybildade (r) 1970 låter de ofta ganska vettiga.