fredag 8 april 2011

VoF - en del av papparättsrörelsen?

Vetenskap och folkbildning (VoF) har haft årsmöte den 2 april men trots hård kritik på deras eget forum är anmärkningsvärt nog den milt sagt tvivelaktiga vittnespsykologen Lena Hellblom Sjögren kvar på deras kontaktlista som påstådd "expert" på "påstått återvunna minnen".

Hon är inte bara en ovanligt extrem falska minnes-teoretiker utan också kanske Sveriges ledande förespråkare för teorin om PAS ("Parental alienation syndrome"), en pseudodiagnos vars kanske främsta funktion är att bortförklara barns berättelser om övergrepp och tvinga dem att umgås med de som de är mest rädda för.

Kommentarer överflödiga.

10 kommentarer:

Anonym sa...

PAS exiterar.
Du existerar.
Jag existerar.

Shed Light sa...

Mycket märkligt att VoF hänvisar till charlatanen och pedofil-PASförespråkaren LHS. Hon har ju dessutom faktiskt inte ens några meriter alls.
Om journalister intet ont anande kontaktar henne så undrar man inte på att även pedofil-PAS har smugit sig in bakvägen utan motstånd och uppmärksamhet i olika sammanhang.
Man känner helt enkelt inte till något om bakgrunden och syftet med pedofil-PAS-junkteorierna.

Erik Rodenborg sa...

Shed Light
Hej, jag råkade göra din kommentar osynlig av misstag, Det var som sagt ett misstag.

I sakfrågan håller jag med dig...

MVH Erik

noboytoy sa...

Jag har uppmärksammat VOF men inte hunnit granska i detalj.

Här är några kritiska röster. Om man läser i kommentarsfältet framkommer det att också VOF har medlemmar som uttalar pro-pedofila åsikter. Påminner om några andra föreningar där LHS är involverad?

http://blogg.passagen.se/sannaehdin/entry/vad_är_vof

Erik Rodenborg sa...

Jag ska senare kolla kommentarerna under Sanna Edhins artikel,

Annars har jag aldrig sett ÖPPET pro-pedoflia kommentarer på VoF:s forum men desto mer reflexmässigt och ogenomtänkt förnekande av berättelser om sexuella övergrepp mot barn.

Vad detta beror på kan sedan nog säkert skifta mellan olika personer på forumet. Men jag ser det inte som helt osannolikt att en del av de som agerar i det sammanhanget verkligen har en dold agenda av det mer olustiga slaget.

Även där är ju VoF i så fall en avspegling av samhället i övrigt.

ann sa...

Jag vet att det finns några som jobbar intensivt med att få bort Lena H-S från kontaktlistan, men jag tror att man måste rensa i hela styrelsen, för det finns verkligen några där som silar mygg och sväljer kameler. Per Edman är en av dem. Just nu diskuteras ju det lämpliga i att VoF kommit att uppfattas som att de står bakom det här med "kall fusion" trots att det bara handlar om Hanno Essens egna ideer, men mjäkiga Piotrr vil tydligen inte att man ska göra någon affär av det heller. När det gällde LHS så lyckades han med konststycket att både tala om att han inte visste någonting om hennes kunskaper egentligen men att hon ändå var den mest erkända auktoriteten på området...

Väldigt vetenskapligt om man säger så...

Erik Rodenborg sa...

Ja, jag har helt missat debatten om Hanno Essén och kall fusion. Googlat runt lite i 20 minuter men det räcker inte för att jag ska våga uttala något om saken. :-)

Vad gäller Lena HS är det en ren skandal. Det finns ett antal forskare med kunskaper om minnets funktioner med olika åsikter om saken, men VoF väljer istället en propagandist på förnekarsidan endast för att hon har de rätta ytterkantståsikter som vissa VoF:are - av några märkliga anledningar som de bäst känner till själv - är väldigt angelägna att föreningen även i fortsättningen ska sprida...

ann sa...

Följande uttalande säger väl allt om Per Edman m.fl

"Att något kan visa sig vara en bluff i framtiden vet jag inte om det spelar in. Vi får inte vara räddhågsna."

Nog känns det som att skepticismen i VoF:s anda blivit en aning "selektiv" vad gäller vad och mot vilka man ska ställa sig skeptisk? Om Hanno eller någon annan auktoritet inom föreningen påstår sig ha sett ljuset och nu kan avge en vittnesbeskrivning angående t.ex. telepati eller healing - kommer man då att gå på hans ord också?

Det börjar ju bli skämmigt det här!

Erik Rodenborg sa...

Ann

"Om Hanno eller någon annan auktoritet inom föreningen påstår sig ha sett ljuset och nu kan avge en vittnesbeskrivning angående t.ex. telepati eller healing - kommer man då att gå på hans ord också?"

ROFL.

Får plötsligt en ny önskefantasi. Per Edman kommer ut och berättar att han just träffat Aura Rhanes från planeten Clarion. VoFarna vet inte riktigt vad de ska tro. Visserligen tillhör det sånt som de normalt sett inte tror på, men han lät ju så övertygande,. och piotrr är ju ändå piotrr...

ann sa...

Hahaha - ja ungefär så. Krypigheten inför Germund Hesslow, LHS "partner in crime" då han plötsligt hoppade av VoF.s kontaktlista (Precis i samma ögonblick som LHS började ifrågasättas) enligt egen utsago p.g.a. förvillarpriset (Som ju inte precis var nytt för i år) sa mig en hel del om deras auktoritetsrädsla. Professorer är ju "viktiga" människor till skillnad från den simple allmogen....