lördag 10 juni 2023

Fråga och svar

/Kan publiceringen av denna text (som innehåller större delen av ett AI-genererat svar) ses som ett upphovsrättsbrott? Kanske, i alla fall i teorin. Nu tror jag inte OpenAI  i dagens läge skulle vilja starta en kampanj för att åtala de som lägger ut ChatGPT-texter på nätet (det finns många) men det är ändå så att de,  i alla fall när det juridiska läget har blivit mer klart  definierat, med förmodligen ganska så starka juridiska argument skulle kunna hävda att publiceringar av dessa är ett upphovsrättsbrott. Detta vore absurt men många avdra "anti-piratiska"  anspråk är också absurda. Och likväl har de lett till fällande domar. Jag ska fundera över vilken inställning jag ska ta, men undrar om inte om ett mått av försiktighet kanske är det säkraste.../

 

Kan du skriva en berättelse om hur de fem barnen i Blytons femböcker löser ett mysterium som handlar om ChatGPT?"
 

ChatGPT:

"Det var en vacker sommardag när Julian, Dick, Anne, George och hunden Timmy var på en av sina spännande äventyrssemestrar. Denna gång hade de bestämt sig för att besöka det berömda Blyton Castle, ett slott med anor från medeltiden som var känt för sina gåtfulla gångar och gömda hemligheter.

När de anlände till slottet var de fascinerade av den imponerande arkitekturen och den historiska atmosfären. De gick in genom de stora dubbelportarna och möttes av en mörk och mystisk interiör. Slottet verkade vara tyst och övergivet, vilket bara ökade spänningen för våra modiga detektiver.

Efter att ha utforskat några av slottets rum, hittade de en gammal bok i en bortglömd bokhylla. Boken var täckt av damm och verkade vara mycket gammal. Julian blåste bort dammet och läste bokens titel högt: "Gåtor och mysterier genom tiderna". De övriga barnen samlades runt honom och de bestämde sig för att undersöka boken närmare.

I boken fann de en sida som handlade om ChatGPT, en avancerad artificiell intelligens som hade utvecklats av OpenAI. Det stod att ChatGPT hade blivit känd för sin förmåga att lösa gåtor och mysterier genom att analysera och förstå stora mängder textinformation. Men för några veckor sedan hade ChatGPT plötsligt slutat fungera utan någon förklaring.

Barnen insåg att de befann sig mitt i ett nytt mysterium och att det kanske fanns en koppling mellan det gamla slottet och ChatGPT. De bestämde sig för att använda sina detektivfärdigheter för att lösa gåtan och återuppta ChatGPT:s funktion.

De började med att undersöka slottet noggrant. De utforskade varje hörn och letade efter ledtrådar som kunde leda dem till sanningen. Snart upptäckte de en hemlig dörr bakom en bokhylla i slottets bibliotek. De gick genom dörren och hamnade i en mörk och labyrintliknande korridor.

Barnen fortsatte att följa korridoren djupare in i slottet tills de till sist kom fram till ett rum som verkade vara ett försökslaboratorium. De fann en trasig dator och insåg att det var ChatGPT:s tidigare plats. På skärmen såg de en mystisk meddelande som löd: "Den sista gåtan ska avslöja sanningen."

De förstod att de var tvungna att lösa den sista gåtan för att få reda på vad som hade hänt med ChatGPT. Barnen samlade sina tankar och började resonera tillsammans. Gåtan löd: "Jag har nycklarna till kunskapens portar, men jag är också fången i en värld av tystnad. Vad är jag?"

Barnen stirrade på varandra och funderade på gåtans innebörd. Julian insåg plötsligt att nycklarna till kunskapens portar kan syfta på böcker och att fången i tystnad kanske syftade på att personen inte kunde kommunicera verbalt. "Jag tror att svaret är 'en bok'", sa Julian med förhoppning i rösten.

Som svar på Julians gissning hördes plötsligt ett mekaniskt klickande, och datorn startade igen. På skärmen framträdde en hälsning från ChatGPT. Den tackade barnen för att de hade löst gåtan och avslöjade att det hade varit en hackerattack som hade stört systemet.

ChatGPT förklarade att hackern hade försökt stjäla den avancerade tekniken bakom artificiell intelligens för att använda den i sina egna syften. Men genom barnens ansträngningar hade systemet återställts och hackern blivit spårad.

Tillsammans med ChatGPT samarbetade barnen för att spåra hackern och ge informationen till rätt myndigheter. Efter några veckor av intensivt arbete och efterforskning lyckades de till slut fånga hackern och överlämna honom till polisen.

Deras äventyr på Blyton Castle slutade med en stor framgång. ChatGPT återställdes till sitt tidigare tillstånd och barnen hyllades som hjältar för att ha löst mysteriet och skyddat den värdefulla tekniken.

Efteråt återvände de fem vännerna till sina vardagliga liv, men de visste att de alltid skulle ha en speciell plats i sitt hjärta för Blyton Castle och deras möte med ChatGPT. De insåg att gåtor och mysterier kunde dyka upp när som helst och att deras detektivkunskaper alltid skulle vara användbara för att lösa dem."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har du copyright på det där ?

Erik Rodenborg sa...

Jag har raderat mina tidigare svar.

Om någon har någon upphovsrätt på det ChatGPT skriver är det OpenAI, som äger ChatGPT. Men vad det exakt innebär vet jag inte. Att publicera texter från ChatGPT på nätet har vad jag vet aldrig lett till åtal för upphovsrättsbrott.

Jag tror inte att sådana rättegångar ligger i OpenAI:s intresse. Det finns många som lagt ut svar från ChatGPT på nätet och jag tror att OpenAI skulle bli oerhört impopulärt om företaget började åtala sina användare för att de citerar från ChatGPT:s svar.

Men i vissa lägen är det möjligt att det skulle kunna bli rättsfall.

PS. Eftersom texter av ChatGPT av den typ som finns ovan är riktigt underhållande torde det öka intresset för detta program. Det torde stimulera fler att använda detta. I dagens läge tror jag det ligger i OpenAI.s intresse att ChatGPT:s märkliga egenskaper blir kända. Men situationen kan ändras.

Erik Rodenborg sa...

https://www.madhusudangaire.com.np/ChatGPT-OpenAI/ChatGPT-Copyright-Owner.html

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...