tisdag 6 juni 2023

Du smällfeta ko

Jag gillade inte alls att Svenska flaggans dag blev nationaldag och helgdag.  

Nationalism kan vara meningsfull om det vid en specifik tidpunkt kommer från ett förtryckt folk som just då kämpar för frihet. Som när Norge befriade sig från Sverige 1905 - det var ju positivt.

Men i nästan alla andra sammanhang ser jag nationalism som obehaglig. Dessutom är svenska flaggan ful, och "Du gamla du fria" är en fasansfull sång, som besjunger krigiska "fornstora dar" då "ärat ditt namn flög över jorden".

När den skrevs var Norge en de facto koloni till Sverige - det är nog delvis därför sången talar om "Norden" och inte Sverige.  Den andra anledningen är nog en idealisering av den vikingatid då Norden sågs som en enhet. 

Det finns i och för sig en del positiva drag i Sverige idag, men de flesta av dessa vill ju  de som är mest nationalistiska ofta ta bort...

Den enda positiva betydelse den 6 juni har för mig är att det var tisdagen den 6 juni 1967 som jag som tolvåring var på min första klassfest.

Det minnet är fint, men det motiverar i sig knappast att den dagen är en helgdag. ;-)

6 kommentarer:

Olof Å sa...

Det här fick mig att tänka på när jag studerade på Uppsala Universitet vid Polacksbacken, en tidigare militärkasern som sedan blev centrum för naturvetenskapliga ämnen. Man kan se en del kvarvarande tecken på vad byggnaderna tidigare användes till - en minnessten med "de förnämsta slag" regementet hade deltagit i, med bl.a "Pultava 1709" på listan. Konstigt nog har detta inte väckt någon vidare uppmärksamhet.

Erik Rodenborg sa...

Om man söker på nätet heter staden ibland Pultava, ibland Poltava.

Olof Å sa...

Jag var mer inne på att jag var förvånad att ingen reagerat på glorifieringen av krig, något som väl rimmar lite illa med Sveriges pacifistiska profil under 1900-talet (om man bortser från början).

Erik Rodenborg sa...

Ja, det jag skrev var mest en randanmärkning.

Att en minnessten för ett regemente inte nödvändigtvis behöver avspegla landets officiellt pacifistisk linje är väl i och för sig inte så konstigt.

Jag förvånades nog mer över att man med termen "förnämsta" glorifierade ett av Sveriges absolut mest kända militära nederlag.

Verutschkow sa...

Kan man skriva en sång med Waterloo i titeln kan man väl göra samma
sak med Poltava ...

Lär dock ha ställts näsvisa frågor om detta efter vinsten. Av SvT ...

Erik Rodenborg sa...

:-)

Med Vänsterpartiet första maj

Jag demonstrerade med Vänsterpartiet i Södertälje idag. Samling 12.30, avgång 13.00 och vi gick till stora torget. Ett möte med bland anna...