måndag 28 mars 2016

Låt Minangkabau ta över världen...

På underliga bloggar och andra ställen på nätet oroas folk nu över att muslimska imamer inför dold kamera säger att de vill att islam ska ta över Europa. Det är väl inte så konstigt. Om man tar sin ideologi på allvar vill man väl att den ska ta över hela världen.... Liberaler vill att världen ska bli liberal, socialister att den ska bli socialistisk, och kristna vill väl att den ska bli kristen.

Nu har patriarkatet sedan länge tagit över världen, vare sig det idag företräds av mullor eller av deras islamofobiska motståndare. Eller av någon annan.

Men om muslimer nu ändå skulle ta över världen, skulle jag föredra att det blir Minangkabau.

Minangkabau är en av de få muslimska kulturer som samtidigt är matrilinjära. Man kan lösa om dem här.

De inte endast matrilinjära, utan kallar sig själva också för ett matriarkat.  De är fredliga, och deras myter handlar ofta om mytiska drottningar som bekämpar manligt våld.

I deras värld finns inga vårdnadstvister vid skilsmässor, det kan inte finnas, eftersom barnen tillhör moderns, och inte faderns släktskapsgrupp. Vid skilsmässa går alltså barnet automatiskt till modern, och kommer att tillhöra hennes klan. Vilket förstås inte betyder att fadern inte får träffa barnet, om de har en bra relation.

De kombinerar islam med en form av naturmystik. Och de mer otäcka korananverserna, som att mannen har rätt att slå sin hustru, skulle de inte drömma om att tillämpa.

De anser att alla folk från början var matrilinjära, och att det är det naturliga tillståndet. Det håller jag faktiskt med om.

Det är ju synd att det är de värsta avarterna av islam som just nu är de mest expansiva. Vilket sedan leder till att kvinnohatande och anti-feministiska nationalistiska islamofober kan stoltsera som försvarare av kvinnors rättigheter. Det är klart, i jämförelse med "Islamiska Staten" kan ju vem som helst te sig riktigt feministisk... Även de värsta papparättsnissarna kan ju nu tala om hur mycket de är emot kvinnoförtryck, men bara om utövarna råkar vara muslimer.

Men om Minangkabaus variant av islam skulle sprida sig skulle klicken kring Dispatch International och Ingrid Carlqvist få sina värsta mardrömmar besannade. Islam kombinerat med matriarkat, och ett system där faderns chans att få kontroll över barnen torde vara mindre än chansen hos oss att en tremännings svärfar skulle få det.

Drömma kan man alltid...

Inga kommentarer: