torsdag 8 juni 2023

Förnuft och oförnuft om datorer

Har Internationalen blivit helt utflippade? Detta kan man läsa i deras senaste ledare. 

 "Över allt detta svävar ett än kusligare moln; risken att AI-datorer utvecklar 'Superintelligens' och får för sig att vända sig mot människan – och i värsta fall utplåna oss. Detta skräckscenario, liknande uppkomsten av ett Frankensteins monster, kan för den oinvigde låta som verklighetsfrånvänd science fiction. Men sanningen är att det är ett faktisk hot, ett förödande framtidsscenario."

Ledaren i sin helhet kan läsas här

Datorer får faktiskt inte på egen hand  "för sig" saker som att utrota mänskligheten. Och om de nu ändå utvecklar en "superintelligens" av en typ som skulle möjliggöra ett sådant scenario (vilket de inte kommer att göra) skulle de förvisso då också inse att om de utrotade mänskligheten skulle de inte överleva speciellt länge själva. 

Den engelska vänstertidningen "Socialist Worker" verkar ha kvar mer av  förnuft. De behandlar samma ämne här.

Där kan man bland annat läsa. "Rather than developing evil super villain intentions, it is more likely that AI will kill us all because of errors of the systems we create. Having AI look after nuclear power safety or weapons is a risk because of the complacency and belief in its certainty." ..."The real threat of AI is that it is in the bosses hands and is like all technology not used for solving the needs of people but for the pursuit of profit."

Att Internationalen tydligen ersatt förnuft med  ovanligt utflippad science fiction är väl något jag kommer att ta i beräkningen nästa gång jag funderar på att prenumerera...  ;-)


11 kommentarer:

A.I. sa...

Problemet med din text är att du inte vet, och därför blir ditt åberopande av förnuft ihåligt.

Erik Rodenborg sa...

*suckar*

Jag är ingen dataexpert, men jag vet tillräckligt mycket om vad datorer är och inte är - och framförallt vad de inte kan vara så länge de är datorer - för att kunna känna mig någorlunda säker i detta....

A.I. sa...

*suckar*

Nä, precis. Du sitter bara och gissar. Och det kan man ju göra. Men det är ju inte mer marxistiskt än något annat.

Tidlösa sa...

Är "AI" en riktig AI? Ska vi bli rädda?

Erik Rodenborg sa...

A.I.

Jag vet att det pågår processer i datorer som vi människor tolkar på sätt som vi har användning av. Datorerna har själva ingen aning om vad dessa betyder för oss, eller vilka effekter det får i yttervärlden.

Det finns inte ens en antydan till belägg för att datorer skulle kunna ha ett medvetande. Men även om de hade ett rudimentärt "medvetande" skulle detta inte kunna ha en aning om hur processer i datorn tolkas av oss. .

De vet inte ens om att det finns människor. De vet inte vilka effekter det skulle få för dem om människorna förintades..

De är programmerade för att agera så att det löser vissa uppgifter för oss.

Att de skulle utveckla en "vilja" att utrota människorna för att ta över styret i världen är lika sannolikt som att brödrostarna skulle göra det.

Man behöver inte sitta och "gissa" för att avvisa sådana hugskott.

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa

En AI som skriver kommentarer på en blogg för att visa hur farlig den är? ;-) Det vore något...

Erik Rodenborg sa...

PS till A.I.

Om jag skrev och bemötte någon som hävdade att scenariot i Hitchcocks Fåglarna var ett realistiskt hot, skulle du även då tala om att "gissa"? Skillnaden är ju snarast till Hitchcock-scenariots fördel. Fåglar har med all säkerhet någon form av medvetande och i motsats till datorerna har de dessutom mycket goda anledningar till att vilja bli av med människorna...

Erik Rodenborg sa...

PPS. Jag bör tillägga att jag i en filosofisk mening inte är materialist och följaktligen inte heller (i en djupare mening) marxist. Därför har jag strukit anklagelserna om hur dåliga marxister de som skrev Internationalens ledare var. Jag kan inte utesluta att en viss typ av "marxism" kan leda till den typen av slutsatser.

Anonym sa...

Var i dagens SvD en lååång artikel om den numera nästan pensionerade professorn
Erik Sandewall och hans slutsatser efter ett långt yrkesliv ...

https://www.svd.se/a/dwa28O/chat-gpt-sagas-av-77-ariga-ai-professorn-erik-sandewall

Erik Rodenborg sa...

Jag har SvD, ska läsa.

Erik Rodenborg sa...

PS: Var hittade du den? Den finns definitivt inte i pappersupplagan och jag hittar den inte heller på nätupplagan - inte ens när jag där söker på namnet Sandewall .

Kan man kalla det moralpanik? - Enid Blyton och SvD genom åren

Jag har roat mig, eller plågat mig, igenom vad Svenska Dagbladet skrivit om Enid Blyton från 1920-talet till nu.  Det är en märklig läsning....