måndag 10 september 2012

Interaktiv censur

Efter att ha fått en förfärligt massa kommentarer raderade från Aftonbladet av helt godtyckliga skäl är jag minst sagt irriterad på det företag som modererar kommentarsfältet på inte bara Aftonbladet utan på en oerhört massa andra debattforum.

Det heter "Interaktiv Säkerhet" och NoBoyToy har skrivit om det här och här. De tycks se som sin uppgift att göra redan obehagliga kommentarsfält ännu obehagligare.

De flesta kommentarsfält verkar idag märkligt nog domineras av personer som står, som man brukar säga, "till höger om Djingis Khan". Vad "Interaktiv säkerhet" mycket ofta gör är att de faktiskt medvetet verkar vilja understöda och förstärka detta. De mest vulgärt reaktionära anti-socialistiska, anti-feministiska, islamofobiska, förövarförsvarande eller allmänt omänskliga uppkastningar får vara kvar men när man ganska så stillsamt kommer med invändningar mot dem raderas man mycket, mycket ofta.

Och om man tar sig friheten att kritisera hur Interaktiv Säkerhet modererar raderas man blixtsnabbt.

I kraft av vad har detta obehagliga företag fått den ställning det har? Är det kanske den typen av "moderering" som de stora medias debattredaktioner vill ha?

Man kan bli konspirationsteoretiker för mindre...

6 kommentarer:

Anna L sa...

Hur märker man om man fått en kommentar borttagen? Jag kommenterar ibland på Aftonbladet och blev visst toppkommentator nyligen, men har aldrig märkt att jag fått någon kommentar borttagen trots att man ofta är ensam mot de "vita kränkta männen". Kanske det har hänt utan att jag märkt det eftersom jag sällan följer en diskussion så länge? Det här var ju superläskigt när man började läsa om det...

Erik Rodenborg sa...

Jag fick en massa kommentarer borttagna (jag tror det var sex på en dag) inom loppet av några timmar efter att jag skrev dom. De fanns alltså inte kvar. Då la jag ut en länk till vad NoBoyToy skrev om Interaktiv Säkerhet. Den raderades nästan med en gång. Då gav jag upp och skrev detta inlägg istället...

Anna L sa...

För övrigt kan jag meddela att Kjell Höglund sedan förra veckan är lyckligt gift! (Om nyheten inte har nått dig) Kul tycker jag eftersom jag har haft intrycket av att han har varit mycket ensam och olycklig sedan han blev änkling. Han kommer inte att skriva fler låtar, men man kanske kan hoppas på någon mer konsert nu när han fått livsglädjen tillbaka...

Shed Light sa...

Jag har fått en massa kommentarer borttagna genom åren. Ibland har jag, när jag orkat , krävt svar på varför och ibland fått dem tillbaka. Men då är det oftast försent.

Ibland drar det igång när det är skiftbyte ( ofta kl 2400)på IS och någon rasist/sexist-nörd plockar bort ALLA feministiska och antirasistiska åsikter.

För övrigt har jag svårt att googla din blogg, Erik. Det verkar som några massanmäler den till Google, det är också ett sätt att få bort oss från nätet.

Erik Rodenborg sa...

Anna L
Roligt att höra om Kjell Höglund...!

Shed Light
Jättekonstigt det du skriver om Google. Jag får mycket lätt upp mina bloggar när jag googlar, och dessa får också en massa besök via Googlesökning.

Shed Light sa...

Konstigt med google.

Jag vet att jag ibland sökt med ett eller oftast flera sökord efter ett inlägg från din blogg och då skrivit in ditt bloggnamn eller ditt namn, och jag har inte fått upp det.
Jag har också läst på vissa hemsidor (bla sidor där det finns barnporrmanga) att man uppmanar till att anmäla de som skriver om övergrepp till google för att det är " förtal".

Men det är ju bra att det funkar!