fredag 30 juni 2023

Om alla människor dör

Som barn hade jag återkommande funderingar om vad som skulle hända om alla människor dog. Ibland kombinerades dessa med en fantasi om att naturen skulle enas mot mänskligheten och till sist utplåna den.

Jag försökte också tänka mig hur det skulle se ut i städer en lång tid efter att människorna försvunnit. Hur djur och växter skulle fylla städerna och de flesta hus skulle falla samman

Nu upptäckte jag en video på YouTube som försöker ge en bild om hur jorden gradvis skulle förändras efter en dag då alla människor dött. Utgångspunkten är att alla människor plörsligt skulle dö, medan världen såg ut som idag.

Konstruktionen av filmens långsiktiga scenario bygger så vitt jag kan fatta på vetenskapliga fakta. Det enda som är helt ovetenskapligt  i videon är förstås utgångspunkten - det finns ingen anledning att anta att alla människor plötligt skulle dö i ett läge där naturen i övrigt är oförändrad.

Två av de  verkliga scenarier  där mänskligheten   skulle kunna förintas  - global uppvärmning och ett globalt kärnvapenkrig - skulle också få förödande effekter på naturen omkring oss.

Men filmen är ändå intressant. Den är i de första två tredjedelarna eller kanske tre fjärdedelarna fyllda med otäcka scenarier. Men mot slutet ger den en nästan idyllisk bild av en jord som gradvis återhämtar sig från den terror som mänskligheten utsatt den för.

Mot slutet konstaterar den också att flera av de artefakter som vi har placerat på månen (den nämner inte Mars) troligen skulle kunna överleva längre än några vi skapat på jorden. 

Se den gärna - här.

 

Även på Mars skulle nog våra artefakter finnas kvar längre än Eiffeltornet.

2 kommentarer:

Tidlösa sa...

Kommenterar den här:

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2018/09/poor-roaches.html

Verutschkow sa...

"It doesn't matter if we all die ..."

https://www.youtube.com/watch?v=ep6-6TsmKGg

Första raden i första låten på första sidan. En postpunkklassiker ...

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...