tisdag 8 mars 2016

Latter Day Saints, Mormons bok och DNA

Jag har tidigare lite syrligt kommenterat hur en av beskrivningarna i Mormonkyrkans heliga skrift, Mormons bok, motsägs av de DNA-resultat, som ju bekräftar vad forskare hävdat länge, att de amerikanska urinvånarna härstammar från mongoliska folkgrupper i nordöstra Asien. Mormons bok beskriver ju hur israeliter utvandrade till Amerika och blev ättlingar till dagens "indianer".

Nu har jag kollat en Wikipedia-liknande sida där "mormonska" svar på kritiska frågor finns samlade. Och genom denna hittade jag denna artikel.

Ganska skickligt skriven. Man visar (bland annat) på att det ingenstans i Mormons bok sägs att ALLA  invånare i det förcolombianska Amerika härstammar från den grupp som beskrivs i Mormons bok. Och sedan är det enkelt att på det mest sofistikerade sätt försöka besvara kritiska frågor. För om den grupp som beskrivs i Mormons bok var en mycket liten del av ättlingarna till Amerikas urinvånare är det ju inte så konstigt att deras DNA drunknar i ett genetiskt hav. Eller hur?

Det finns även andra argument, som alla verkar basera sig på ganska solida kunskaper om DNA-forskning.

Inser så återigen att Latter Day Saints (syftar förstås på huvudorganisationen, inte de bisarra fundamentalistiska polygamistutbrytningarna) inte kan beskrivas som en helt fyrkantig sekt av till exempel Jehovas Vittnen-typ.

Det finns gott om utbildade akademiker i Mormonkyrkan som arbetar som apologeter, och som ofta lyckas producera de mest sofistikerade svar på de mest besvärande invändningar...

8 kommentarer:

Hmm sa...

Nu vet du säkert vad jag tycker om religion och därmed mormoner i stort, men.. en intressant tanke som följt mig många år är den att det byggeds pyramider på ungefär samma breddgarder och under nästan samma tidsepok.

Ett mysterium som jag gärna skulle vilja få löst- ;-)

Erik Rodenborg sa...

En snabb koll visar att de centralamerikanska pyramiderna började byggas ungefär tusen år efter att pyramidbyggarperioden upphörde i Egypten. Inkapyramiderna är ännu senare. Så det är tveksamt om det kan finnas ett samband. Dessutom är ju pyramiden en ganska så enkel geometrisk form som borde vara ganska lätt att inspireras av vid olika platser och tillfällen, utan att man antar någon direkt påverkan.

Nej, jag utesluter inte KATEGORISKT en påverkan, men jag tycker det verkar väldigt långsökt.

Erik Rodenborg sa...

PS. Men det är klart, om Mormons bok (mot förmodan) skulle ha rätt, och israelitiska immigranter kom till Amerika, kan man ju tänka sig att de KÄNDE TILL pyramiderna i Egypten, och att de fick för sig att bygga något liknande i Amerika. Fast det verkar ju ÄNNU mer långsökt....

Hmm sa...

Nu vill jag på inget vis ens mena att de har rätt ang israliterna, men Egypten och deras pyramider fortsatte att inspirera över resten av världen långt senare då det tex i Sudan byggdes pyramider 1000 f kr. Vi vet helt enkelt inte hur länge det byggts pyramider i Nordafrika heller då allt inte behöver vara bevarat, samma kan vara sant för Sydamerika. Kanske har det funnits äldre.

Jag kan dock inte släppa tanken på att det byggdes pyramider på två kontinenter nästan samtidigt. För om vi tänker på hur länge människan har funnits så blir det inom en väldigt nära period som det skedde. Dessutom så var det ju logisk att bygga i sten i Nordafrika, men inte fullt lika nödvändigt i Sydamerika.

Jag har alltså verkligen ingen egen teori och inte ens en gissning åt något håll, men jag vet att det finns dem som funderat på om det seglades iväg men en båt över Atlanten till Sydamerika från Nordafrika och att det är förklaringen.

Hmm sa...

Ditt PS då. Nja det är det väl inte mer långsökt. Israeliterna var med och byggde åt farao enligt moseböckerna när fånga i Egypten.

Erik Rodenborg sa...

Israeliterna byggde inga pyramider. Inte enligt moseböckarna och inte enligt några andra källor. Det är en myt som jag fick kämpa meot redan i andtra klass när vår lärarinna drev tesen. De arbetade som slavar enligt moseböckerna (vilket mycket få forskare tror på idag!) , men inte med några pyramider.

Vi kan inte veta om alla pyramider som byggts i och för sig, men stora pyramider av faraonisk eller maya-typ försvinner inte så lätt. Mindre pyramider kan ju försvinna i och för sig.

Det finns inget som tyder på transatlantiska kontakter, även om det är populärt att spekulera om det. Och även om någon båt ändå kom fram, är det väl knappast troligt att den utmattade besättningen sedan skulle fått något större inflytande på den kontinent de kom till. En kontakt som dessutom idag inte skulle sätta mer konkreta spår i det arkeologiska materialet.

Hmm sa...

Nu skrev jag inte att det byggde pyramider utan att de byggde åt faraonerna. ;-) Jag menar på att de förmodligen lärde sig av deras inejörskonst.

Varför du anser att en främling inte skulle kunna påverka en ny kultur förstår jag inte hur du resonerar. Vore väl inte konstigt alls. Och bristen på bevis på att det funnits en transatlantisk kontakt är inte detsamma som bevis på att den inte funnits…

Nåja. Jag blir glad om mysteriet löstes under min livstid men inte troligt.

Erik Rodenborg sa...

Om det, som jag tror,. inte finns ett samband lär inte mysteriet "lösas" på något entydigt sätt.. Det kommer alltid att finnas de som ändå¨tror att det finns ett sådant, och jag kan inte se något hundraprocentigt säkert sätt att bevisa att de har fel.

Men om det (mot förmodan...) ändå finns ett sådant skulle man ju kanske kunna hitta artefakter från egyptiska (alt. israelitiska) immigranter. Inte heller det skulle vara ett säker bevis, i och för sig, för även om det funnes bevis för att egypter eller israeliter kommit till Amerika skulle det ju inte vara ett bevis för att de låg bakom pyramidbyggena.

Det ideala beviset vore förstås om man i Amerika hittade en egyptisk (eller hebreisk) inskription som säger ungefär "nu har vi kommit hit och organiserat ett pyramidbygge, och fått med oss infödingarna på detta". Jag kan nog lova att om man hittar nåt sånt ska jag inte bara äta upp min hatt utan kanske till och med tio hattar. Jag tror inte att jag riskerar någon dålig matsmältning om jag lovar något sådant.

PS. Jag har ingen hatt, men om något sådant skulle materialisera sig så kan jag ju alltid köpa en....